Antibioticul săracului, varianta vegetală. Cum ne scapă cimbrişorul sălbatic de infecţii grave şi de alcoolism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimbrisor de câmp  FOTO vivanatura.ro
Cimbrisor de câmp  FOTO vivanatura.ro

Cimbrşorul sau cimbrul de câmp, cimbru sălbatic, este o plantă apreciată pentru calităţile sale curative. Creşte spontan şi poate fi uşor recunoscut după mirosul aromat.

Este bogat în ulei aromat, taninuri, substanţe amare, flavone şi numeroşi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrişor este folosită frecvent în afecţiuni precum cele nervoase. În ”Sănătate din farmacia Domnului”, autoarea Maria Trebem vorbeşte despre utilizarea cimbrişorului în stimularea fluxului diuretic şi a ciclului lunar. De asemenea, aminteşte de faptl că plnta a fost cunoscută încă din cele ma vehci timpuri şi utilizată în tratarea leprei.

Consma dimineaţa, în loc de cafea, ceaiul de cimbrişor dă o senzaţie plăcută în stomac şi o stare general bună. De asemenea, este foarte util în calmarea durerilor nevralgice faciale. Iar dacă sunt însoţite de crispăr ale feţei, se recomandă o pernă uscată de pedicuţă.

Foarte utile sunt şi băile în apă cu ceai de cimbrişor, ajută la regvigorare şi aduce o stare generală de bine.

În cazul crampelor abdominale, stomacale, ori durerile menstruale, sunt recomandate două ceşti de ceai pe zi din aceste plante, dar şi băi, preum şi aplicarea de perne uscate. Aceste perne (săculeţi cu plante) se încălzesc şi se aplică pe zona abdominală înainte de culcare. De asemenea, sunt utile şi în cazul unor contuzii vechi, umflături sau reumatism.

Cimbrişorul şi-a dovedit eficienţa şi în tratarea tusei convulsive, a astmului, sau a altor afecţiuni ale aparatului respirator, însă este folosit în combnaţie cu pătlăgină înustă, pentru un efect maxim. O ceaşcă din acest ceai, poate cu o felie de lămâie va curăţa foate bine secreţtiile bronhiilor. Acest ceai luat din oră-n oră cu înghiţiuri mici este foarte util şi în tratarea pneumoniilor.

Ceaiul de cimbrişor poate trata alcoolicii. Peste un pumn de plante se toarnă un litru de apă fierbinte, din care se consumă din oră-n oră, câte o lingură. Poate da stări de greaţă la început alcoolicului, transpiraţii, senzaţie de sete, poftă de mâncare etc, dar acestea suunt tot mai rare ulteror.

Ceaiul de cimbrişor este şi un foate bun antihelmintic, acţionând foarte bine împotriva oricror tipuri de paraziţ interni.

Contribuie la normalizarea funcţiilor ficatului şi a rinichilor, creşte volumul menstruaţiei, creşte imunitatea, ajută la apărarea de virusuri de aceea este recomandat la stări gripale. Băile cu cimbrişor au efect antireumatic. Stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, este coleretic - stimulează secreţia biliară, carminativ - ajută eliminarea gazelor intestinale, antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic, combate anemia.

Nu se recomandă gravidelor, pentru că poate grăbi naşterea, nici în cazurile de gastrită sau enterită, esofagită sau insuficienţă hepatică.

Mai puteţi citi:

Coada şoricelului, aliatul femeilor în problemele intime. Farmacist: „Este util în afecţiunile de col uterin“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite