Mango, lavanda şi rosa mosqueta în aceeaşi cremă. „Fabrica” de cosmetice din apartament a Soranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PASIUNE Bistriţeanca Sorana Cătescu foloseşte ingrediente exotice pentru a realiza cosmetice naturale. Ea prepară creme cu unt de cocos, de mango sau de shea şi ulei de morcov, de susan sau de mentă

Primul lucru pe care-l remarci la Sorana Cătescu, pe lângă zâmbetul şi blândeţea din privire, este un iz exotic de portocale, cocos, mentă sau lavandă. Mirosul care o însoţeşte pretutindeni pe bistriţeanca de 34 de ani este în strânsă legătură cu pasiunea sa, care nu-i mai dă pace şi nu-i mai lasă pic de timp liber, de vreo doi ani încoace.

De profestie consilier juridic şi lichidator stagiar, ea a descoperit lumea frumoasă a uleiurilor esenţiale şi a unturilor naturale în urmă cu doi ani, în timp ce se chinuia să rezolve problemele cu alergiile de care sufereau cei doi copii ai săi, o fetiţă de doi ani şi un băiat de şase ani. Fiul său, care pe atunci avea patru ani, se lupta cu o alergie căreia nu i-au dat de capăt medicii din Bistriţa-Năsăud sau Cluj-Napoca.

Din disperare de cauză, bistriţeanca a ajuns tocmai în Timişoara, la un homeopat, care a ajutat-o să-i ţină sub control alergiile celui mic. Vizita la homeopat i-a deschis uşile Soranei spre lumea fascinantă a produselor naturale.

Atracţie pentru natură

În ciuda faptului că nu avea niciun soi de pregătire sau experienţă în domeniu, Sorana a început să se documenteze din cărţi şi de pe internet. Documentarea s-a întins pe câteva luni bune şi s-a materializat într-un teanc de conspecte, la care apelează şi acum cu încredere când trebuie să creeze o nouă reţetă.

„Întotdeauna am avut o atracţie pentru natură. Iniţial mi-am canalizat-o spre alimentaţie. După ce copiii mei au început să aibă probleme cu alergiile, m-am îndreptat şi mai mult spre natură. M-au atras mereu lucrurile făcute de mână, dar nu am avut vreun talent deosebit, aşa că nu prea am avut ce să valorific până acum. Ideea de cosmetice naturale mi-a plăcut pentru că îmbină natura cu zona de <<realizat manual>>, povesteşte Sorana Cătescu.

„Combin anumite ingrediente”

Primul produs pe care l-a realizat a fost tocmai o cremă solidă pentru alergia fiului său, care se manifesta prin mai multe bubiţe în zona gurii. Nu mică i-a fost mirarea Soranei când a observat că în doar 3-4 ore de la aplicare, crema solidă cu care îl trata pe băiat ştergea pur şi simplu bubiţele de pe faţă.

Această reuşită a încurajat-o pe bistriţeancă şi a determinat-o să-şi continue drumul. A continuat cu creme de mâini, corp sau picioare, cu iruri, ajungând chiar să facă deodorante sau uleiuri calmante de utilizat după plajă.

„M-am interesat despre unturi şi uleiuri din diferite plante. Mi-am făcut conspecte efectiv, am început să citesc ce face fiecare unt în parte, fiecare ulei în parte şi, în funcţie de proprietăţile pe care le au, am ales să combin anumite ingrediente. Citind şi experimentând am ajuns la formulele pe care le utilizez şi acum”, completează tânăra.
 

image

O parte din produsele Soranei (Foto: Bianca Sara)

Produse fără substanţe chimice

Sorana a ajuns să aibă în lista de produse şi creme pentru gravide, pentru vergeturi, celulită sau chiar pentru rănile de pe sâni cauzate de alăptare. Tânăra a ajuns să facă produse şi pe comandă, în funcţie de problemele pe care le au cei care le solicită. Este şi cazul cremei pentru rănile de pe sâni, care i-a fost solicitată de către o mămică disperată pentru că nu reuşise să-şi rezolve problemele cu niciun produs găsit în farmacie. A reuşit însă cu crema Soranei.

Un alt avantaj al produselor Soranei este faptul că produsele nu se termină atât de repede precum cele din comerţ, datorită consistenţei lor şi a faptului că nu au fost „lungite” cu apă sau cu alte substanţe chimice. Acestea însă nu au un termen de valabilitate atât de mare precum cosmeticele din comerţ, pentru că nu s-a recurs la niciun compus chimic menit să ajute la rezistenţa în timp. Unele produse rezistă jumătate de an, altele chiar un an, în funcţie de ingredientele folosite.

Următorul pas: săpunuri naturale

„Au fost produse care nu mi-au ieşit din prima şi reluam reţeta. Până ieşeau, tot încercam. E destul de complicat să stabileşti gramajul, să găseşti consistenţa potrivită, mai ales când vine vorba despre cremele solide, care nu trebuie să curgă”, spune Sorana.

Aceasta recunoaşte că cele mai mari bătăi de cap i-au fost date de deodorant, care este şi unul dintre cele mai cerute produse. De altfel, deodorantul realizat de Sorana este folosit inclusiv de soţul acesteia.

Deşi părinţii Soranei au fost sceptici cu privire la această nouă activitate, care-i răpea şi puţinul timp liber pe care-l mai avea, rezultatele i-au convins. Mai mult, mama Soranei foloseşte periodic produsele realizate de către fiica sa.

Cosmeticele naturale sunt în cazul Soranei încă la stadiul de hobby, aceasta păstrându-şi jobul. Sorana şi-ar dori să poată să-şi transforme hobby-ul într-o adevărată carieră. „Eu nu sunt dermatolog. Sunt realistă, acestea sunt cosmetice, nu sunt medicamente, la o adică şi medicamentele au limitele lor. Partea bună este că, spre deosebire de cosmeticele din magazine, ale mele nu au efecte secundare”, precizează Sorana.

Sorana foloseşte pentru multe dintre produse ingrediente exotice, precum untul de cacao, de shea, de cocos, uleiul de bergamota şi ylang-ylang sau de migdale. Aceasta îşi doreşte să folosească plantele şi fructele autohtone, în următoarea etapă pentru care se pregăteşte: săpunurile naturale.


Mango şi lavanda, în aceeaşi cremă

Sorana recomandă pentru estomparea vergeturilor o cremă cu unt de shea, unt de mango, ulei de macadamia, ulei de rosa mosqueta şi ulei de lavandă şi ylang –ylang.Fiecare dintre aceste ingrediente are rolul său bine definit în crema de vergeturi: uleiul de macadamia oferă o bună protecţie celulară şi contribuie la regenerarea ţesuturilor. Untul de shea hidratează şi hrăneşte pielea în profunzime, iar uleiul de rosa mosqueta atenuează vergeturile şi stimulează producerea de colagen şi elastină.

Pentru mâini, Sorana a pregătit o cremă reparatoare solidă. Aceasta conţine unt de cacao, unt de shea, ulei de gălbenele, ceară de albine, ulei esenţial de scorţişoară. Ceara de albine catifelează pielea şi creează o barieră de protecţie a pielii, în timp ce uleiul de gălbenele are un efect antiinflamator prin acţiunea cicatrizantă. Mai multe produse realizate de Sorana găsiţi aici.

image

Crema solidă reparatoare pentru mâini, coate şi genunchi (Foto: Sorana Cătescu)

Vă mai recomandăm:

Artista care dă viaţă soneriilor de bicicletă

Daniela Marcu (29 de ani), din Bistriţa, „redecorează“ de mai bine de jumătate de an soneriile de bicicletă, transformându-le în adevărate bijuterii cu ajutorul unei plastiline speciale.

Un olar şi-a construit cu mâinile lui un castel ca-n basme

Gavrilă Leonte Gavrilaş (37 de ani), din comuna bistriţeană Prundul Bârgăului, a pus pe picioare o construcţie desprinsă din poveşti. La realizarea castelului au muncit doar el şi fratele lui.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite