Mii de brăileni şi-au pus speranţele degeaba în „marea amnistie fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezamăgire totală pentru mii de brăileni care sperau să beneficieze de amnistierea fiscală şi să nu mai plătească sume foarte mari de câteva sute sau chiar mii de lei pentru nişte venituri infime, primite cu ani în urmă. Fiscul anunţă că ştergerea datoriilor se aplică doar pentru deciziile de impunere la Fondul de Sănătate emise după 1 ianuarie 2012, când Fiscul a preluat această atribuţie de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Între 20 şi 25 de mii de brăileni au fost predaţi Fiscului, în 2012, cu datorii la CAS provenite ca urmare a unei reglementări mai vechi care spunea că pentru orice fel de venituri, oricât de mici, impozitul pe sănătate se calcula în baza venitului minim garantat. Astfel, au existat cazuri în care, pentru dobânzi bancare de câţiva lei, contribuabilii s-au trezit, după câţiva ani, cu taxe şI pentalităţi de câteva sute de lei.

La Brăila, au existat situaţii în care foşti angajaţi ai unor mari societăţi comerciale, precum “Promex” SA , s-au trezit datori la Fondul de Sănătate chiar şi cu câte 1.400 lei, inclusiv penalităţi, pentru dividende de câţiva lei încasate în anii anteriori.

În 2012, Fiscul brăilean a preluat de la CJAS Brăila circa 40.000 de dosare privind contribuabili locali, dintre care circa 20.000 - 25.000 erau cu debite pentru care fuseseră emise decizii de impunere. La vremea respectivă, calculul contribuţiei la Fondul de Sănătate pornea de la un salariu minim brut pe ţară de 450 lei, astfel că debitele însumate se situează între 9 şi 11,25 milioane lei, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi ca urmare a neachitării la termen.

O parte dintre datornici au fost nevoiţi să achite sumele cerute de CJAS Brăila, şi ulterior de către Administraţia Finanţelor Publice, pentru a putea totuşi beneficia de servicii medicale. Alţii, au ignorat pur şi simplu somaţiile de plată în speranţa că greşeala privind modul de calcul va fi reparată. Cert este că niciunul dintre zecile de mii de brăileni aflaţi în postura de datornic la Fondul de Sănătate nu beneficiază acum de amnistia fiscală, rămânând în continuare cu obligaţia achitării CASS.

Asta deoarece în Legea 209/2015, la articolul 4, se precizează că "Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi şi neachitate până la data intrării in vigoare a prezentei legi".

"AJFP Brăila nu a emis în perioada menţionată în Legea 209/2015 (adică ianuarie 2012 - decembrie 2014 - n.r.) decizii de impunere pentru categoriile de contribuabili la care se face referire în articolul 4, context în care, nefiind emise, nu avem ce anula în prezent", ne-a comunicat Mihaela Marcu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila.

Spre deosebire de Brăila, în alte judeţe, Fiscul a apucat să emită decizii de impunere pe baza dosarelor preluate de la Casele de Sănătate, aşa că are ce anula. Astfel că, la nivel naţional, de amnistie vor beneficia 3 milioane de români care, pentru câţiva lei încasaţi din dobândă sau dividende, au fost somaţi să plătească aproape 500 de lei pe an, contribuţii la sănătate.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite