Criză de medici şi asistente în spitalele din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile blocate, salariile de mizerie, dar şi condiţiile grele de muncă au determinat cadrele medicale să ia calea străinătăţii.

Cel mai mare deficit de personal este, în acest moment, la Spitalul Judeţean unde este nevoie de 53 de medici şi 148 de asistente, precum şi la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, unde sunt neocupate 28 de posturi de medic şi 96 de posturi de asistente. Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie  mai are nevoie de 11 medici şi 13 asistente. La Spitalul de Pneumoftiziologie este nevoie de 6 medici şi 2 asistente. De asistente ar mai fi nevoie şi la Spitalul de Pediatrie şi la Infecţioase.

Salarii de mizerie

Criza de personal este generată şi de exodul medicilor şi asistentelor în străinătate. În ultimii ani 2.800 de cadre medicale din străinătate au cerut certificate profesionale pentru a putea munci în Occident. Ţările preferate sunt Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Principalul motiv pentru care medicii nu vor să rămână în ţară este salariul. În România, un rezident câştigă în jur de 800 de lei, puţin peste salariul minim pe economie. Practic după şase ani de facultate, un medic are un salariu sub 200 de euro. Un medic primar, cu o vechime în muncă de peste 15 ani câştigă,. pe lună, 2.516 lei, adică în jur de 600 de euro.

În occident, salariul minim al unui medic începător este 1.500 de euro şi poate ajunge în cazul specialiştilor şi la 8.000-10.000 de euro. Un medic cu zece ani vechime, care pleacă să muncească în străinătate câştigă în jur de 4.000 de euro, adică de şapte ori mai mult decât salariul maxim din România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite