Prunele, un medicament la îndemâna oricui: combat cancerul şi sunt bune pentru inimă. De ce alte boli te scapă delicioasele fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prunele, un adevărat medicament
Prunele, un adevărat medicament

Prunele, fructele disponibile pe toată perioada sezonului cald, sunt considerate adevărate medicamente, datorită beneficiilor multiple pe care le au pentru organismul uman. Sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi alte substante active cu efecte benefice asupra sănătăţii.

Consumul de prune, indiferent că sunt de culoare violet, roşie sau galbenă, este recomandat de medici tuturor categoriilor de vârstă. ”Sunt fructe care conţin importante cantităţi de sodiu, potasiu, fier, mangan, seleniu. Sunt bogate în vitaminele A, E, B şi C. Conţin betacaroten. Sunt recomandate atât copiilor aflaţi în creştere, pentru conţinutul lor bogat în vitamine, cât şi adulţilor cu diverse afecţiuni”, spune medicul de familie Radu Bulumac.

O singură prună conţine aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale cât conţine un pumn de afine, fructe foarte bogate în antioxidanţi. Conţinutul crescut de fier şi vitamina C le face ideale pentru combaterea anemiei. ”Vitamina C ajută la fixarea fierului. 250 de grame de prune poate asigura aproape un sfert din aportul zilnic de vitamina C de care are nevoie un organism”, mai spune medicul de familie. Bogate în fier şi vitamina C, prunele devin un aliat în lupta cu afecţiunile cauzate de carenţele în fier. Sunt indicate pentru anemii sau în perioadele de refacere a organismului după diverse infecţii.

Ajută la menţinerea sănătăţii inimii

Fierul ajută şi la reglarea tensiunii sângelui şi a ritmului cardiac. Un alt mineral conţinut de prune care ajută la menţinerea sănătăţii inimii este potasiul. O cantitate de 250 de grame de prune asigură 7% din aportul zilnic recomandat de potasiu. 

Bune pentru constipaţie

Prunele sunt bogate în fibre alimentare şi conţin sorbitol. Fibrele din prune ajută la combaterea constipaţiei, iar sorbitolul considerat un laxativ natural ajuta intestinul gros sa absoarbă lichidele şi să stimuleze tranzitul intestinal. Medicii recomandă persoanelor care suferă de constipaţie introducerea fructelor în meniul de la micul dejun.

Prune uscate foto wallstreet

Medicament natural pentru vedere 

Prunele sunt bogate în vitamina A. Cei care consumă, zilnic, o mână de prune îşi asigură 11% din cantitatea de vitamina A necesară zilnic organismului. Datorită conţinutului de vitamina A, fructele sunt benefice pentru vedere. Prunele păstreaza sănătoasă membrana ochiului şi protejează vederea împotriva afecţiunilor cauzate de ultraviolete.

Combat cancerul

Prunele sunt recunoscute ca având efecte benefice în creşterea rezistenţei organismului în lupta cu cancerul. Antioxidanţii din prune ajută la menţinerea sănătăţii celulelor şi împiedică instalarea cancerului. Cele mai indicate în lupta cu cancerul sunt prunele de culoare violet, pentru că acestea conţin cei mai mai multi antioxidanţi. Studiile efectuate de cercetători au demonstrat că un consum redus de prune zilnic scade cu 25% riscul apariţiei cancerului. Medicii recomandă cure cu prune constând în consumul a 200 de grame de prune cu coajă, zilnic, la o jumătate de oră după micul dejun, timp de 40 de zile la rând. Studiile efectuate în rândul femeilor ajunse la menopauză au arătat că fructele reduc riscul apariţiei cancerului la sân. 

Bune pentru frumuseţea pielii

Datorită conţinutului bogat în vitamina A şi betacaroten, prunele ajută la regerenerearea membranelor mucoase de la nivelul pielii. Un consum regulat de prune înseamnă un ajutor pentru menţinerea unui ten sănătos şi luminos. Nu numai consumul este indicat pentru fumuseţea pielii, ci şi măştile. Când prunele sunt utilizate sub forma de mască, vitaminele continute de fructe intră în porii deschişi ai pielii, lăsând tenul neted. O mască din prune se poate prepara acasă, dintr-o prună zdrobită amestecată cu un ou şi două linguriţe de miere. Masca rezultată se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 25 de minute.

Cure de slăbire

Fructele sunt ideale pentru diete, în condiţiile în care o prună are doar 30 de calorii. Vitaminele B din prune ajută la o mai rapidă descompunere a grăsimilor şi proteinelor. Fibrele dau senzaţia de saţietate, induc starea de saturaţie şi din acest motiv consumarea fructelor este indicată celor care vor să piardă în greutate, mâncând mai puţin.

image

Prunele uscate sunt recomandate pentru imunitate

Prunele sunt la fel de benefice pentru organism şi în varianta uscată. Prunele uscate sunt bogate în vitaminele A, C si B şi în minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, seleniu. Consumate regulat, prunele uscate ajută la întărirea imunităţii şi la menţinerea colesterolului în limite normale. Mineralele şi vitaminele din fructele uscate sunt benefice pentru ficat, pancreas şi rinichi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite