Revoltă la Donau Chem. Angajaţii magnatului Ioan Niculae au ieşit în stradă pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii lui Nicuale au protestat în faţa primăriei
Muncitorii lui Nicuale au protestat în faţa primăriei

Sute de salariaţi ai combinatului Donau Chem din Turnu Măgurele, patronat de magnatul Ioan Niculae, şi-au cerut drepturile salariale restante în plină stradă. Cei aproximativ 1000 de angajaţi ai combinatului de îngrăşăminte chimice nu şi-au mai luat lefurile de două luni. Situaţia tensionată dintre angajaţii nemulţumiţi şi patronatul care ameninţă cu concedierea colectivă a fost mediată în cadrul unei Comisii de Dialog Social.

După ce au protestat în curtea unităţii zile în şir nemulţumiţi că nu şi-au încasat drepturile salariale la timp, angajaţii de la combinatul Donau Chem au ieşit din unitate şi au cerut ajutorul autorităţilor locale. Pentru medierea conflictului de muncă la Turnu Măgurele s-a întrunit  Comisia de Dialog Social. Prefectul judeţului Teleorman,Carmen Daniela Dan, consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir, secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandra Braica, au purtat discuţii cu reprezentanţii angajaţilor combinatului, pentru identificarea unor soluţii în privinţa celor 966 de persoane care îşi cer drepturile băneşti.

„Din ianuarie până acum am primit 50%”

"Situaţia care a condus la aceste nemulţumiri e întârzierea salarilor de două luni de zile şi a tichetelor de masă. Din ianuarie până acum am primit 50%, nu toată lumea. Echipamentul pentru protecţia muncii nu s-a primit nici pe anul acesta. Este slab, fără mănuşi, fără bocanci. Afectează oraşul. Este o bombă socială. Nu este de joacă.", a spus reprezentantul angajaţilor  de la combinat , Viorel Ivana.

În replică, reprezentantul angajatorului  s-a plâns că societatea nu îşi poate permite cheltuielile salariale. "De o vreme nu reuşim să asigurăm fonduri pentru plata salarilor. Preţul produselor noastre a scăzut. Cum s-ar zice, facem cam ce se poate. E o lună jumătate întârzierea. La alţii e de două. Soluţia este să se reducă preţul la gaze. Dacă nu găsim o soluţie care să ne scoată la mal, vorbim de insolvenţă.", a spus în faţa autorităţilor, preşedintele consiliului de administraţie din cadrul combinatului, Iacob Pelea. 

Autorităţile centrale consideră că angajatorul este cel care poate să detensioneze această problemă. "Problema socială există. Încercăm să facilităm dialogul pe cale legală. Dumneavoastră sunteţi privat. Beneficiile sunt ale dumneavoastră, dar ca om de afaceri trebuie să vă adaptaţi. Aşa să aruncaţi mingea în curtea Guvernului...când erau pierderi să vină Guvernul, când era câştig....Noi cei de aici suntem nişte mediatori. Nu se poate să nu existe o soluţie." a declarat în timpul întâlnirii secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandra Braica.

Ameninţări cu concedierea colectivă

Conducerea Donau Chem a anunţat că a luat în calcul concedierea colectivă prin notificare sau închiderea temporară, dar se fac totuşi eforturi pentru repornirea combinatului. Consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Ciprian Dragomir precum şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandra Braica au propus şi varianta în care se poate organiza o întâlnire între acţionar, conducerea societăţii, reprezantanţii angajaţilor şi sindicate pentru a se ajunge la un numitor comun. Rapoartele întocmite de instituţiile deconcentrate din subordinea Instituţiei Prefectului, cu privire la situaţia Donau Chem, vor fi transmise Guvernului.

Întârzierile salariilor , o obişnuinţă la combinatul lui Niculae

Nu este prima oară când angajaţii de la combinatul patronat de Ioan Niculae ies în stradă nemulţumiţi că nu îşi primesc drepturile salariale la timp. În primăvara anului trecut, angajaţii de la combinatul lui Niculae au protestat blocând drumul de acces în unitate. Oamenii nu mai luaseră salariile de două luni şi nu ma văzuseră bonurile de masă de şase luni. În urma protestelor au obţinut salariile cuvenite, dar situaţia reglării drepturilor lor băneşti a fost doar una temporară. Întârzirile au revenit şi nemulţumirea a rămas. 

Deşi patronatul se plânge că situaţia economică a întreprinderii nu poate susţine plata la timp a salariilor, neoficial se vorbeşte despre faptul că astfel de conflicte de muncă sunt metoda prin care magnatul  încearcă să forţeze mâna Guvernului, pentru a scădea preţul gazelor. 

A fost cumpărat de Niculae în 2004

Combinatul chimic de la Turnu Măgurele este principala unitate economică care mai funcţionează în oraş. 

Ioan Nicolae a cumpărat combinatul din Turnu Măgurele în 2004. Obiectul de activitate al SC Donau Chem, Turnu Magurele il reprezinta fabricarea si comercializarea de ingrasaminte minerale cu azot si a intermediarilor (amoniac, acid azotic) alaturi de productia de piese schimb si utilaje tehnologice. SC Donau Chem este amplasata intr la 5 km de municipiul Turnu Magurele, fiind deservita de Portul Industrial Turnu Magurele si acces la CFR si reteaua de drumuri nationale. SC Donau Chem s-a infiintat in anul 2004 prin privatizarea activelor fostei S.C. TURNU – S.A., aflata in lichidare voluntara. Asociatul unic este S.C. VIROMET – SA, Victoria care detine 100% din partile sociale. Ambele societati, Donau Chem – S.R.L. si Viromet – S.A. fac parte din grupul Interago SA. Fostul Combinatul din Turnu Măgurele care înainte de 89 avea peste 3000 de angajaţi mai are acum 1000 de salariaţi, dintre care aproximativ 150 reprezintă personal TESA. 

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite