FOTO Reabilitarea „Casei Argintarului” ar urma să-i dubleze numărul de vizitatori, speră autorităţile judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

La un an de la începerea lucrărilor de reabilitare a „Casei Argintarului”, o adevărată bijuterie a Bistriţei prea puţin pusă în valoare până acum, clădirea de patrimoniu prinde contur. Autorităţile judeţene cred că această reabilitare pe bani europeni îi va creşte numărul de vizitatori cu peste 100%.

Lucrările au început în luna aprilie a anului 2013 şi urmează să fie finalizate la începutul anului 2015. Odată restaurată şi consolidată, „Casa Argintarului” va fi transformată într-un „centru german”. Întreaga investiţie costă peste 2,4 milioane de lei.

Proiectul va creşte vizibilitatea de expunere a exteriorului şi interiorului clădirii prin asigurarea iluminatului interior şi exterior, precum şi a celui decorativ. De asemenea, vor fi amplasate şi indicatoare, inexistente până acum.

Curtea interioară va fi şi ea reamenajată, urmând să fie realizate şi locuri de parcare. Clădirea va beneficia şi de instalaţii noi de energie electrică, alimentare cu apă şi canalizare.

Reabilitarea acestei clădiri de patrimoniu şi mai ales transformarea sa într-un centru german va duce la crearea a 5 locuri noi de muncă. Autorităţile judeţene estimează că restaurarea „Casei Argintarului” îi va dubla numărul anual de vizitatori la 2000.

„Casa Argintarului” a fost construită între anii 1560-1563, la cererea unui mare meşter bijutier, care a şi locuit în ea. Clădirea a fost ridicată de către pietrarii arhitectului Petrus Italus de Lugano, cel care făcut intervenţii şi la Biserica Evanghelică din Bistriţa. Casa poartă însemnele breslei aurarilor, două potire în basorelief, sculptate pe ancadramentul ferestrei cu deschidere semicirculară.

În anul 1939, primarul de atunci al Bistriţei a intenţionat să dărâme clădirea, aceasta fiind salvată la intervenţiile lui Nicolae Iorga. Până în anul 1986, clădirea a adăpostit secţia de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, având un fond de peste 10.000 de piese. Până să înceapă lucrările de reabilitare, în clădire a funcţionat Şcoala Populară de Artă.



Vă mai recomandăm:
 

Clădire din 1560, transformată în centru german, pe bani europeni

Clădirea istorică Casa cu Lei, regina balului. Din toaletă şi adăpost pentru oamenii străzii, centru de artă tradiţională


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite