Oamenii străzii din Brăila care beneficiază de cazare în Centrul Social al Primăriei pe timp geros refuză să presteze muncă în folosul comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru perioada cât sunt găzduiţi în centrul social al Primăriei, oamenii străzii trebuie să presteze 15 ore de muncă în folosul comunităţii   FOTO Florentin Coman
Pentru perioada cât sunt găzduiţi în centrul social al Primăriei, oamenii străzii trebuie să presteze 15 ore de muncă în folosul comunităţii   FOTO Florentin Coman

Autorităţile brăilene nu au avut probleme cu asistaţii sociali, atunci când le-au cerut să iasă la muncă în folosul comunităţii. În schimb, oamenii străzii care trebuie să presteze şi ei câteva ore de muncă, pentru perioada în care sunt găzduiţi în Centrul Social al Primăriei, în zilele şi nopţile geroase, nu prea au fost de acord să pună mâna pe lopată.

La Brăila, din 246 de persoane care încasează lunar un venit minim garantat, ce porneşte de la 142 de lei, 122 sunt apte de muncă.

“Toţi beneficiarii de venit minim garantat care sunt apţi de muncă s-au prezentat la activităţile repartizate. În general, au muncit la dat zăpada, sub coordonarea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală”, spune Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila.

Beneficiarii de venit minim garantat trebuie să presteze între 72 şi 110 ore de muncă pe lună, funcţie de suma primită de la stat.

Lucrurile stau diferit atunci când vine vorba de oamenii străzii care sunt cazaţi în Centrul Social din cartierul brăilean Vidin, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute. Astfel, din cele 100 de persoane aflate în această situaţie, doar 30 au dat curs obligaţiei de a presta 15 ore de muncă în folosul comunităţii.

“Cei care sunt cazaţi în regim de urgenţă au această obligaţie, de a munci 15 ore pe lună. Doar 30 de persoane au făcut muncă în folosul comunităţii în luna ianuarie. Ceilalţi au refuzat, spunând că preferă să plece din centru decât să iasă la zăpadă. Ce-i drept, unii dintre ei chiar sunt bolnavi. În general, aceştia suferă de alcoolism cronic, cu bolile asociate condiţiei respective”, ne-a declarat Nicoleta Oancea.

Orele de muncă se reportează, în cazul celor care refuză să le presteze într-o lună. Potrivit directorului Direcţiei de Asistenţă Socială, există persoane în Centrul Social care au acumulat 90 de ore restanţă. Acestea mizează pe faptul că autorităţile nu au cum să le evacueze în stradă, atunci când afară sunt sub minus 10 grade Celsius. Oricum, când vremea se mai încălzeşte, cei în cauză părăsesc din proprie iniţiativă centrul de găzduire, preferând să stea în stradă, unde nu au nicio obligaţie.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite