Hotelul clandestin din Casa de Cultură a Sindicatelor din Bacău, amendat, dar rămâne deschis. Ce s-a descoperit în urma controalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Hamlet din Bacău are 3 stele, potrivit booking.com şi are notă de clasificare de la Autoritatea de Turism, deşi nu respectă legea FOTO Mircea Merticariu
Hotelul Hamlet din Bacău are 3 stele, potrivit booking.com şi are notă de clasificare de la Autoritatea de Turism, deşi nu respectă legea FOTO Mircea Merticariu

După investigaţia din ziarul „Adevărul“ referitoare la funcţionarea clandestină a unui hotel situat în Casa de Cultură a Sindicatelor din Bacău, pompierii băcăuani l-au amendat pe administrator cu 10 mii de lei, dar nu au pus lacăt pe uşă.

„La etajul întâi al clădirii sunt închiriate nouă camere (n.r. - pe Booking.com – site specializat în turism - sunt trecute 10), la trei societăţi comerciale, care au acelaşi administrator împuternicit (n.r. - Petrică Ciobanu). Trei dintre ele sunt amenajate pentru cazare, cinci sunt neamenajate, aveau saltele ridicate, iar una este utilizată ca birou pentru una dintre societăţi. A fost amendat cu 10.000 de lei pentru nesolicitarea şi neobţinerea autorizaţiei ISU“, a spus Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al pompierilor băcăuani. Abaterile constatate au fost amendate în limita de 5.001 şi 10.000 de lei, iar administratorul poate poate plăti jumătate din minim. „Nu are pereţi antifoc, care să ofere o rezistenţă minimă la incendii. Hotelului nu i-a fost închisă activitatea, dar funcţionează pe propriul risc, neavând autorizaţie ISU“, a mai spus Grecu.

Poliţiştii băcăuani au controlat şi ei hotelul din Casa de Cultură şi au constat că are nota de clasificare din partea Autorităţii Naţionale de Turism din luna septembrie (deşi pentru a primi această clasificare ar fi trebuit să respecte norme minime prevăzute de lege, cum ar fi personal angajat, parcare, aviz ISU, autorizaţie de mediu, autorizaţie DSP, ş.a.m.d) şi autorizaţie din partea Primăriei Bacău din luna octombrie (deşi pentru această autorizaţie ar fi trebuit să aibă aviz ISU, pe care nu îl avea). Totuşi, potrivit site-ului Booking.com, Hotel Hamlet de trei stele are oferta activă pe site din 27 august 2015. Înregistrarea unei unităţi de cazare pe acest site presupune şi trimiterea copiilor mai multor acte, cum este nota de clasificare dată de Autoritatea Naţională de Turism. Documentele vor fi cercetate şi o situaţie va fi trimisă autorităţii care a emis nota de clasificare. „Pentru a-i fi dată autorizaţia de funcţionare de la Primărie, trebuia să aibă şi avizul ISU, după modificările făcute în imobil. Probabil nu i-au bifat această rubrică“, afirmă Grecu.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a transmis ziarului Adevărul că s-a autosesizat, după articol, dar că rezultatele controlului din 2 februarie vor fi făcute publice ulterior. De asemenea, Poliţia Locală a efectuat un control pe 2 februarie, fără să ia nicio măsură. Deşi fuseseră notificaţi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, încă de la începutul lunii, că modificările s-au făcut fără proiect, ei au cerut chiar acest lucru: „Le-am cerut autorizaţia de construire şi cea de modificare a destinaţiei birourilor şi aşteptăm“, a spus Relu Mardare, şeful Poliţiei Locale.

Ce s-a întâmplat în 2015

După drama produsă în Clubul Colectiv, un asociat al administratorului Petrică Ciobanu a reclamat modul ilegal în care s-au amenajat camerele de hotel, în fostele birouri de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bacău. Pe 11 noiembrie 2015 au fost sesizate Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică, dar şi Poliţia Locală a Primăriei Bacău. După mai multe presiuni şi solicitări, abia pe 8 ianuarie inspectorii în construcţii au făcut un control. Au dat o amendă de 10.000 de lei şi au constatat că modificările au fost făcute fără proiect, cu încălcarea prevederilor legale. Mai mult, au sesizat şi Poliţia Locală faţă de neregulile consatate.

Totodată, pe 17 noiembrie 2015, DSP s-a mulţumit cu declaraţia pe proprie răspundere a administratorului, în care acesta spunea că unitatea nu funcţionează. Faţă de plângerile din noiembrie, Poliţia Locală nu a făcut nimic, deoarece Primăria dăduse autorizaţie de funcţionare, deşi nu exista avizul ISU.

De ce şi-a împărţit administratorul Hamlet camerele hotelului la trei firme


Pompierii băcăuani au găsit camerele Hotelului Hamlet, anunţate pe booking.com, împărţite între trei societăţi care au acelaşi administrator. Lucrările la fostele birouri au fost făcute de SC Chic Hotel SRL, care a închiriat şi spaţiile,  apoi camerele de hotel au fost exploatate prin SC Restaurant Hamlet SRL iar într-una din camere, după cum afirmă purtătorul de cuvânt al pompierilor, căpitanul Andrei Grecu, a fost amenajat un birou al firmei de turism (SC Pedro Tour SRL). 

Singura explicaţie pentru împărţirea camerelor, în acte, la trei firme poate fi găsită în normele metodologice ale Ministerului Turismului din 2002, care prevăd modul în care sunt date clasificările şi autorizările în domeniul hotelier: „Se exceptează pensiunile turistice formate din maximum 5 camere şi apartamentele şi camerele de închiriat în locuinte familiale de autorizatia sanitară de functionare, de autorizatia sanitar-veterinară (numai pentru unităţile de alimentaţie), avizul/autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor - P.S.I. şi  autorizatia de mediu“. 
 

Totuşi, modificările la camere au fost făcute printr-o singură firmă a administratorului Petrică Ciobanu, fără să respecte legislaţia din domeniu, după cum arată răspunsurile oficiale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Bacău.

Lucrările la Hotel Hamlet au fost făcute pe firma Chic Hotel SRL, potrivit IGSIG, care a constatat încălcarea legii:

Lucrările la Hotel Hamlet au fost făcute pe firma Chic Hotel SRL

Hotelul Hamlet are clasificarea de 3 stele, pe booking.com, potrivit notei de clasificare a Autorităţii Naţionale de Turism, dată ilegal

Hotel Hamlet
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite