Tradiţii de Revelion în zona Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mersul cu uratul este una dintre tradiţiile care se păstrează la Braşov.
Mersul cu uratul este una dintre tradiţiile care se păstrează la Braşov.

Tradiţiile vechi de sute de ani se respectă cu sfiinţenie în satele braşovene, chiar dacă la oraş obiceiurile s-au pierdut de mult.

Una dintre cele mai vechi tradiţii ale Braşovului, pe care o întâlnim mai ales în zona Branului este calendarul cepei. Oamenii au mare încredere în aces obicei şi spun că nu dă greş şi este mai precis decât prognozele meteorologice.

În 31 decembrie se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăţi. Dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi şi se aşează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuţit şi este numită luna ianuarie, astfel încât să se ştie de unde începe numărătoarea lunilor anului. În continuare se aşează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineaţa următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de lumină. După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea“ care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă şi care va fi secetoasă.

Mersul cu pluguşorul este obligatoriu

Mersul cu pluguşorul este o altă tradiţie a Branului şi a Ţării Făgăraşului, dar de ani buni se practică peste tot în ţară. Dacă la oraş nu există prea multe reguli, iar copiii sunt cei care merg cu pluguşorul la ţară tradiţia este alta.

În ultima zi din an are loc pregătirea plugului şi a pluguşorului în curtea primului gospodar. În 31 decembrie seara, pe străzile din Bran puteţi vedea un mare alai de colindători în costume pupulare. Aceştia vor merge din casă în casă pentru a le ura un an mai bun localnicilor şi turiştilor. Petrecerea durează până dimineaţă.

Tot în seara de 31 decembrie băieţii tineri merg cu capra sau cu ursul. Se spune că toşi cei care îi primesc pe colindători şi îi omenesc vor avea un an mai bun. Tradiţia spune că trebuie dat şi un bănuţ pentru ca gazda să fie mai bogată anul viitor.  Tot tradiţia spune că acei oameni care nu primesc colindători vor avea parte de un an nu foarte bun şi sunt consideraţi a fi ursuzi şi zgârciţi.

Ospăţ cu 12 feluri de mâncare şi baluri până în zori

Tot tradiţia satelor braşovene spune că banii adunaţi de la colindatul de Revelion nu trebuie duşi acasă de feciori şi se folosesc pentru organizarea de baluri mascate în seara de 1 ianuarie. La aceste baluri participă tot satul, de la copii la cei mai bătrâni locuitori. De asemenea pe masa de la bal se aşează 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare zi a anului. Se spune că doar aşa anul care tocmai a venit va fi unul îmbelşugat şi nimeni nu va suferi de foame şi de sărăcie.

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite