Consilierii din Baia Mare despre problemele din piaţa de alimente din Baia Mare: „Am putea să delimităm zona şi să interzicem accesul acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii s-au deplasat, luni, la piaţă, pentru a analiza la faţa locului com pot bloca accesul la  tarabele ce nu aparţin primăriei    Foto: Angela Sabău
Consilierii s-au deplasat, luni, la piaţă, pentru a analiza la faţa locului com pot bloca accesul la  tarabele ce nu aparţin primăriei    Foto: Angela Sabău

Scandalul pieţei din Baia Mare continuă de această dată cu propunerea de demolare a meselor de ciment, amplasate pe terenul primăriei, dar aflate în posesia societăţii Piaţa Aliment SA. Firma este aceeaşi cu care primăria se luptă de ani de zile pentru banii de chirie de la comercianţi şi producători.

Ultima decizie a Consiliului Local în cadrul şedinţei ce a avut loc luni dimineaţă vizează delimitarea spaţiului pe care sunt amplasate mesele de ciment ce nu aparţin primăriei şi interzicerea accesului la ele, iar comercianţii şi producătorii care îşi vând marfa pe aceste mese să fie mutaţi în altă zonă a pieţei, care mai are multe mese neocupate, aflate în posesia primăriei. Astfel, se încearcă izolarea pe cât posibil a zonei pe care sunt amplasate mesele masive din ciment, pentru care comercianţii plătesc chirie atât primăriei, cât şi administratorului societăţii Piaţa Aliment SA. Propunerea a venit din partea consilierului local Gheorghe Gligan, după ce s-au analizat mai multe posibilităţi, printre care şi acea de a le demola. ”Dacă nu le putem demola legal, atunci am putea să delimităm zona şi să interzicem accesul acolo, până la o decizie definitivă a instanţei”, a arătat Gheorghe Gligan în cadrul şedinţei. Propunerea lui a fost aprobată de majoritatea consilierilor, toţi fiind de acord că e cea mai bună soluţie pe moment şi respingând ideea de a demola mesele. ”Pentru a le demola, există o procedură. Trebuie făcută o notificare şi există un termen de minim 15 zile pentru a îi da posibilitatea să le mute de acolo”, a explicat secertara primăriei, Lia Mureşan. Pe de altă parte, ea a mai arătat că deocamdată nu este stabilită definiv posesia meselor, astfel că nu se poate încă legal proceda la demolarea lor. ”Cei care ar avea de suferit ar fi producătorii, pentru că ei trebuie să aibă condiţii optime în care să-şi vândă produsele. Deci demolarea lor nu e soluţia”, a menţionat şi Cristan Niculescu Ţâgârlaş.

piata

Asftfel, la ora 13.00, mai mulţi consilieri locali s-au deplasat la piaţă pentru a analiza la faţa locului cum se poate izola zona cu mesele de ciment şi unde pot fi mutaţi, provizoriu, producătorii care îşi valorifcă acolo marfa. ”Sunt locuri sufieciente în piaţă, comercianţii vor fi mutaţi doar la alte mese. Nu e niciun fel de problemă”, a mai spus Gheorge Gligan după vizita la piaţa de alimente. 

Florarii se plâng de chiriile mari

Şi solicitarea vânzătorilor de flori a fost luată în discuţie, aceştia şi-ar dori tarife mai mici pentru chiria pe care o plătesc lunar sau zilnic. În momentul de faţă, ei plătesc 5 lei pe zi, pentru 1 metru pătrat, însă suprafaţa este insuficientă, astfel că majoritatea au mai mult spaţiu închiriat. Cealaltă variantă este să facă un abonament de 240 de lei pe lună, pentru doi metri pătraţi. ”Problema nu este că e chiria prea mare, ci că ei plătesc în două părţi chiria. Nu ar trebui să micşorăm noi cihiria, ci să nu mai încaseze şi societatea Piaţa Aliment SA”, au ma arătat consilirii locali. ”Scăderea preţului ar trebui să fie foarte bine justificat”, a mai menţioat secretara primăriei.

Istoric bogat înprocese

La ultima înfăţişare, primăria a câştigat în instanţă terenul pe care se află piaţa de alimente, însă sentinţa civilă nu spune nimic despre bunurile aflate pe suprafaţa terenului, repsectiv mesele de ciment şi suprafaţa betonată.
Constantin Mureşan, administratorul societăţii Piaţa Aliment SA susţine că acestea i-ar aparţine, printr-o altă hotărâre a instanţei. Primăria spune, însă, că există nişte procese care au fost suspendate până la judecarea cauzei pe fond. ”Aştept să vedem motivarea. Sentinţa nu este definitivă, are două grade de atac. Este executorie, dar trebuie să vedem motivarea, să vedem dacă se referă la supraedificate, pentru că în minută nu spune nimic. Oricum doar executorul poate interveni aici, însă noi vom face contestaţie pe executare şi vom cere suspendarea executării până sentinţa devine definitivă”, a explicat Constantin Mureşan. El a mai arătat că procesele care au fost suspendate nu privesc posesia supraedificatelor (mesele de ciment şi platforma betonată), ci doar se cere constatarea existenţe acestora. ”Până se judecă definitiv sunt suspendate nşte procese în care ei cer să se constate că există aceste mese, platforma şi sunt dou posbilităţi: instanţa poate decide ori să îi oblige pe ei să-mi concesioneze (terenul, n.r.), ori spune să le cupere primăria (mesele, n.r), la o plată reală. Dar asta doar dacă există un interes naţional, iar piaţa nu este un interes naţional”, a mai explicat Constantin Mureşan.

piata

Situaţia conflictuală ternează de mai mulţi ani, după ce primăria nu a mai concesionat terenul societăţii care a administrat piaţa, deşi exista o hotărâre de consiliu în acest sens. Conflictul odată pornit, a urmat o serie de procese prin care s-a disputat proprietatea terenului, a clădirilor şi a bunurilor aflate pe terenul respectiv.

Mai puteţi citi:

Calculatorul, tableta şi telefonul, principalii factori care ne dau dureri de spate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite