Vera şi Adrian este primul cuplu din ţară care se lasă călăuzit de un câine ghid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vera şi Adrian este primul cuplu de nevăzători din ţară, călăuzit de un câine ghid. Max, labradorul negru în vârstă de trei ani este al patrulea câine ghid din ţară şi primul din Arad, iar pentru cei doi este „lumina ochilor”.

Mai exact „Light into Europe” este este prima organizaţie din România care dezvoltă în permanenţă programe pentru comunitate, adresate copiilor si tinerilor afectaţi de lipsa vederii sau a auzului, precum cursuri de limbaj mimico-gestual şi o serie de alte activităţi pentru dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă. Peste 5 000 de copii şi tineri cu dizabilităţi de vedere din ţară au beneficiat de sprijin prin intermediul fundaţiei. Reprezentanţii fundaţiei care vor să schimbe viaţa celor doi nevăzători, dar şi mentalitatea unora dintre arădeni sunt Anca Vasile, director de program în cadrul Fundaţiei Light Into Europe şi expertul consultant Alan Brooks, care pregăteşte de zeci de ani câini care devin ochii celor fără vedere.

„În Europa există 24 de ţări implicate în acest program, însă România este ultima care s-a alăturat, existând până acum doar patru câini dresaţi, în timp ce în Marea Britanie sunt  4876 de câini ghid existeni“, a spus Anca Vasile.

Adrian şi Vera sunt ambasadori în ţară pentru persoanele nevăzătoare care au nevoie de câini ghizi. Max este de o săptămână călăuza lor. E primul câine ghid din ţară care lucrează cu doi stăpâni.

Cei doi lucrează la Centrul de Recuperare Ghiocelul din Arad, din subordinea Direcţiei Generale de Asistremţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie care a dezvoltat un parteneriat cu fundaţia „Light into Europe”.

Dacă până acum, drumul până la locul de muncă era anevoios, iar o plimbare în parc rămânea o dorinţă neîmplinită, datorită lui Max, cei doi pot duce o viaţă mai aproape de normalitate.

„Fără Max nu am fi putut face multe, lucruri simple pentru alte persoane. Spre exemplu, nu puteam merge la o simplă plimbare fără să nu apelăm la cineva care să ne ajute. Pentru noi e foarte important să găsim înţelegere din partea arădenilor. Acest câine ne-a ajutat să ne obţinem independenţa. Să putem merge singuri unde dorim, să nu mai rugăm alte persoane să vină cu noi”, spune Adrian.

De asemeena, a fost încheiat şi un acord între DGASPC şi Compania de Transport Public, ce permite câinilor ghizi să urce în tramvaie.  Fundaţia „Light into Europe” suportă toate costurile proiectului şi are în plan extinderea acestuia, pentru că zeci de nevăzători.

Vă mai recomandăm: Câinii de terapie, cei mai buni prieteni ai copiilor cu handicap

Asociaţia Centrul de Educare Canină Craiova antrenează câini pentru a fi supraveghetori ai copiilor bolnavi. Dincolo de antrenamente, evaluări şi concursuri chinologice, unii câini pot schimba vieţile oamenilor alături de care trăiesc.

FOTO A murit Zeus, cel mai înalt câine din lume

Cel mai înalt câine din lume a murit la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unei publicaţii din Statele Unite, citate de AFP. Animalul era inclus încă din 2012 în Cartea Recordurilor Guiness, datorită staturii sale care ajungea până la 1,11 metri în patru labe şi 2,2 metri când se ridica în doar două.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite