Un fost prefect este dispus să reabiliteze pe banii săi cele mai vechi ceasuri care se ghidează după soare din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre cele mai vechi cadrane solare din Bistriţa este situat chiar pe Biserica Evanghelică, unul dintre simbolurile oraşului FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Unul dintre cele mai vechi cadrane solare din Bistriţa este situat chiar pe Biserica Evanghelică, unul dintre simbolurile oraşului FOTO: Bianca Sara/Arhivă

După ce a construit două cadrane solare chiar în propria ogradă, Damaschin Berende, un bistriţean de 50 de ani, este dispus să reabiliteze pe banii săi cele mai vechi ceasuri care se ghidează după soare din oraş. Cele două sunt situate, culmea, pe două biserici simbol ale oraşului.

Anul acesta, în nici două luni, Damaschin Berende, un antreprenor şi fost prefect de 50 de ani şi-a făcut în propria ogradă două cadrane solare. Unu l-a amplasat pe garaj, iar cel de-al doilea chiar pe faţada locuinţei sale.

Primul cadran solar are o rază de 2,5 metri şi înglobează şi câteva elemente din cultura populară românească, precum rozeta, dintele de lup, cocoşul, dar şi o variantă a coloanei infinitului a lui Brâncuşi. 

Originalitatea de care a dat dovadă bistriţeanul a fost recunoscută şi de către unul dintre cele mai mari site-uri de profil de pe mapamond, care adună şi prezintă cadrane solare din întreaga lume. Ceasul din inima Bistriţei a fost declarat ceasul lunii octombrie 2015 pe portalul sundialatlas.eu. 

Cele două minunăţii, care au şi un panou informativ, care te ajută să corelezi timpul indicat de cadrane şi cel arătat de clasicul ceas, sunt situate chiar în centrul istoric al Bistriţei. 

Cele două cadrane sunt rezultatul unei munci destul de serioase de documentare şi a unor calcule complexe. Bistriţeanul, care susţine că este fascinat de instrumentele de măsurat timpul încă din copilărie, pare să nu vrea să se oprească aici.

cadran solar 3

Unul dintre cadranele solare realizate de Damaschin Berende (Foto: Bianca Sara)

Cadranele, situate pe două biserici simbol ale Bistriţei 

Acesta este dispus să reabiliteze, pe banii săi, două dintre cele mai vechi cadrane solare încă existente în Bistriţa. Cele două instrumente de măsurat timpul, care nu prea îşi mai fac treaba, sunt situate pe două biserici simbol ale Bistriţei.

Unul este situat pe Biserica Evanghelică, pe un contrafort al peretelui sudic, în timp ce celălalt este situat pe Biserica de la Coroana. Acestea sunt de altfel şi unele dintre cele mai importante şi vechi monumente din Bistriţa. 

Se pare că autorităţile locale şi respectiv Protopopiatul Ortodox s-au arătat deschise la această propunere, mai ales că bistriţeanul va fi asistat de Dan Uza din Cluj-Napoca, unul dintre puţinii specialişti în acest domeniu din ţară. 

Singura problemă pare să fie înălţimea la care sunt situate cele două cadrane, care fac destul de dificilă măsurarea. 

Povestea lui Damaschin Berende o puteţi citi aici. 

Vă mai recomandăm:

O căsuţă parcă desprinsă din poveştile cu spiriduşi fascinează străinii. Prima familie de olandezi găzduită: „Casa este uimitoare!”

Istoria unui oraş, „rescrisă“ prin harta cimitirului. Ce poveşti fascinante ascund saşii morţi la Bistriţa acum sute de ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite