Repartizarea loturilor pentru tineri nu se mai face „pe pile” la Brăila. Cel puţin aşa se laudă Primăria, care a pus în aplicare un sistem nou şi transparent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repartizarea loturilor de teren către tinerii sub 35 de ani, în baza Legii 15 din 2003 s-a făcut, vineri, la Brăila, printr-o modalitate pe cât de nouă pe atât de transparentă.

În conformitate cu un nou regulament aprobat de Consiliul Local Municipal, solicitanţii care au întrunit cel mai mare punctaj au avut posibilitatea să îşi aleagă unul dintre cele 75 de loturi scoase la bătaie de Primărie.

La alcătuirea punctajului au contat criterii precum vechimea cererii de acordare a terenului, veniturile solicitantului, starea civilă, numărul de copii pe care îi are. Prioritatea la alegerea terenurilor s-a stabilit în ordinea descrescătoare a punctajului.

În conformitate cu regulamentul atribuirii, au avut dreptul să aleagă doar cei pe numele cărora a fost înaintată cererea la Primărie. Titularii de dosar care, dintr-un motiv sau altul, nu au putut fi prezenţi în sală au putut fi reprezentaţi de alţi membri ai familiei. Aceştia nu au avut, însă, dreptul de a alege un teren. În cazul lor, atribuirea s-a făcut după următoarea procedură: terenurile rămase au fost ordonate alfabetic şi numeric, după numele, respectiv numărul străzii. Primul teren de pe listă i-a revenit familiei solicitantului care întrunea cel mai mare punctaj, cel de-al doilea celui cu punctajul imediat următor etc.

În total, 48 de brăileni titulari de dosar au fost prezenţi în sală şi au putut alege unul din terenurile disponibile, iar 19 au fost reprezentaţi de membri ai familiei şi au primit unul dintre terenurile rămase, în ordinea alfabetică a adreselor.

"Este cea mai transparentă modalitate de acordare a terenurilor ce fac obiectul Legii 15. Până acum, atribuirea se făcea aleatoriu, iar cei care primeau terenuri nici nu ştiau unde se află acestea până când nu îi anunţa Primăria", a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă, iniţiatorul noului regulament de atribuire, citat de cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Majoritatea loturilor oferite de Primărie în folosinţă gratuită se află în zona noului cartier Cimbru, situat la marginea Chercei, dincolo de podul Apollo. Alte câteva terenuri de pe listă se află în Zona Industrială Sud, din vecinătatea supermarketului Kaufland. Alte locaţii, dar cu mai puţine loturi, se găseau în cartierele Brăiliţa şi Chercea.

Solicitanţii au cam ocolit nou înfiinţatul cartier Cimbru

Cele mai solicitate terenuri, alese cu prioritate de cei care au întrunit punctajul cel mai mare, au fost cele situate în zona Kaufland. Au urmat cele din Brăiliţa, iar cele din nou-înfiinţatul cartier Cimbru au fost alese, în general, de cei cu punctajul cel mai mic. Asta în ciuda asigurărilor pe care le dădea în mod repetat, la microfon, viceprimarul Dănăilă în privinţa dezvoltării de care urmează să beneficieze acea zonă.

image

Nou înfiinţatul cartier Cimbru nu prea le inspiră încredere solicitanţilor   FOTO Florentin Coman

"Chiar dacă acum nu e aproape deloc amenajat, având o singură stradă trasată şi încadrată cu borduri, cartierul Cimbru va deveni una dintre cele mai frumoase zone ale municipiului. Anul viitor vom aloca bani de la buget pentru a trage în zonă toate utilităţile necesare - apă, canalizare, electricitate şi gaze. Vor fi asfaltate şi străzile, dar după ce dumneavoastră vă veţi face casele, ca să nu se strice asfaltul din cauza maşinilor cu care se vor căra materialele de construcţii", le spunea viceprimarul nehotărâţilor care nu prea ar fi vrut terenuri în acel cartier. De voie, de nevoie, cei cu punctaj mai mic, precum şi cei care îi reprezentau pe titularii de dosar au fost nevoiţi să se mulţumească cu loturile din cartierul Cimbru, chiar dacă nu prea îl credeau pe cuvânt pe vicele Dănăilă, în ceea ce priveşte perspectiva de dezvoltare a zonei.

Până în prezent, repartizarea terenurilor se făcea aleatoriu de Primăria Brăila, motiv de discuţii şi contestaţii venite din partea celor care se considerau nedreptăţiţi şi acuzau funcţionarii municipalităţii că le-au dat loturile cele mai bune celor cu „pile”.

La nivelul Primăriei mai sunt circa 3.000 de solicitări pentru terenuri pe Legea 15, însă numărul loturilor disponibile se situează în jurul cifrei 100.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite