Bucătarii din Harghita, Covasna şi Braşov au doborât recordul mondial la făcut sarmale. Au făcut peste 24.000 de bucăţi
0Bucătarii au folosit o oală de inox specială, cu un diametru de peste 3 metri şi tone de ingrediente. Oala are o capacitate de aproape 5.000 de litri şi în ea s-au fiert, timp de opt ore, peste 24.000 de sarmale.
Ultimul record a fost deţinut de un bucătar din Serbia. Românii s-au pregătit încă din primăvară pentru această performanţă. Primul pas a fost construirea unei oale imense. Oala a avut un diametrul interior de 3,1 metri, a fost înaltă de 70 de centimetri şi a avut o capacitate de 4,7 metri cubi. A fost ridicată de o macara şi după la locul evenimentului, Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.
„Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcţioneze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei şi pereţii laterali cu o izolaţie termică. Energia se distribuie în şase trepte, automatizat şi când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează şi se menţine constantă până la finalizarea gătitului“, a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul, citat de Mediafax.
După ce oala a fost terminată, 14 bucătari profesionişti, ajutaţi de 250 de voluntari s-au pus pe treabă. Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. În total, 24 de echipe au făcut 27.104 de sarmale. Acestea au fiert aproape opt ore, iar recordul a fost omologat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday. Sarmalele au fost donate la case de copii şi aziluri de bătrâni.
„Am verificat dacă au fost respectate toate regulile, m-am asigurat că măsurătoarea a fost corectă, am constatat că fostul record a fost depăşit şi, cum au fost întrunite toate condiţiile, vă anunţ că da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Secuiesc", a declarat Annabel Lawday, după înmânarea atestatului.
Vechiul record mondial îi aparţinea bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală de 1418,3 litri.