FOTO Castelele conţilor Teleki, „salvate” de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Teleki de la Posmuş FOTO: fotodragan.blogspot.ro
Castelul Teleki de la Posmuş FOTO: fotodragan.blogspot.ro

Preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, a anunţat astăzi că două castele din judeţ sunt „vizate” de străini. Este vorba despre Castelul Teleki de la Posmuş, pe care a pus ochii o universitate din Bruxelles şi Castelul Teleki de la Comlod, de care ar fi interesată o companie britanică.


Consorţiul format din Universitatea Financiar Bancară Bucureşti şi Institute for Studies in International Relations and Public Policy din Bruxelles şi-au arătat dorinţa, printr-o scrisoare adresată Consiliului Judeţean, de a achiziţiona Castelul Teleki din comuna Şieu, satul Posmuş.

Belgienii intenţionează să reabiliteze clădirea şi să transforme castelul într-un centru european în care să se desfăşoare activităţi academice de cercetare. 

De asemenea, la finalul lunii iunie, o companie britanică specializată în restaurare şi construirea de clădiri istorice a trimis o scrisoare Consiliului Judeţean prin care îşi manifesta intenţia de a cumpăra sau concesiona Castelul Teleki din Comlod, pentru a-l renova complet şi a deschide acolo o şcoală cu regim de internat cu tabără de vacanţă pe timpul verii, pentru copiii cu handicap. Investiţia ar urma să fie realizată cu ajutorul fondurilor europene.

„Dacă nu se materializează aceste proiecte vom opta noi pentru fonduri europene. Vreau să le punem în valoare şi să le redăm circuitului, chiar daca nu se va ocupa Consiliul Judeţean de ele. Vreau să salvăm aceste monumente istorice,” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

Castelul de la Posmuş este una dintre cele mai frumoase clădiri deţinute de conţii Teleki. Domeniul se întinde pe 11 hectare, clădirea fiind construită în 1752. Pe domeniul de la Posmuş se află şi arbori seculari, vârsta unora dintre ei trecând de 600 de ani.

Castelul de la Comlod a fost construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad, care se căsătoreşte cu Policenia Daniel la Vargyas. Blazoanele din piatră ale celor două familii, realizate de celebrul sculptor Anton Schuchbauer în 1786, se regăsesc şi acum pe faţada principală a clădirii. Castelul ajunge în posesia familiei Teleki în secolul al XIX-lea.

În Bistriţa-Năsăud se găsesc 12 castele: castelul Hye din Ilişua, castelul Lazăr Imre din Sărata, castelul Rakoczi din Şieu Măgheruş, conacul Torma din Cristeştii Ciceului, castelul Wasselenyi din Chiochiş,castelul Haller din Matei, castelele Teleki din Posmuş şi Comlod, castelul Banffy din Urmeniş şi castelele Bethlen din Beclean, Arcalia şi Cristur Şieu. Puţine dintre ele mai sunt funcţionale şi pot fi vizitate.

Vă mai recomandăm:

FOTO: Comorile nobililor bistriţeni, transformate în preventorii, destinaţii pentru tabere sau locuri de expoziţii

FOTO Povestea celor mai „necunoscute” patru castele din Bistriţa-Năsăud, în sfârşit dezvăluită în mediul virtual

 

 




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite