FOTO Proiect pentru conservarea identităţii etnicilor români din regiunea Cernăuţi, iniţiat de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie de profesori din Bacău, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, au fost prezenţi, pe 3 şi 4 martie, în inima comunităţilor româneşti din regiunea Cernăuţi, pentru semnarea unor parteneriate cu şcolile din localitatea Mahala, raionul Noua Suliţă. Duminică, 4 martie, sute de români au participat la a 23-a ediţie de Mărţişor, la Cernăţi, eveniment organizat cu sprijinul Consulatului General al României din regiune.


Mai mulţi profesori din Bacău au făcut o deplasare în comunităţile compacte de români care trăiesc în regiunea Cernăuţi, din nordul Bucovinei, din Ucraina. Din delegaţie au făcut parte  profesorii Călin Boambă, directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, Mitică Pricopie şi Iulian Benchea dar şi Gabriel Puiu, cadru didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău.

Au fost semnate protocoale de colaborare cu şcolile din satul Mahala, aflat la periferia Cernăuţiului, unde majoritari sunt românii. Primarul satului Mahala, Elena Nandriş, şi-a exprimat intenţia de a încheia parteneriate şi acorduri de înfrăţire cu cât mai multe localităţi din România dar şi cu cele din judeţul Bacău. Profesorii de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, care au venit şi cu o mică donaţie de carte în limba română, grafie latină, au propus un prim proiect pentru conservarea identităţii românilor din localităţile Ostriţa şi Mahala.

„Proiectul pe care l-am  propus şcolilor româneşti din satul Mahala şi satul Ostrita, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi se numeşte „Promovarea moştenirii culturale“, şi are ca principale obiective conservarea limbii române în Ucraina şi schimburi de experienţă la nivelul elevilor si profesorilor. Vom organiza, în comun, evenimente omagiale şi aniversare, concursuri de eseuri şi desene, educarea spiritului civic şi umanitar. Este un început de drum, avem aşteptări ca în timp să ni se alăture şi alte şcoli româneşti din Ucraina dar şi alte şcoli şi instituţii din România“, a declarat pentru ziarul Adevărul, profesorul Călin Boambă, directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, unul dintre liceele de elită ale judeţului Bacău.

Localitatea Mahala, potrivit datelor ultimului recensământ din Ucraina, este locuită de peste 2500 de persoane, din care 90% sunt etnici români. În regiunea Cernăuţi mai trăiesc peste 200 de mii de români, iar întreaga Ucraină, peste 400 de mii.

Mărţişor în straie populare româneşti, în numele multiculturalităţii din Cernăuţi

image

Societatea Culturală „Mihai Eminescu“ din Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi a organizat a 23-a ediţie a Festivalului Mărţişor. Au participat la manifestare sute de români din oraş, oficialităţi locale şi regionale, delegaţii din România şi Republica Moldova.

Au onorat invitaţia consulului general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, Ivan Muntian, şeful Consiliului Regional Cernăuţi, Mihailo Pavliuc, reprezentantul direcţiei pentru cultură a administraţiei regionale de stat Cernăuţi, Consulul general al României la Cernăuţi dar şi alte oficialităţi. Invitaţia la eveniment, la care a fost ataşat un frumos mărţişor, a conţinut un mesaj tradus în limbile ucraineană, idiş, germană, poloneză ş.a., adresată tuturor comunităţilor etnice ale regiunii.

Pentru întrega activitate a fost premiat şi felicitat atât de reprezentanţii statului român, cât şi de cei ai Ucrainei, poetul Arcadie Opaiţ, preşedintele de onoare al Societăţii Culturale „Mihai Eminescu“.

„L-am felicitat personal cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani pe cunoscutul nostru concetăţean Arcadie Opaiţ, căruia i-am înmânat cea mai înaltă distincţie a Consiliului regional – «Pentru merite faţă de Bucovina». Sărbătoritul a fost felicitat şi de adjunctul şefului Administraţiei regionale de stat Mihailo Pavliuc, reprezentantul direcţiei pentru cultură a Administraţiei regionale de stat Cernăuţi, Consulul general al României la Cernăuţi. Vă mulţumesc, domnule Arcadie, pentru munca plină de abnegaţiei pe care aţi depus-o de-a lungul multor ani pentru păstrarea şi promovarea culturii româneşti pe plaiul bucovinean“, a precizat Ivan Muntian, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, într-o postare pe Facebook.


 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite