Neputinţă în cazul reabilitării unei biserici istorice de lemn: „Lăcaşul de cult reprezintă credinţa moşilor şi strămoşilor noştri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica de lemn din satul Costeni, judeţul Maramureş, inclusă în lista monumentelor istorice, este de doi ani fără turlă. Obiectivul a rămas fără o parte a acoperişului în anul 2017, în urma unei furtuni. De atunci, din lipsă de fonduri, lăcaşul de cult se află în aceeaşi stare de degradare.

Fiind monument istoric, biserica de lemn din satul Costeni nu poate fi reabilitată decât cu acordul Ministerului Culturii, în baza unui proiect avizat de către acesta. Documentaţia este însă foarte stufoasă şi pe lângă timp necesită şi sume importante de bani, fonduri care nu sunt momentan disponibile. În această situaţie, la mai bine de doi ani de când lăcaşul de cult a rămas fără turlă, biserica este în aceeaşi stare de degradare. 

Parohia în administrarea căreia se află lăcaşul de cult a reuşit să facă un singur demers pentru a opri apa de ploaie să nu pătrundă, prin gaura din acoperiş, în biserică. Imediat după furtună, a obţinut un aviz în regim de urgenţă, pentru a acoperi spărtura.

Biserica de lemn, construită la mijlocul secolului al XIX-lea

Biserica de lemn din satul Costeni poartă hramul Sf. Ierarh Nicolae şi datează din anii 1870. Cu o înălţime de peste 30 de metri, lăcaşul de cult a fost inclus în categoria B a monumentelor istorice. 

„Lăcaşul de cult reprezintă credinţa moşilor şi strămoşilor noştri de pe aceste meleaguri. Turla bisericii s-a prăbuşit, din păcate, la furtuna devastatoare din 17 septembrie 2017. Astfel, acoperişul a rămas descoperit, aşa că în regim de urgenţă am primit un aviz de la Direcţia de Cultură Maramureş pentru o reparaţie curentă. Am acoperit cu tablă turnul bisericii pentru a nu ploua în biserică. De 2 ani de zile biserica este aşa, pentru că reabilitarea ei necesită o documentaţie vastă, fiind monument istoric”, spune Ştefan Cristian Petcu, preot paroh la Parohia Costeni.

Fonduri necesare pentru restaurarea monumentului istoric

Parohia a demarat procedurile de restaurare a bisericii de lemn, iar în prezent se lucrează la dosarul prin care speră să obţină finanţare nerambursabilă, însă întreg procesul necesită mult timp şi bani.

„Trebuie să întocmim documentaţia pentru ca ulterior aceasta să fie depusă spre finanţare în vederea restaurării şi consolidării monumentului. Documentaţia este în curs de întocmire. A trebuit să începem prin a prezenta extrasul CF, apoi realizarea Planului de încadrare şi situaţie, de către un topograf. Acestea se depun la Consiliul Judeţean pentru eliberarea certificatului urbanistic. Este nevoie de alte documente pentru dosar, în vederea eliberării autorizaţiei de construire pentru lucrările de restaurare. Acestea înseamnă în primul rând întocmirea proiectului tehnic, cu aviz pentru monumente istorice, expertiză tehnică, deviz detaliat de lucrări, iar de toate acestea se ocupă acum un arhitect de la Bucureşti. De asemenea, mai trebuie să obţinem avize de la o serie de instituţii ale statului”, a mai adăugat preotul paroh.

În speranţa ca lucrările să avanseze, parohia speră ca în cursul anului viitor să poată depune dosarul spre finanţare. 

Citeşte şi

Elevi batjocoriţi la un colegiu din Baia Mare. Motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie tensionată

O piscină de 500.000 de euro, motiv de demisie într-un sindicat din educaţie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite