Arhitectură şi ezoterism în Arad: simbolul „Arborelui Vieţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii şi turiştii din oraşul de pe Mureş pot vedea pe unele edificii câteva simboluri cu încărcătură ezoterică. Istoricul Antoniu Martin ne spune că printre acestea se numără simbolul „Arborelui Vieţii”, simbol ancestral, pe care îl întâlnim în numeroase culturi şi sisteme spirituale ale lumii.

Dar cum a ajuns acest simbol, pe lângă altele cu semnificaţii interesante, pe o clădire din Arad? „Cercetând evoluţia fenomenului masonic în Arad, am putut realiza unele asocieri între dezvoltarea lojilor de aici şi expresiile simbolice din arhitectura arădeană. După anul 1888, loja masonică Concordia din Arad a cunoscut o dezvoltare semnificativă, reflectată în diverse forme în societatea arădeană. Dincolo de a reprezenta un veritabil catalizator al societăţii civile – prin numeroasele proiecte cu caracter cultural, filantropic şi social realizate – loja Concordia a intenţionat să lase posterităţii şi câteva artefacte simbolice în arhitectura oraşului. Trebuie menţionat faptul că din această lojă făceau parte şi unii dintre cei mai renumiţi arhitecţi ai Aradului şi ai regiunii”, spune Antoniu Martin.

”Arborele Vieţii” poate fi admirat şi astăzi pe fosta casă a lui Rosznyai Matyas, savant farmacist, şi primul venerabil al lojii Concordia.

„Din studiile arhivistice efectuate la arhivele din Budapesta, din cercetarea documentelor interne ale lojii Concordia am putut desprinde nu doar evoluţia numerică a acesteia, ci şi componenta evoluţiei iniţiatice a membrilor. Astfel, după circa 10 ani de funcţionare, în loja respectivă existau şi membrii cu grade simbolice ale unor rituri de perfecţie, cum ar fi Ritul Scoţial Antic şi Acceptat sau Ritul Schroder. Importanţa faptului de mai sus rezidă în aceea că unii masoni arădeni erau preocupaţi de decriptarea şi interpretarea unor simboluri esoterice interesante şi, dincolo de asta, erau preocupaţi şi să transmită societăţii profane unele mesaje mai mult sau mai puţini subtile. Nu este întâmplător aşadar, că primul venerabil al lojii Concordia a ţinut să-şi orneze faţada clădirii cu simboluri ca «Arborele Vieţii», «Potirul» sau «Meduza»”, mai specifică istoricul arădan.

image

Antoniu Martin spune că trebuie menţionat că simbolul ”Arborelui Vieţii” a avut probabil menirea de a reflecta şi a transmite şi generaţiilor viitoare un mesaj de tip multicultural, cu atât mai mult cu cât Aradul a reprezentat în acea perioadă, poate mai bine ca alte oraşe, expresia convieţuirii între religii şi confesiuni multiple.

Mai puteţi citi: Secretele Aradului: Masonii din umbra clădirilor enigmatice

Secretul unei porţi din Arad: simbolizează fertilitatea, renaşterea, viaţa

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite