Creşte riscul de îmbolnăvire cu trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză. DSP Maramureş recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate.

De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului. Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata, febra, edeme ale pleopalor si fetei însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichinoscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.

3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.

4. Tăierea clandestină a animalelor

Boala nu se transmite interuman.

Mai puteţi citi:

Cătălin Cherecheş a fost eliberat din arestul la domiciliu şi plasat sub control judiciar. Decizia nu este definitivă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite