De la comună la oraş, impozitele fac diferenţa. Locuitorii din Dragomireşti vor ca oraşul lor să redevină comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragomireşti ar putea redeveni comună   Foto: Adevărul
Dragomireşti ar putea redeveni comună   Foto: Adevărul

După ce s-au luptat să transforme comuna în oraş, acum se plâng de impozitele mari. O delegaţie a oraşului Dragomireşti s-a întâlnit astăzi cu prefectul Anton Rohian, cerând revenirea la statutul de comună.

O delegaţie a oraşuluiDragomireşti s-a întâlnit astăzi, 9 februarie, cu prefectul Anton Rohian, unde au reclamat impozitele foarte mari pe care le plătesc şi care depăşesc posibilităţile multora dintre cetăţeni. Sumele pe care le pătesc drept impozite pe terenurile agricole sunt cele specifice unei localităţi cu statut de oraş după ce, în 2004, au făcut eforturi susţinute pentru a transforma comuna în oraş. “În anul 2004, când această localitate a devenit oraş, avea un spital, avea finanţele, avea o şcoală. După 12 ani s-a ajuns ca şcoala din Dragomireşti să fie lipsită de performanţă, să nu mai aibă elevi, iar părinţii să îşi ducă copii la alte şcoli unde se face performanţă. Având în vedere că o societate sănătoasă se poate dezvolta numai în momentul în care are asigurat învăţământul şi sănătatea, noi nu avem condiţiile necesare în Dragomireşti de a crea o educaţie sănătoasă, de a crea o asistenţă sanitară. Sunt doar doi medici de familie prin dispariţia spitalului din localitate. În ultimii 12 ani am trăit într-o adevărată minciuna, într-un fals, pentru că nu avem infrastructură. Aproximativ 40 la suta din străzile Dragomireştiului nu au canalizare, reţeaua de apă potabilă nu acoperă necesarul localităţii şi de multe ori este tulbure apa.  Asta este o radiografie a oraşului nostru”, a declarat Vasile Zubaşcu, cetatean al oraşului Dragomiresti. ”Eu, din postura de prefect, vreau să vă spun, la modul cel mai responsabil, că transformarea din oraş în sat nu e cel mai recomandat. De 12 ani de când sunteţi oraş, toţi cei care v-au guvernat în toată această perioadă, nu trebuie să vă pună în situaţia ca în anul 2016, să deveniţi din evoluţie în involuţie. Dumneavoastră, prin dreptul constituţional pe care îl aveţi, puteţi face referendum. Respectaţi legea, cunoaşteţi ce trebuie să faceţi. Eu, din punct de vedere instituţional, dacă urmaţi paşii legali, nu am absolut nimic de comentat. Vă aprob toate deciziile care se iau la nivelul oraşului”, a declarat prefectul Anton Rohian.

Din delegaţie au făcut parte primarul localităţii Dragomireşti, Vasile Cosor, viceprimarul Mihai Fiţigău, alături de reprezentanţi ai comunităţii din Dragomireşti. Oraşul este cel mai nou transformat din comună şi, totodată, este cea mai mică localitate urbană din judeţ.

Mai puteţi citi:

Pe drumul Baia Sprie – Bârsana se circulă cu viteză neadecvată

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite