Delicii de post: reţetă de spaghete de vegetale cu mămăliguţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmale cu mămăliguţă
Sarmale cu mămăliguţă

Foarte mulţi dintre români respectă postul Crăciunului prin abţinerea de la consumul de carne şi produse din carne ori lapte, lista de preparate culinare „permise“ în această perioadă fiind foarte redusă. Pentru a diversifica felurile de mâncare cât mai mult, Chef Cristi ne propune o reţetă de spaghete vegetale cu mămăliguţă.

E bine să plănuim acest preparat de pe o zi pe alta, pentru a avea timp să pregătim o mămăliguţă pe care apoi să o lăsăm să să răcească. Mămăliga rece, făcută deci cu o zi în urmă, o vom tăia în formă de cerc, pătrat sau dreptunghi. 

Iată ce ne mai trebuie pentru gătirea spaghetelor de vegetale cu mămăliguţă a la Chef Cristi. În primul rând, ne aprovizionăm cu vegetale: morcov, dovlecel, ardei roşu, galben verde, păstârnac (dacă vă place). 

”Acestea vor fi spălate şi tăiate fideluţă, pe lung, iar la ardei vom înlătura seminţele şi cotorul. La dressing  folosim 250 grame roşii cherry proaspete, ceapă de apă roşie, ulei, un căţel de usturoi, sare şi piper”, menţionează bucătarul buzoian Cristi Dobre.

Roşiile trebuie tăiate în jumatate, ceapa va fi porţionată în cubuleţe foarte mici, căţelul de ustoroi îl vom strivi, vom înlătura foiţele uscate după care îl tocăm foarte fin. ”Punem într-un bol toate aceste ingrediente pentru dressing, după care le amestecăm uşor şi le dăm la rece, pentru o oră cel puţin”, spune Chef Cristi Dobre (foto jos). 

image

Pentru sosul special în care o să gătim spaghetele ne trebuie 100-200 grame salată Rucola, câteva frunze de busuioc proaspăt , 50 ml ulei, doi căţei de usturoi , sare şi piper . Ele vor fi puse într-un blender în care le vom amesteca până preparăm un sos verde, aromat. Păstrăm acest conţinut la rece.

Modul de preparare

Pentru gătirea spaghetelor vegetale cu mămăliguţă ne este recomandată folosirea unei tigăi care nu lipeşte, în care adăugăm două linguri de ulei.

”Începem să prăjim bucata de mămăliguţă pe amblele părţi, până ajunge la culoarea brun auriu. Atenţie, gătim la foc mic! Separat, pregătim o oală cu apă fierbinte. Vom pune într-o strecurătoare vegetalele tăiate fideluţă şi le vom introduce pentru maximum 30 de secunde în apa clocotită. Le scoatem şi le lăsăm la scurs pentru două minute. Într-o tigaie mai largă vom adăuga trei sau patru linguri de sos special, o vom pune pe foc iute după care adăugăm spaghetele de vegetale. Amestecăm viguros cu o spatulă de cauciuc, iar după trei minute le luăm de pe foc. Aşezăm pe farfurie mămăliguţa prăjită apoi vegetalele deasupra şi, de jur-împrejur, vom adăuga dressingul”, explică bucătarul buzoian, Cristi Dobre.

Pentru mai multă culoare în farfurie, puteţi folosi tomate tip Cherry roşii, galbene sau negre. De asemenea, dressing-ul va fi mult mai aromat dacă va fi preparat cu cel puţin o zi înainte şi păstrat la frigider.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite