FOTO Cu mâini de fier în mănuşi de dantelă conduce, de 17 ani, frâiele comunei George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Toma este primar al comunei George Enescu de 17 ani FOTO Adevarul
Angela Toma este primar al comunei George Enescu de 17 ani FOTO Adevarul

Localnicii din comuna George Enescu se pot lăuda că au ales, pentru a cincea oară, unul din cei mai buni primari din judeţ. Şi nu este un gospodar, ci o gospodină.

Angela Toma Grădinaru este una din cele mai apreciate figuri feminine din administraţia publică locală. De 17 ani, ocupă scaunul de primar al comunei George Enescu. Angela Toma Grădinaru este una din cele mai longevive „primăriţe”, din România. Prima oară a primit votul de încredere al locuitorilor din comuna George Enescu, la alegerile locale din anul 1996. Asta după ce, a lucrat zece ani în domeniul agricol. 

„Am lucrat în CAP ca şef de fermă şi  mai apoi inginer-şef timp de doi ani. După aceea, ca inginer la camera agricolă. ÎN CAP am lucrat din anul 1979 până în 1989, iar mai apoi inspector la Camera Agricolă până în 1996, când mi-am depus candidatura pentru Primărie şi de atunci nu m-am mai oprit”, spune zâmbind Angela Toma. 

Femeia recunoşte că viaţa şi munca într-o lume a bărbaţilor, mai ales înainte de 1989, nu a fost deloc facilă. În acele vremuri o astfel de meserie era considerată tabu pentru o femeie. Ea nu s-a speriat însă de aceste concepţii şi şi-a făcut treaba cum a putut ea mai bine. 

„Munca asta ne-a călit. Mai puţine femei aveau curajul să se implice. Îmi amintesc că şi la Facultatea de Horticultură din 95 de oameni, doar 32 de colege aveam, restul erau bărbaţi. Eu mi-am luat munca în serios şi până la urmă mi s-a părut ceva normal şi am reuşit să merg umăr la umăr cu bărbaţii”, a mai spus fostul inginer horticol.

Angela Toma îşi aminteşte de stresul şi calvarul şedinţelor în care trebuia să dea note explicative pentru toate activităţile organizate. Iar faptul că era o femeie nu i-a impresionat pe şefii săi de atunci, care o tratau ca pe orice bărbat care lucra în agricultură. Fiind însă o femeie extrem de puternică, acest lucru nu a demoralizat-o nici măcar un pic. Ba dimpotrivă, ocara pe care o primea o folosea în favoarea ei, transformându-se într-un om şi mai puternic. 

Femeie puternică, mamă devotata

Şefii săi de atunci nu au fost deloc îngăduitori cu ea nici măcar după naşterea primului copil. Astfel că, după patru luni, ea a fost nevoită să se întoarcă la muncă. 

„Nu am avut un tratament preferenţial. Am avut doi copii şi la patru  luni de zile m-am întors la muncă. Nu m-a mai întrebat nimeni dacă îmi plânge copilul sau să îmi spună să merg acasă să văd ce face el. N-a fost perioada în care femeia să fie preţuită. Eram puse în aceeaşi oală, la aceleaşi treburi cu bărbaţii”, susţine Angela Toma. Şi cu toate că, timpul cât a stat acasă cu cei mici era limitat de şefii săi, copii săi sunt adevărate modele de urmat. 

Acum, cei doi copii sunt mândria ei. Amândoi muncesc în Braşov. Fata este medic de medicină legală, iar băiatul este medic veterinar. 

Respectul pentru oameni i-a adus şi primul mandat de primar

Anii petrecuţi pe câmpurile din comuna George Enescu i-au adus însă şi bucurii.  Respectul pe care îl purta oamenilor care munceau de dimineaţa până seara la câmp i-a fost răsplătit. Modul în care ea se comporta cu ţăranii i-a adus şi primul mandat de primar, în anul 1996. 

„La alegeri mi-a venit uşor. Ei mă ştiau, eu nu trebuia să spun nimic că voi face, că voi drege că nu ştiam să îmi fac campanie, dar nu mi-a trebuit decât să spun că am curaj să vin la Primărie. Încet, încet m-am obişnuit şi cu munca asta. Am prins curaj să mai fac proiecte, investiţii şi cu banii Guvernului. Nu sunt deosebită, au mai fost femei primar”, declară, cu modestie, Angela Toma. 

Angela Toma şi-a pus serios amprenta pe tot ce înseamnă modernizarea comunei. Cu mâini de fier în mănuşi de dantela, primarul a reuşit să transforme comuna George Enescu într-una europeană.  A pus la punct iluminatul public, a reuşit asfaltarea drumurilor comunale, a modernizat unităţile de învăţământ din localitate şi a schimbat la faţa Primaria. De altfel, una din cele mai frumoase din judeţ.

În anul 2011, prin multă implicare şi perseverenţă, Angela Toma a reuşit să atragă importante fonduri europene printr-un proiect la măsura 322. Astfel, graţie acestui proiect în comună s-a realizeat aducţiunea cu apă şi canalizare, asfaltarea a 4,5 kilometri de drum comunal, construirea unei grădiniţe dar şi modernizarea căminului cultural. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro, iar lucrărire trebuie finalizate până în vara acestui an. 

Şi pentru că a înţeles că prin proiectele cu finanţare europeană se pot face investiţii în comună, anul trecut ea a mai depus un proiect, în valoare de 170.000 de euro, pentru realizarea unui centru de informare şi documentare turistică. Comuna George Enescu este una din cele mai liniştite localităţi din judeţul Botoşani, femeia reuşind să ţină sub control liniştea şi ordinea publică. Iar asta şi pentru că Angela Toma se bucură de respectul şi aprecierea localnicilor, care au numai cuvinte de laudă la adresa ei.  

Fiecare piatră pusă la construcţia comunei George Enescu, o comună de altfel extrem de importantă, a reprezentat o bucurie pentru ea. Însă, fără doar şi poate, recunoaşte femeia, cea mai mare bucurie a avut-o când a organizat pentru prima dată „Zilele George Enescu”. Multă lume a apreciat iniţiativa şi s-a bucurat de sărbătoarea, ce în timp avea să se transforme, într-o tradiţie. Oameni de cultură, artişti şi oficialităţi merg şi acum în fiecare vară în comună pentru a participa la sărbătoare. 

Şi pentru că este femeie, primarul este atent la toate detaliile. Nu suportă ca în comuna să deşeurile să fie aruncate la întâmplare, nu îi plac oamenii care vin să ceară fără să muncească şi are grijă ca fiecare oaspete care îi calcă străzile să se simtă bine şi să aprecieze ce vede. 

„Când vine cineva să nu îmi fie ruşine cu ce am pe aici, ci să spună „am văzut comuna e frumuşică, are asfalt, şcoli modernizate. Orice am făcut,  lumea a fost mulţumită şi poate că oamenii de aceea m-au şi reales. Când puneam candidatura simţeam că desaga din spate e mai grea, că sunt mai multe responsabilităţi şi mai mari, dar era şi bucuria mea. Era ca o lucrare doctorat şi îl luam cu brio şi eram foarte fericită. Erau 12, 13 candidaturi şi vă daţi seama cum era să îi întreci şi să revii la Primărie”, mai afirmă primarul de la George Enescu. 

Într-un top al primarilor cu cinci mandate la activ, femeia se află la egalitate cu alţi patru bărbaţi. Însă răspunsul la întrebarea „Vă mai doriţi încă un mandat?” a venit promt şi sigur. „Nu. În niciun caz. Şi ăsta de acum... parcă îmi este jenă că am şi eu nişte ani. Mă bucur că încă sunt sănătoasă şi pot să muncesc. Ţin ritmul şi merg în viteză, încă sunt ca Doina Melinte şi am viteză”. 

După ce îşi termină cu bine mandatul, Angela Toma vrea să se bucure de liniştea familiei sale. Îşi doreşte ca cei doi copii să aibă şi ei copii şi să îşi plimbe nepoţii.  Şi bineînţeles, sănătate. 

Femeile şi Primăriile din judeţul Botoşani

Femeile i-au urmat exemplul Angelei Toma. Şi aşa se face, că, dacă acum câţiva ani de zile, mai greu se găsea o femeie pe panourile electorale, acum din ce în ce mai multe prind curaj şi îşi încearcă norocul. De la 10 iunie 2012, în comunele din judeţul Botoşani mai sunt alte două femei-primar. 

Elena Vrajotis este din 2008 primar al comunei Călăraşi. În vârstă de 46 de ani, femeia a reuşit să îşi convingă consătenii să o repună în funcţie la alegerile din vara anului trecut. Elena Vrajotis este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, promoţia 2008. Născută în comuna Calaraşi, Elena Vrajotis a lucrat ca agent agricol în cadrul Primăriei din iulie 1985. Astfel şi ea prin munca prestată timp de două decenii ea a reuşit să convingă oamenii de calităţile sale. Candidata Mişcării pentru Botoşani a câştigat alegerile cu un procent de 69,08%. 

Pentru familia Gireadă din comuna Mihai Eminescu anul 2012 a fost unul extrem de bun. La alegerile din 10 iunie, Aneta Gireadă a obţinut primul mandat de primar. Nu a fost însă ceva nou pentru ea, până atunci soţul ei ocupând acest scaun. În 9 decembrie, soţul ei, fostul primar al comunei a devenit deputat. 

Candidata Uniunii Social Liberale, Aneta Gireadă a fost aleasă cu 59,09 %. Ea a reuşit să câştige detaşat lupta cu alţi bărbaţi care au candidat la Primărie. Următorul candidat a reuşi să adune doar 11,59% din voturile electorilor. 

Aneta Gireadă şi-a propus ca în mandatul său să continuie proiectele şi lucrările începute de soţul său în comuna Mihai Eminescu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite