Cum să fii fericit într-o relaţie. Zece reguli care trebuie urmate de îndrăgostiţi: „Omul drag nu e fântâna dorinţelor tale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi tindem spre o fericire în doi, spre un cuplu de durată şi spre o căsnicie perfectă. Însă pentru toate acestea specialiştii spun că există câteva reguli de care în primul rând trebuie să ţii tu cont, apoi partenerul.

Toate societăţile, toţi specialiştii şi fiecare dintre noi căutăm, dorim, exersăm tehnici, formule pentru a descoperi fericirea în relaţie, privim în sus, facem acatiste, privim în jos şi ne vedem paşii singuri sau realizăm că sunt o pereche şi avem pretenţia absolutistă ca şi perechea noastră să ne completeze mereu, să simtă, creadă, intuiască cum şi ce facem sau gândim, este de părere pshioterapeutul arădean Ramona Pencea.

Aceasta spune că una din convingerile iraţionale sună aşa: dacă eu îl sau o iubesc cu adevărat pe x, atunci şi x trebuie să mă iubească cu adevărat.

„Câte relaţii nu au fost grav şi iremediabil vătămate de această convingere? Câţi, încă, suferă? «Iubirea nu e de ajuns», susţine părintele Psihoterapiei cognitiv-comportamentale, Prof. Dr. Aaron T. Beck, scriind şi cartea cu acest titlu, şi s-a dovedit că un cuplu îndrăgostit ajunge uşor la certuri chiar dacă intensitatea iubirii e spre cotă maximă”, afirmă arădeanca.

Ramona Pencea spune că nu este deţinătoarea adevărului absolut, dar, ca specialist psihoterapeut şi în urma experienţei din interiorul cabinetului, poate creiona ceea ce poate conduce spre esenţa fericirii:

1. Tu şi numai TU eşti răspunzător de fericirea ta! Tu eşti cel sau cea care interpretează în sens pozitiv ceea ce îţi face partenerul, dacă se ridică la nivelul expectanţelor tale (grijă la standardele nerealiste. Neîndeplinirea lor implică tendinţa de a fi punitiv, nerăbdădor, intolerant).

2. Nu el sau ea este “soarele vieţii tale”, ci tu. Căutând în exterior fericirea, propunându-ţi scopuri pentru a fi fericit, poţi fi dezamăgit sau poate va avea loc acomodarea la noua situaţie şi va dispărea euforia începutului.

3. Intrăm în relaţii cu un bagaj emoţional, cu scheme cognitive deficitare, răni nevindecate, lecţii neînţelese… ar fi preferabil să ne cunoaştem, să aruncăm din noi tot balastul negativ care ar putea vicia relaţia cu celălalt. Nu este suficient şi nici indicat să ne ventilăm emoţional cu partenerul sau cu prietenii, există riscul să îţi fie întărite convingerile iraţonale sau să se folosească aceste informaţii, cândva, în defavoarea ta…”ai dreptul să taci” şi să consulţi un specialist.

4. Odată făcută intrarea în relaţie, ar fi preferabil să eviţi minciuna. Un partener descoperit că a minţit este defavorizat pe termen lung, va pluti neîncrederea… cu cât minciuna e mai grea, cu atât fisura în relaţie este mai mare… minciuna este pietricica ce sparge parbrizul.

5. Cuplurile fericite aruncă lupa şi privesc situaţiile fără a le catastrofa. Câte certuri, divorţuri nu au plecat de la evenimente evaluate în mod catastrofal (groaznic)? Un cuplu fericit subliniază, conturează evenimentele optimiste, fericite, plăcute, amuzante (grijă: partenerul nu poate fi subiectul nostru de glume proaste).

6. Comunicarea non-violentă cu omul drag, fără injurii, fără etichete negative şi ameninţări. Manipulatorul critică şi reproşează excesiv cu intenţia de a-l face pe celălalt să simtă ruşine, frică, vinovăţie, astfel, ghidat de aceste emoţii disfuncţionale, va face ceea ce i se cere. 

7. Omul drag nu e fântâna dorinţelor tale, nu e ghicitor de gânduri, astfel comunică-i ce doreşti, solicită, nu impune. Discutaţi clar despre situaţia financiară şi statutul social al relaţiei. Cine ar investi într-o afacere falimentată?

8. Un cuplu care este binecuvântat cu un copil ar fi indicat să comunice şi mai mult, deoarece momentele de intimitate nu sunt la fel de dese ca înainte de a deveni părinţi.

9. Alegeţi să decideţi împreună pentru voi, ascultaţi sfaturile familiei lărgite (părinţi, bunci), dar decizia să fie a voastră; orice imixtiune în viaţa voastră de familie poate răni relaţia voastră sau o poate slăbi.

10. Toleranţa şi acceptarea necondiţionată a omului drag nu au în ele otrava jignirilor, clasificărilor dihotomice: rău sau bun.

Ramona Pencea adaugă că esenţa fericirii în cuplu se găseşte în interiorul fiinţei tale, în buna-credinţă a fiecăruia, în auto-cunoaştere şi cunoaşterea partenerului cu care vrei să trăieşti “până la adânci bătrâneţi”.

Vă mai recomandăm:

Bărbaţii nu sunt doar nişte „maşini de făcut sex”: ce îi face fericiţi în relaţia de cuplu şi când au parte de cel mai bun sex

6 trucuri pentru o viaţă sexuală activă şi o relaţie fericită

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite