Cum au fost otrăviţi cu detergenţi salcâmii care ar trebui să reînvie farmecul centrului vechi al Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre salcâmii plantaţi pe Str. Mihai Eminescu au fost otrăviţi cu detergenţi folosiţi la spălatul podelelor, de către administratorii magazinelor din zonă    FOTO Florentin Coman
Mulţi dintre salcâmii plantaţi pe Str. Mihai Eminescu au fost otrăviţi cu detergenţi folosiţi la spălatul podelelor, de către administratorii magazinelor din zonă    FOTO Florentin Coman

Încercarea atorităţilor locale de a reda Brăilei renumele de Oraş al Salcâmilor se loveşte de obstacole nebănuite. Mai multe exemplare plantate pe Str. Mihai Eminescu, singura stradă pietonală din centrul vechi, au murit. Analizele de laborator au arătat că exemplarele care s-au uscat au avut probleme din cauza apei cu detergenţi aruncate în stradă de administratorii magazinelor din zonă.

De asemenea, sunt probleme cauzate şi de fundaţiile clădirilor, care împiedică rădăcinile să se dezvolte corespunzător. Totuşi, autorităţile nu renunţă. Zilele trecute, toţi salcâmii uscaţi au fost înlocuiţi cu alte exemplare, din aceeaşi specie.

Salcâmii uscaţi de pe Str. Mihai Eminescu au fost înlocuiţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de angajaţii Direcţiei "Seroplant" din cadrul Primăriei Brăila cu alte exemplare din aceeaşi specie. În total, au fost puşi pe poziţie şapte salcâmi cu coroană rotundă, specia "robinia pseudoacacia umbraculifera".

În 2008 au fost plantaţi circa 100 de astfel de copaci pe Str. Mihai Eminescu. După o perioadă în care totul părea în regulă, salcâmii de pe strada respectivă au început să aibă probleme. Anul trecut, de exemplu, aproape toţi au dat semne de boală, având coronamentul mai mult galben decât verde. În luna mai 2015, o comisie formată din specialişti ai Oficiului Fitopatologic, Ocolului Silvic, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Seroplant şi Primăriei Brăila a prelevat probe pentru a stabili motivul ce stă la baza acesti situaţii.

salcamibr3

Potrivit directorului "Seroplant", Ligia Drăgan, analizele de laborator au arătat că solul în care sunt plantaţi salcâmii era contaminat cu reziduuri din detergenţii folosiţi pentru spălarea podelelor unora dintre magazinele din zonă sau cu săruri folosite la deszăpezire. Totodată, a fost constatată şi o problemă legată de structura terenului. Astfel, cu cât coboară mai în adâncime sau se întind pe orizontală, rădăcinile fie se lovesc de fundaţiile clădirilor existente sau ale unor clădiri vechi, demolate între timp, fie ajung la un strat de pământ galben, din care nu pot extrage nutrienţii necesari.

"Va trebui să le păstrăm un coronament mai mic, ca să existe un echilibru între partea de la suprafaţă şi sistemul radicular aflat în pământ. Cu cât e coronamentul mai mare, cu atât rădăcinile încearcă să se extindă mai mult, dar sunt împiedicate de fundaţiile existente în subteran", ne-a explicat directorul Drăgan.

Angajaţii „Seroplant” au început, de luni, 22 februarie, operaţiunile de toaletare a salcâmilor de pe Str. Mihai Eminescu.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite