Deţinătoarea premiului Internaţional pentru Cercetare din anul 2013, premiată de Primăria Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Cervatiuc impreuna cu mama sa scriitoarea Lucia Olaru nenati FOTO Adevarul
Andreea Cervatiuc impreuna cu mama sa scriitoarea Lucia Olaru nenati FOTO Adevarul

Premiul Internaţional pentru Cercetare acordat de Asociaţia Internaţională pentru predarea englezei la vorbitorii de alte limbi, poate fi obţinut de un singur om din lume, o singură dată pe an. ÎN acest an marele câştigător, a fost botoşăneancă Andreea Cervatiuc.

Născută în luna septembrie, în anul 1970 în Rădăuţii de Suceava, Andreea Cervatiuc Olaru a crescut la Botoşani. A urmat cursurile liceale la Colegiul Naţional AT Laurian, urmând mai apoi cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu media 10.  De câţiva ani de zile, Andreea Cervatiuc Olaru s-a stabilit în Canada, unde cercetător şi cadru didactic la Universitatea din Calgary.

În luna mai a acestui an,  botoşăneanca a fost distinsă cu premiul internaţional de excelenţă pentru anul 2013 de către TESOL International Association,Asociaţia Internaţională pentru presarea englezei la vorbitorii de alte limbi,, organism care numără 13.000 de membri din 150 de ţări. O distincţie onorantă care se acordă o singură dată pe an, unui singur cercetător din lume. 

În mod simbolic, pentru tot ce a realizat, Primaria municipiului Botoşani ia oferit o dimplomă de excelenţă. 

“Sunt foarte emoţiont dar şi foarte mândru în acelaşi timp că am absolvit şi eu studiile la Colegiul Naţional A.T. Laurian. Putem spune că suntem colegi”, a spus vizibil emoţionat, viceprimarul municipiului Botoşani Cosmin Andrei. 

Ceremonia a avut loc în cancelaria Colegiului Naţional, alături de tânărul cercetător fiind foşti colegi, foşti dascăli, părinţi dat şi actuali elevi. Aceştia au avut prilejul de a afla reţeta succesului de care se bucură botoşăneanca peste ocean. 

Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, să ştiu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc. Este multă muncă dar satisfacţia este pe măsură. Aş putea să spun că acest premiu pe care-l primesc revine, în mod simbolic, şi foştilor mei profesori de la gimnaziu, de la Colegiul A.T. Laurian, de la Universitatea Al. I. Cuza. Mă bucur foarte mult să mă întâlnesc cu foşti colegi, cu domnul profesor Tironiac, care mi-a fost diriginte, atât mie cât şi soţului meu, Adrian Cervatiuc cu care am fost colegă de bancă. Sunt doar unul din miile de români plecaţi în străinătate care fac cinste ţării lor. Sunt doar un exemplu şi reprezint puterea creatoare, inteligenţa, perseverenţa şi dăruirea românilor”, le-a transmis Andreea cervatiuc elevilor.

La eveniment a participat şi şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Mihaela Huncă. 

"Prin rezultatul pe care doamna Andreea Cervatiuc l-a obţinut, acela de a lua premiul în cercetare care se acordă unui singur om din toată lumea, într-un singur an, se recunoaşte calitatea învăţământului botoşănean chiar dacă suntem într-un colţ de ţară nu prea bogat din punct de vedere economic, se pare că există un echilibru, acela de a se compensa şi calitatea învăţământului, de fapt ne certifică şi se face o recunoaştere a muncii pe care dascălii o fac zi de zi în anonimat", a spus Mihaela Huncă.

Fără doar şi poate, însă, cele mai puternice emoţii le-au avut părinţii Andreei Cervatiuc. Mama sa este cunoscuta scriitoare, Lucia Olaru Nenati. 

Este aproape truistic să mai spun că cea mai mare bucurie a părinţilor sunt rezultatele şi devenirea copiilor, cu atât mai mai mult, cu cât ea nu e singura fiică a mea, pentru că acum doi ani, a fost popularizat şi exemplul ceileilalte fiice, Antonia Olaru. Eu veneam cu ea la Ipoteşti, în braţe, la muzeu şi dacă e vorba de inhalare, a inhalat acel aer al Ipoteştilor şi exemplul invincibil şi incomparabil al universului şi personalităţii lui Eminescu”, a spus Lucia Olaru Nenati. 

La eveniment au mai participat istoricul Gheorghe Median, fost coleg al Luciei Olaru Nenati, Mihaela Prăjinaru, director al Colegiului Naţional AT Laurian, fostă colegă de clasă cu Andreea Cervatiuc, dar şi cuncutul profesor Mihai Tironeac, fostul diriginte al Andreei Cervatiuc. 

Citi si: 

Ionuţ Budişteanu, liceanul care a câştigat unul dintre cele mai importante premii ştiinţifice: „Vreau să fiu profesor universitar“

INTERVIU Maya Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, despre cercetarea românească: „Importăm fructe, exportăm inteligenţă“

 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite