Hidromecanica 2, scoasă la vânzare pentru 5,8 milioane de euro. Aici s-a fabricat primul strung românesc, iar mii de oameni au muncit în uzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina Hidromecanica a devenit istorie. FOTObzb.ro
Uzina Hidromecanica a devenit istorie. FOTObzb.ro

După ce Hidromecanica 1 din Centrul Civic a fost demolată, iar în locul iei va răsări un proiect imobiliar, acum şi platform Hidromecanica 2 este scoasă la vânzare pentru 5,8 milioane de euro după ce uzina a intrat în faliment.

Uzina care a avut o istorie de 135 de ani este acum închisă. Platforma Hidromecanica 2 este scoasă la vânzare pentru 5,8 milioane de euro. Este a doua oară când patronul încearcă să o vândă după ce în toamnă a cerut 9 milioane de euro, dar nimeni nu s-a arătat interesat. Acum, la vânzare este scoasă întreaga platformă industrială Hidromecanica Braşov, cu un teren în suprafaţă de 97.427 metri pătraţi şi construcţii cu suprafaţă construită de 57.496 metri pătraţi, scrie bizbrasov.ro.

Uzina Hidromecanica a fost unul dintre simbolurile oraşului industrial Braşov. A fost înfiinţată în 1880. Angajaţii lucrau în ateliere de turnătorie fontă şi prelucrări mecanice. În clădirea Hidromecanica s-au fabricat primul autobuz şi primul strung românesc, în anii 50. În perioada de glorie, la Hidromecanica munceau mii de oameni.

După Revoluţie, soarta uzinei Hidromecanica şi a miilor de angajaţi a început să atârne de un fir de aţă, societatea fiind privatizată în două rânduri. Aşa se face că, după ce a fost cumpărată de diverşi acţionari, uzina s-a stins încetul cu încetul.

Primul pas a fost făcut în 2001, când uzina a fost cumpărată de societatea Alexander & Co SRL Braşov, privatizare care s-a dovedit a fi un eşec. A doua privatizare a uzinei a avut loc după numai patru ani, când fabrica a fost cumpărată de omul de afaceri Lucian Nicolae Gârbacea, care a deţinut 50,9% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ fiind SIF Transilvania cu 45,21%.

Cu trecerea anilor, declinul uzinei Hidromecanica era tot mai evident. Astfel s-a ajuns ca, după ce în 2009, cifra de afaceri a companiei era de 9,4 milioane de lei şi pierderile de 14,8 milioane de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov să scoată la licitaţie platforma Hidromecanica din Centrul Civic. Pentru achiziţia terenului de circa 40.000 metri părtaţi, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro. Uzina Hidromecanica din centru a fost demolată, iar pe locul ei ar fi trebuit să răsară un proiect imobiliar. După ce a anunţat marea deschidere în 2015, Cora a anunţat că renunţă la investiţie din cauza crizei. Terenul a ajuns acum la AFI Europe. Aici se va construi un centru comercial. Acesta va fi dispus pe două niveluri, punând accent pe shopping şi modalităţile de petrecere a timpului liber şi pe distractie. O noutate este o terasă de mari dimensiuni ce va oferi o panoramă spectaculoasă spre Tâmpa. Aici vor putea fi organizate petreceri şi activităţi pentru turişti. Proiectul va fi gata la în 2018. Presupune şi blocuri de locuinţe şi spaţii de biroului, iar investiţia se ridică la 60 de milioane de euro.

După demolarea imobilelor uzinei din centru, muncitorii s-au retras în cel de al doilea sediu denumit Hidro II. Afacerea însă nu a mers, iar numărul angajaţilor s-a redus treptat, iar uzina a fost ameninţată cu executarea de Electrica la care avea datorii mari. În 2015, ultimii 150 de angajaţi au fost trimişi acasă, iar acum instanţa a pronunţat falimentul Hidromecanica.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite