Angajaţii de la Electrica au ieşit în stradă nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la Electrica au ieşit în faţa sediului companiei
Angajaţii de la Electrica au ieşit în faţa sediului companiei

Peste 100 de angajaţi de la Electrica Transilvania Sud pichetează sediul instituţiei. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal, dar şi de salarii.

UPDATE 20.00. Compania Electrica SA a emis un comunicat de presă după protestul angajaţilor de la Braşov. Compania a ţinut să explice care a fost cursul negocierilor cu sindicatul.

„Cu privire la rezultatul discuţiilor purtate cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS” privind implementarea unei noi metodologii salariale, în completarea contractului colectiv de muncă semnat la finalul anului 2017, Societatea Energetică Electrica SA informează că a avut toată deschiderea ȋn relaţionarea cu partenerul social, discuţiile desfăşurându-se pe parcursul a circa două luni şi jumătate. Acestea au debutat la data de 28.02.2018, fiind programate iniţial să dureze 30 de zile, şi s-au prelungit până la data de 10.05.2018, în 3 runde distincte de negociere, materializate în nu mai puţin de 15 întâlniri.

Astfel, în data de 15.02.2018, conform acordului încheiat în decembrie cu FNSE Univers, reprezentanţii administraţiei au prezentat reprezentanţilor FNSE Univers noua metodologie salarială, respectiv noul sistem de management al performanţei. Pe parcursul discuţiilor, reprezentanţii FNSE Univers au prezentat solicitări suplimentare de modificare a clauzelor agreate în cadrul negocierilor de la finalul anului 2017, solicitări care depăşeau cadrul de negociere agreat de părţi în cadrul acordului de creştere salarială de la finalul anului 2017. În plus, reprezentanţii FNSE Univers au înaintat o listă de revendicări adiţionale de a căror rezolvare au condiţionat continuarea discuţiilor pentru implementarea noului sistem de salarizare.

Reprezentanţii administraţiei au răspuns preponderent pozitiv acestora, mai ales celor privind creşterile salariale. Astfel, administraţia a propus creşteri salariale imediate pentru 85% dintre angajaţii care se află sub minimul grilei din noua metodologie salarială (suplimentare celor negociate în decembrie 2017). Cu toate acestea, reprezentanţii FNSE Univers nu au considerat că răspunsul administraţiei corespunde aşteptărilor lor.

În aceste condiţii, procesul de negociere nu a mai putut continua, astfel că va rămâne ȋn vigoare actualul contract colectiv de muncă.

Ne exprimăm regretul că părţile nu au ajuns la un consens în cadrul negocierilor şi sperăm ca eventualele discuţii viitoare să ţină cont atât de interesul angajaţilor pe termen scurt şi lung, cât şi de planurile de dezvoltare ale Grupului Electrica ȋn perspectiva asigurării relevanţei, sustenabilităţii şi competitivităţii pe piaţa de energie.

În ceea ce priveşte creşterea salarială acordată în componenta variabilă, administraţia îşi păstrează intenţia de a demara, în perioada imediat următoare, implementarea procesului de management al performanţei, în vederea creării cadrului de acordare a creşterilor în componentă variabilă“, se arată în comunicatul Electrica SA. 

Stirea iniţială

Ora 15.15 Peste 100 de angajaţi Electrica Transilvania Sud afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS) Braşov au ieşit în stradă şi pichetează pentru două ore sediul instituţiei de la Braşov de pe strada Pictor Luchian. Protestul are aprobare şi se desfăşoară după încheierea programului de lucru.

Oamenii se plâng de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de salariile mici, contrar zvonurilor din ultimii ani. Electrica Transilvania Sud are în prezent 2.168 de angajaţi deşi organigrama este de 2.380 în cele şase judeţe (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).

„Instalaţiile sunt vechi, s-au făcut investiţii haotic, fără un program de dezvoltare, sistemul de achiziţii este defectuos, lipsesc scule, utilaje, echipamente, chiar şi consumabile gen hârtie şi toner, vestiarele şi grupurile sanitare din punctele de lucru sunt în ultimul hal. Nu este asigurat echipamentul individual de protecţie. Ultima dată s-au achiziţionat salopete în decembrie 2015, iar zilele trecute au venit 260 de salopete pentru 1.800 de oameni care îşi desfăşoară activitatea în punctele de lucru. 1.700 dintre aceştia au salariul de încadrare sunt 4.000 de lei, iar 36 chiar sunt sub 2.200 de lei, deşi vorbim de personal specializat, care lucrează în condiţii de periculozitate şi continuitate“, a detaliat Dorin Danciu, lider de sindicat, citat de mytex.ro. 

Angajaţii de la Electrica au ieşit în faţa sediului companiei
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite