Mai multe echipe de legionari au pus la cale la Braşov detronarea Regelui Carol al II-lea
0În septembrie 1940 mai multe echipe ale mişcării legionare au pus la cale înlăturarea regelui Carol al II-lea. Legionarii s-au ascuns în casa lui Nicu Muscalu şi se ocupau cu aprovizionarea de armament pentru a susţine ceea ce considerau o revoluţie în toată regula la acea vreme.
Potrivit portalului foaienationala.ro comandantul Horia Sima a fost gãzduit în casa cãpitanului Borza, comandantul unui batalion de la regimentul 41 Artilerie din Braşov. Acesta coordona echipele care urmau să plece de la Braşov şi să organizeze acţiuni în mai multe oraşe ale ţării. Echipele de la Braşov aveau misiuni bine definite. Una dintre ele, condusă de Ovidiu Găină trebuia să ocupe postul de Radio de la Bod. O a doua echipă, condusă de Lucian Caramlău trebuia să ocupe Consiliul de Război de pe strada Lungă.
O altă echipă a reuşit să ocupe în 3 septembrie 1940 Chestura Telefoanelor fiind condusă de Victor Apostolescu. O a patra echipă a reuşit să ocupe Palatul Telefoanelor. Cele două obiective au fost ţinute sub asediu până în 6 septembrie la abdicarea Regelui Carol al II-lea. În cele trei zile au urmat luări de ostatici, negocieri cu armata şi în final retragerea echipelor de legionari.
„Aşteptam cu înfrigurare ca militarii sã deslănţuie atacul, le pândeam miscãrile. Urmãream acele ceasornicelor, ce ni se păreau că au împietrit în nemişcare. Am depăşit ora ultimatumului dat de general. Pe semne cã generalul a “uitat” să mai vină să ne cearã socoteală pentru nerespectarea ultimatumului, cãci orologiile bisericilor au bătut miezul nopţii. La ivirea zorilor zilei de 6 septembrie 1940, o bucurie ascunsã simţeam cu totii în adâncul inimilor noastre. A fost cea mai grea şi agitatã noapte din cele trei petrecute în timpul acestui asediu. Soldaţii care ne asediau, parcã se împuţinaserã si nu pãreau asa agitaţi ca în zilele precedente. Pe la orele 11.00, ca într-un miracol, armata s-a retras. Ne-am vãzut despresuraţi. Camarazi şi prieteni au intrat la noi, aducându-ne vestea cea mare şi bunã a abdicãrii regelui cãlãu. O filã din istoria sumbră a României s-a încheiat“, se menţionează într-un jurnal al vremii citat de foaienationala.ro.
Cimitir al legionarilor la Predeal
Pe lângă mişcările din 1940, Braşovul este locul unde au fost înmormântaţi zeci de legionari ucişi. 80 dintre cei 252 de legionari exterminaţi în noaptea de 21 spre 22 septembrie 1939, la ordinul regelui Carol II şi al premierului Gheorghe Argeşeanu au fost înhumaţi la Mănăstire Predeal. Aici se află cimitirul legionar, unde majoritatea celor ucişi au fost reînhumaţi creştineşte în toamna lui 1940. În 1940, când Mişcarea Legionară a venit la guvernare, ziua de 22 septembrie a fost proclamată Ziua Eroilor şi Martirilor Legiunii, iar cei peste 80 de fruntaşi legionari asasinaţi în lagărele de concentrare de la Vaslui, Miercurea Ciuc şi Râmnicu Sărat au fost dezgropaţi din cimitirele lagărelor şi înhumaţi creştineşte în cimitirul Mănăstirii Predeal, în cadrul unei mari solemnităţi la care au participat Wilhelm Fabricius, Ministrul Germaniei în România, şi Ghigi, Ministrul Italiei la Bucureşti.