Ce alimente ar trebui să consumăm după sărbători şi în cât timp ne putem reveni
0Sărbătorile de iarnă se sfârşesc după Sfântul Ion. Se încheie o perioadă în care românii au acumulat kilograme în plus şi pe alocuri s-a făcut excese. Ce recomandă nutriţioniştii să consumăm pentru a ne reveni?
Nutriţionistul arădean Carmen Deac spune că perioada în care s-a mâncat şi băut bine este destul de lungă, dacă luăm ca reper 24 decembrie şi 7 ianuarie a anului următor. „Vorbim despre o perioadă relativ întinsă, însă nu cred că în fiecare dintre zilele acestei perioade putem vorbi despre excese. Sigur, după terminarea acestei perioade a sărbătorilor este bine să avem o perioadă de revenire. Organismul nostru a fost solicitat şi «bombardat» cu diferite substanţe care ne pot crea probleme”, spune Carmen Deac.
Acesta adaugă că inevitabil s-a luat în greutate, dar că acest fapt nu ar trebui să ne sperie. Nutriţionistul arădean spune că ar fi indicat ca timp de o zi, după terminarea acestei perioade, să se consume doar fructe şi legume proaspete, gătite la abur sau fierte. „Nu avem cum într-o singură zi de regim să eliminăm tot ce am acumulat în două săptămâni, însă acea primă zi de după perioada încărcată va fi una benefică. În mod normal, dacă ne alimentăm cumpătat după festinul culinar prilejuit de sărbătorile de iarnă, în aproximativ 10 zile lucrurile se apropie de normal. Bineînţeles, prin normal înţelegând greutate avută înainte de Crăciun”, mai spune Carmen Deac.
Nutriţionista spune că ar fi indicat ca în această perioadă de zece zile să mâncăm uşor. De exemplu în una dintre zile spune să consumăm doar chefir, iaurt şi fructe, sau combinaţii ale acestora sub formă de shake-uri.
Tot pentru această perioadă se recomandă să mâncăm pui fiert, peşte înăbuşit sau gătit la abur şi să nu depăşim trei mese pe zi. De asemenea, este recomandat să bem doar apă plată.
Vă mai recomandăm:
Secretele unei diete de succes. Cum alegi regimul alimentar care ţi se potriveşte