Investiţiile străine în judeţul Brăila s-au dublat în ultimii şapte ani, dar afacerile n-au mers întotdeauna aşa cum şi-au dorit investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine s-au dublat în judeţul Brăila, în ultimii şapte ani, de la 50 milioane de euro în 2008, la circa 100 milioane euro la ora actuaă. Şantierul Naval „VARD Brăila” reprezintă cea mai mare concentrare de capital străin din industria brăileană, investiţia fiind făcută de o firmă norvegiană. Mai avem capital italian, în agricultură şi confecţii textile, capital danez în agricultură, dar şi capital turcesc, în comerţ.

Din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Brăila reise că, în ultimii ani, a crescut numărul firmelor care au capital integral sau parţial străin în judeţul nostru. Şi mai spectaculoasă a fost evoluţia valorilor cumulate, reprezentând capitalul social al firmelor străine, care s-a dublat faţă de momentul 2008. I

Înainte de criza globală la Brăila funcţionau 634 de firme parţial sau integral străine, cu capitaluri sociale în cuantum de 253 milioane lei (echivalentul a circa 70 milioane euro), din care 183 milioane lei doar participarea străină (circa 50 milioane euro). În prezent, în Registrul Comerţului figurează 701 firme cu capitaluri sociale cumulate la 575 milioane lei (circa 128 milioane euro), din care 455 milioane lei (circa 101 milioane euro) participarea străină.

Numărul companiilor a crescut undeva cu 11%, în schimb valorile de capital, aşa cum am spus, s-au dublat. Cele mai mari investiţii în capitalul firmelor locale vin din ţări precum Italia - 74,12 milioane lei, Danemarca - 47,46 milioane lei, Norvegia - 12,49 milioane lei, Spania - 11,24 milioane lei, Cipru - 9,55 milioane lei şi Turcia - 6,88 milioane lei.

Tot de ordinul milioanelor de lei sunt şi investiţii având ţară de origine Siria, Tunisia, Malta, San Marino, Liban, Belgia, Olanda, sau Irak, în timp ce sub pragul de 1 milion de lei discutăm de ţări precum Austria, Grecia, Germania, Moldova, Ungaria, Iran sau China. La polul opus, participările cele mai mici la capitalul unor firme brăilene vin din Emiratele Arabe Unite (100 lei), Africa de Sud (110 lei), Iordania (150 lei), Pakistan (170 lei), Kuweit (180 lei), Ucraina (200 lei), India (400 lei), precum şi Canada şi Suedia (câte 500 lei).

Nu toate afacerile mari străinilor merg foarte bine, după cum se poate observa şi din statistica înmatriculărilor şi radierilor de astfel de firme din Registrul Comerţului. De exemplu, anul acesta au intrat pe piaţă 22 de firme noi cu capitaluri sociale însumând aproape 17.000 lei. În schimb, în acelaşi interval au fost radiate 26 de firme cu capitaluri de 19,8 milioane lei. Acest dezechilibru s-a manifestat şi în 2013, când valoarea cumulată a capitalurilor firmelor nou înfiinţate s-a ridicat la circa 1,12 milioane lei, în timp ce prin radiere au ieşit 21,6 milioane lei. Cu alte cuvinte, asistăm la o comprimare a business-urilor firmelor străine mari, lucru care ar trebui să dea serios de gândit autorităţilor locale.

La nivelul Regiunii de dezvoltare SE, din care facem parte, Brăila ocupă locul IV ca valoare totală a capitalului social subscris aferent societăţilor care au capital integral sau parţial străin. Concret, în Top capital, înaintea noastră este Constanţa, cu peste 6.300 de firme, cumulând capitaluri sociale de 3,37 miliarde lei, urmată de Galaţi cu aproape 1.600 de firme şi capitaluri însumate la 2,54 miliarde lei, şi Buzăul cu 1.118 firme - 1,24 miliarde lei. După judeţul nostru apare Tulcea, unde sunt înregistrate 484 de firme şi capitaluri de 513,7 milioane lei, şi, pe ultimul loc Vrancea, cu 757 de firme şi capitaluri însumate la 14,3 milioane lei.

Citiţi şi

Investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8% în primele şapte luni. Multinaţionalele au scos bani din ţară

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite