Potecă tematică pe Tâmpa
0Aria Protejată Muntele Tâmpa are începând de la finele lunii iulie 2016 o potecă tematică de vizitare dedicată speciilor de lepidoptere şi de floră întâlnite pe arealul natural situat în centrul municipiului Braşov.
Poteca tematică este amenajată de către Asociaţia Renaturopa, în parteneriat cu custodele Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov în cadrul proiectului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa, ediţia a III-a”.
Prin acest demers, custodele şi beneficiarul finanţării au realizat infrastructura optimă de acces şi de informare a vizitatorilor în habitatele unor specii de fluturi şi floră, prin marcarea unei poteci care se suprapune pe traseele de drumeţie „dungă albastră” , Şaua Tâmpei şi ”triunghi galben”.
Astfel, cu ajutorul a zece voluntari de la Asociaţia Amicii Salvamont Braşov au fost montate pe parcursul potecii tematice 10 panouri de informare care au elemente de comunicare descriptive privind numeroasele specii de fluturi şi flori pe pe Muntele Tâmpa, precum şi despre habitatele specifice arealului, fiind în acest fel optimizat accesul turiştilor la acest gen de informaţii, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi diminuarea efectelor negative asupra mediului generate de turismul necontrolat.
emnalizarea interpretativă a potecii s-a făcut prin amplasarea de panouri interpretative şi a unor şabloane tip fluture – marcă a identitărţii aleii tematice, panoul amplasat pe drumul cel mai străbătut de turişti (Telecabină – punct Belvedere) fiind bilingv română-engleză. În următoarele săptămâni vor fi realizate şi materiale tipărite de informare şi prezentare a acestei poteci.
„Pentru Muntele Tâmpa, relevante pentru fluturi sunt pajiştile mezofile pe substrat calcaros, abrupturile stâncoase, liziera pădurilor de amestec şi pădurea de amestec. Dintre speciile de insecte, pe Muntele Tâmpa se regăsesc unele cu statut special de protecţie: fluturi Callimorpha quadripunctaria, Maculinea arion şi Parnassius mnemosyne ; coleoptere: rădaşca (Lucanus cervus) şi croitorul mare al stejarului (Cerambix cerdo). Lepidopterele, ca şi multe alte vieţuitoare, constituie bioindicatori sensibili ai stării mediului. Acolo unde întâlnim numeroase specii de fluturi şi alte insecte, putem fi siguri că mediul de viaţă este prielnic şi omului”,susţine biologul Oliviu G. Pop, coordonatorul proiectului.
Infrastructura de vizitare creată prin amenjarea potecii tematice ”Fluturi şi flori pe Muntele Tâmpa” va putea fi utilizată şi în scop didactic, panourile de informare amplasate de-a lungul traseului temtic putând constitui suport didactic pentru derularea de lecţii în aer liber despre mediu.
De asemenea, în aceste zile a fost amenajat şi un punct de informare video în spaţiul pus la dispoziţie custodelui de SC AnaTeleferic SA, adresat în special turiştilor români şi străini care vizitează aria protejată apelând la transportul pe cablu (în anul 2015, peste 135679 de vizitatori au utilizat telecabina). Activitatea a presupus şi crearea unui material informaţional digital despre atracţiile naturale şi culturale pe care situl Natura 2000 le oferă, dar şi de valorificare a traseelor de drumeţie din arealul natural şi a noii poteci tematice create. Demersul va îndeplini funcţiuni multiple (promovare, conştientizare, educaţie ecologică etc), dar cea mai importantă este aceea de a fi principalul punct de informare şi ghidare a turiştilor pe muntele Tâmpa, conştientizarea vizitatorilor despre importanţa ariei protejate, posibilităţile şi regulile de vizitare.
„Prin promovarea bogăţiei speciilor de fluturi şi de floră, ca specific al biodiversităţii sitului, am urmărit diminuarea imaginii de „sit al urşilor gunoieri”, imagine care nu mai concordă cu realitatea, datorită rezultatelor activităţii custodelui şi a partenerilor noştri: Asociaţia Renaturopa, RPLP Kronstadt RA, Universitatea tRansilvania, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. Considerăm că turismul este binevenit în sau lângă aria protejată dacă respectă caracterul special al ariei – demersul nostru urmărind promovarea turismului bazat pe aprecierea naturii; turismul cultural şi educaţional şi activităţile turistice în grupuri mici pe poteci amenajate – fără efecte negative asupra biodiversităţii zonei”, a declarat Dragoş David, director general al Agenţiei Metropolitane braşov – custode al ariei protejate.
Amenajarea punctului de informare video susţine strategia de implementare de către custode (Agenţia Metropolitană Braşov) a Planului de management al ariei protejate Muntele Tâmpa, respectiv la aplicarea unui management de vizitare responsabil, urmărind informarea şi conştientizarea vizitatorilor asupra derulării unor activităţi turistice care să menţină integritatea ecologică, socială şi economică, care menţin pentru viitor valorile naturale, construite şi culturale ale ariei protejate.
Valoarea totală a proiectului este de 25.219 lei, din care suma alocată de finanţator este de 19.782 lei, iar cofinanţarea beneficiarului este în valoare de 5437 lei.