Râşnovul s-a dotat cu utilaje moderne pentru exploatarea pădurilor. Cel mai impresionant este tractorul „3 în 1”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brasov rasnov tractor

În cadrul proiectului de amenajare a unei pepiniere, edilii râşnoveni au achiziţionat, de curând, unele dintre cele mai eficiente echipamente de recoltare şi plantare, necesare atât pentru producerea de puieţi forestieri, cât şi pentru lucrările silvice.

Proiectul, care are o valoare de 1.122.850 euro, este finanţat în proporţie de 60% din fonduri europene, cofinanţarea fiind asigurată din bugetul oraşului. Primarul Râşnovului, Adrian Veştea, a precizat că acesta este unul dintre cele mai importante şi avangardiste proiecte de înfiinţare a unei pepiniere silvice performante din ţară şi este necesar pentru ca pe viitor ocolul din oraş să nu mai cumpere puieţi pentru împăduririle de pe cele aproape peste 6.300 de hectare de fond forestier şi cele peste 500 de hectare de păşuni împădurite aflate în proprietatea Râşnovului.

Scump, dar eficient

Cel mai impresionat, dar şi cel mai scump utilaj achiziţionat este un tractor cu braţ hidraulic, în valoare de 967.117 lei +TVA. „Am recepţionat utilajele prevăzute în acest proiect şi pot să vă asigur că, împreună cu specialiştii de la Ocolul Râşnov, am ales cele mai moderne şi competitive echipamente destinate administrării eficiente a fondului forestier”, a precizat primarul Râşnovului.

Tractorul cu braţ hidraulic, marca Pfanzelt, reprezintă una dintre cele mai moderne soluţii în exploatarea forestieră. Acesta este de fapt un utilaj „3 în 1”, ţinând cont că pe lângă faptul că poate fi folosit pentru transportul masei lemnoase din zonele greu accesibile din pădure, poate încărca şi alte utilaje sau prinde copacii pentru a putea fi tăiaţi, fiind dotat cu o macara, dar şi trage până la 12 tone de la o distanţă de 60 de metri, cu ajutorul troliului cu care este echipat.

La interior, utilajul are un post de comandă, care se poate roti la 340 de grade printr-o simplă apăsare de buton, iar toate aceste operaţiuni complexe se execută prin intermediul a două joystick-uri, astfel că se poate manevra cu uşurinţă de o singură persoană în timpul lucrului în pădure. Puterea motorului este de 175 CP şi permite o gamă largă de utilizări forestiere şi comunale şi poate avea acces în cam toate locurile de prin pădure. Macaraua cu care este dotat poate ridica până la o tonă, iar pe timp de iarnă, utilajul poate fi utilizat şi pentru activităţile de deszăpezire.

Producţie de 35.000 de puieţi

Pepiniera urmează să fie finalizată în cursul trimestrul al IIl-lea al acestui an, iar proiectul  cuprinde şi amenajarea drumului de acces, dar şi a reţelelor electrice, de apă şi de canalizare. Reţeaua electrică, care are o lungime de 3,4 km este finalizată şi urmează să se facă racordul pentru punerea în funcţiune. Noua pepinieră este amplasată pe Valea Lungă şi va avea o suprafaţă totală de un hectar.

„Este un proiect important pentru noi, deoarece eficientizează gestionarea fondului forestier, iar ocolul Râşnov nu va rămâne doar la stadiul de exploatare a pădurii, ci îşi va diversifică activitatea şi prin producerea de puieţi. În cel de-al treilea an de implementare a proiectului se va ajunge la o producţie de 6.000 de puieţi. În schimb, după cel de-al cincilea an de exploatare, producţia va fi de 35.000 de puieţi pe an, respectiv 19.000 de brad, 8.000 de fag, 5.000 de silvestru, 2.000 de gorun şi 1.000 de molid”, a explicat Adrian Veştea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite