Cum se tergiversează restituirea proprietăţilor pentru evreii plecaţi din Bacău. Dosare „uitate“ în Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Schertzer, care a avut imobile în centrul Bacăului, aşteaptă de 13 ani să fie despăgubită pentru imobilele naţionalizate de comunişti. FOTO Mircea Merticariu
Familia Schertzer, care a avut imobile în centrul Bacăului, aşteaptă de 13 ani să fie despăgubită pentru imobilele naţionalizate de comunişti. FOTO Mircea Merticariu

Bellina Fernanda Schertzer a câştigat definitiv şi irevocabil două procese care vizează acordarea de despăgubiri pentru imobilele proprietate naţionalizate de regimul comunist. Deşi dosarele au fost câştigate definitiv pe  29 ianuarie, respectiv 15 octombrie 2014, pentru bunurile preluate abuziv de fostul regim, Primăria Bacău nu a emis încă dispoziţie pentru despăgubiri.

Fernanda Schertzer aşteaptă de mai bine de 13 ani să fie despăgubită pentru imobilele naţionalizate de regimul comunist în anii 50. A depus documentaţia necesară pe legea 10/2001, pentru două imobile, unul care exista pe actualul amplasament al Hotelului Decebal şi al trotuarului, iar celălalt, în zona Parcului Catedralei la intersecţia străzii Mihai Viteazu cu  Bulevardului Unirii.

După 10 ani în care lucrurile nu s-au mişcat la serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, Fernanda Schertzer a dat în judecată statul român.
Pe 29 ianuarie 2014, Curtea de Apel Bacău i-a soluţionat primul dosar şi a obligat Primăria Bacău  reprezentată prin primar să emită dispoziţii cu propunere de despăgubiri şi pentru imobilul construcţie cu etaj, 50 de metri pătraţi la parter şi etaj, din cărămidă, construit în 1928, cu 5 camere, situat la vechiul număr 41 al străzii Nicolae Bălcescu, unde este acum Bulevardul Unirii şi o porţiune din Parcul Catedralei.


Tot Curtea de Apel Bacău, pe 15 octombrie, hotărăşte ca Fernanda Schertzer să fie despăgubită pentru imobilul care se afla sub Hotelul Decebal, respingând recursul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti (AAAS).

În acest caz, Primăria Bacău trebuia, în baza hotărârii judecătoreşti, să se dezinvestească şi să trimită dosarul administrativ aferent notificării A.A.A.S.-ului.  „În 2001 am depus la Primăria Bacău notificari şi documentaţia necesară conform legii nr. 10/2001 pentru restituirea a două proprietăţi naţionalizate sub regimul comunist ale familiei noastre.

Până în anul 2011 Primăria Bacău nu a găsit o cale să dea atenţie , să rezolve cazul şi toate astea fără sa dea vreo explicaţie. Doresc să subliniez că după naţionalizarea casei  în care locuiam, ca proprietari,  am fost evacuaţi în stradă şi ulterior am fost reprimiţi ca chiriaşi în două camere ale casei, după multe suferinţe. A trecut un an de zile de când instanţa judecatoreasca a rezolvat cazul meu şi Primăria Bacău, din motive neînţelese şi necunoscute de mine nu trimite dosarele la Bucureşti pentru acordarea despăgubirilor care mi se cuvin. Statul roman a deţinut şi a folosit bunurile mele timp de 62 de ani (până în prezent) . De ce şi până când se continuă nedreptatea făcută de regimul comunist, ce mai aşteaptă Primăria Bacău ca să rezolve cazul şi să trimită dosarele la Bucureşti ?”, a precizat Fernanda Schertzer într-o scrisoare, adresată ziarului Adevărul.

Potrivit expertizelor făcute de Mihai Timaru, expert tehnic judiciar, s-a stabilit, potrivit preţurilor reglementate de Camera Notarilor Publici Bacău, după grila din 2012, că Bellina Fernanda Schertzer ar trebui să fie despăgubită cu 834 de mii de lei, din care cea mai mare parte, 731 de mii, pentru imobilul avut până în 1953 în zona Hotelului Decebal.
Avocatul Vlad Secuiu, care a reprezentat-o în instanţă pe Bellina Schertzer, afirmă că nu a primit nicio adresa de la Primaria Bacau privind transmiterea dosarelor cu dispoziţii pentru despăgubiri, iar Primăria Bacău nu i-a răspuns la ultima petiţie trimisa de acesta inca din luna noiembrie 2014. „Am solicitat să mi se comunice stadiul lucrărilor în aceste dosare, câştigate definitiv în instanţă şi motivul pentru care nu au fost emise încă dispoziţii în conformitate cu hotărârile judecătoreşti. Deşi au trecut mai bine de 30 de zile, nu am primit niciun răspuns“, a spus Vlad Secuiu.
Secretarul municipiului Bacău afirmă că nu există motive pentru întârzieri şi că dosarele ar fi fost transmise mai departe. Cel care se referea la despăgubirea pentru imobilul de la Hotel Decebal trebuia transmis la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului iar celalalt, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. „Noi nu trebuie să notificăm avocatul, ci persoana în cauză, care va primi despăbubiri“, a precizat secretarul municipiului Bacău, Ovidiu Popovici.
Prefectul judeţului Bacău şi preşedintele Comisiei Judeţene de Fond Funciar, Dorian Pocovnicu, afirmă că dosarul câştigat pe 29 ianuarie 2014, pentru care trebuia emisă dispoziţie de către primar cu propunere de acordare despăgubiri în condiţiile legii nr. 10/2001, nu a ajuns nici acum la Instituţia Prefectului.„Pentru dosarul câştigat pe 15 octombrie, nu este necesar avizul nostru. El trebuie să fie transmis direct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, dar dosarul pentru celălalt imobil, pentru care există hotărâre definitivă a instanţei din 29 ianuarie 2014, nu a ajuns încă la noi“, a precizat Dorian Pocovnicu.
 

 

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite