Helen O'Brien, superba spioană româncă din Marea Britanie care l-a dat afară pe Nicu Ceauşescu din clubul ei, pentru că i-a pipăit animatoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Constantinescu, alias Helen O’Brien, a fost una dintre cele mai cunoscute spioane britanice din secolul trecut, figură feminină celebră în Londra, distrugătoare de politicieni şi amifitrioană a unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de lux londoneze.

Englezii au cunoscut-o drept Helen O’Brien. În realitate, spioana pentru MI 5 şi MI 6 a fost românca Elena Constantinescu, o blondă fermecătoare care a trăit o viaţă demnă de un scenariu de film. Fiica unui mare proprietar de imobile din Bucureşti şi a unei ducese rusoaice de origine germană, Elena s-a născut la Bucureşti, pe 14 decembrie 1925.

Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în capitală, fiind fascinată, după cum a mărturisit în memorii, de cluburile de noapte din Bucureşti. A visat de mică să aibă şi ea o astfel de afacere.  Despre tinereţea Elenei Constantinescu se spune că a fost una care a stat sub semnul aventurii. A învăţat călărie de la prizonieri cazaci, a luat cursuri de pilotaj de la un locotenent neamţ.

Acuzată de implicare în uciderea soţului

S-a căsătorit foarte devreme, în 1946,  cu un ofiţer aviator , Kenneth Archer. A rămas văduvă după numai o lună de căsătorie.  Moartea lui Kenneth Archer a fost una controversată. El a fost împuşcat în timp ce se afla la braţul soţiei, de un soldat englez care a tras prin uşă, crezând că de partea cealaltă se află un rus.

Părinţii soţului au acuzat-o că n-ar fi fost străină de uciderea lui Kenneth. Tatăl lui Kenneth a denunţat-o chiar la Scotland Yard, acuzând-o de implicare în uciderea fiului său. A fost nevoită să părăsească România, după ce comuniştii au acuzat-o că ar avea legături cu armata britanică. Elena a vrut să plece la socrii, însă aceştia nu au acceptat-o .

image

De la hosstes la patroană de  club

Ajunsă la Londra, Helen a apelat la calităţile sale fizice pentru a-şi găsi un job. La început a lucrat ca vânzătoare de ţigări, apoi a s-a angajat ca animatoare şi dansatoare într-un local. A ajuns hostess într-un club de noapte din cartierul londonez Soho. Proprietarul  Jimmy O’Brien  s-a  îndrăgostit nebuneşte de frumoasa româncă şi a luat-o de nevastă. Blonda şi-a văzut astfel visul din copilărie, devenind patroană de club. În 1953, la cinci ani de la căsătorie,  Elena Constantinescu, devenită între timp Helen O’Brien şi soţul ei au deschis celebrul club  Eve’s.

 Clubul a ajuns unul dintre cele mai celebre localuri de lux din Londra. Meniul de zi cu zi al luxosului local cuprindea somon, caviar, carne din cel mai rar vânat, langustă şi de pe mese nu lipsea şampanie Dom Perignon. Pentru a deveni membri ai clubului, doritorii plăteau anual o taxa de o guinee , o monedă de aur cu valoarea a 20 de şilingi.  Nu doar luxul era sinonim cu numele clubului lui Helen, ci şi scandalul, mai ales cel cu iz sexual.

Clubul lui Helen- „departament al Ministerului de Externe şi al Parlamentului britanic”

Scandalurile sexuale, intrigile de spionaj din Eve’s au tinut multă vreme prima pagină a ziarelor londoneze. Clubul Eve’s  a fost locul preferat al politicienilor, oficialităţilor londoneze, vedetelor de cinema, dar şi al ofiţerilor de contrainformaţii britanici. Angajatele româncei erau 35 de tinere frumoase , instruite să danseze în faţa clienţilor, dar să şi facă conversaţie în aşa fel încât să afle lucruri ”interesante” de la domnii importanţi.

Helen nu a recunoscut niciodată că în clubul său s-ar fi practicat prostituţia. Ce se întâmpla însă după ora de închidere a clubului, aşa cum spunea patroana, nu era treaba ei. Despre Helen O’Brien s-a spus că ar fi jucat, la Clubul Eve’s , rolul lui Bogard din filmul ”Casablanca”. Lawrence Dunne,  judecătorul-şef al Londrei în perioada de vârf a clubului a exclamat, văzând lista de clienţi ai clubului: „Eva aici pare să fie un departament al Ministerului de Externe şi al Parlamentului!”.
 

De la sultani, la agenţi KGB

Cotidianul Daily Mail a publicat o lista cu membrii de la Clubul Eve. Listă cuprindea numele a 9 maharadjahi, 2 sultani, 12 ambasadori, 30 de ataşaţi de ambasadă, 70 de britanici cu titluri nobiliare, mulţi parlamentari sau foarte mulţi înalţi demnitari. Printre membrii clubului s-a numărat John Profumo .Înaltul demniar englez a fost  implicat  în scandal sexual celebru în epocă, cunoscut sub denimirea de ,„Afacerea Profumo”. John Profumo s-a încurcat cu o angajată a clubului lui Helen care era şi amantă  unui agent KGB. Nume celebre de agenţi precum Rajkov, au apărut pe liste ale membrilor clubului româncei. În 1958, Helen  a fost contactată de un ofiţer român de contrainformaţii român, care lucra sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din Londra.

Acesta i-a propus să lucreze ca spion şi i-a promis că, în schimbul serviciilor ei,  îi va aduce părinţii la Londra. Pentru că ura comuniştii, Helea a refuzat. A primit însă o ofertă similară de MI5 pe care a acceptat-o. Românca a lucrat pentru MI5 şi MI6, Serviciul de Informaţii Externe Britanic şi a oferit infromaţiile pe care le obţineau animatoarele ei de la oamenii importanţi care îi frecventau clubul.

De numele lui Helen şi al clubului ei se leagă scandaluri de răsunet din Londra. În 1937, doi membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie ajung să-şi dea demisia după ce s-a aflat că au avut relaţii intime cu animatoarele româncei.  Într-un alt  scandal, cunoscut sub numele de ” Oz”, 400 de ofiţeri de poliţie, printre care şi şeful Scotland Yard-ului Kenneth Drury au fost destituiţi  tot sub acuzaţii de prostituţie în care erau implicate angajatele de la clubul lui Helen.

image

Frank Sinatra şi Errol Flynn, clienţi lui Helen

În clubul lui Helen exista  interdictia de a se face fotografii şi acest lucru a atras zeci de celebrităţi  care ţineau la discreţie. Artişti de renume ai epocii, cântăreţi, actori  precum Frank Sinatra, Shirley Bassey, Barbara Cartland, Jack Hawkins, Errol Flynn s-au numărat şi ei printre membrii clubului lui Helen. Despre Errol Flynn s-a spus că şi-ar fi adus aici fiul de 12 ani, Sean, pe care l-a pierdut şi l-a găsit în vestiare uitându-se la dansatoare. În memoriile ei, Helen a amintit celebrităţile care i-au trecut pragul. Nu toţi i-au lăsat o impresie bună. Despre bogătaşul Aristotel Onassis a scris că era ”un ţăran păros fără maniere”.


L-a dat afară din club pe Nicu Ceauşescu

nicu

În iulie 1974, la clubul lui Helen a fost adus Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu. Beizadeaua venită să se distreze în capitala Angliei s-a purtat urât cu fetele lui Helen. Pe prima animatoare adusă la masa lui, a pipăit-o. Cea de-a doua fată s-a plâns că a fost muşcată de gât. Când Nicu Ceauşescu a cerut a treia fată, patroana i-a expediat nota de plată. Replica lui Helen în faţa insistenţelor agentului care îl adusese pe Ceauşescu în local a fost : ”În primul rand, nu e fiul presedintelui nostru, ci e fiul presedintelui vostru; în al doilea rand... îl bag în mă-sa!”

A revenit în România

Clubul lui Helen a funcţionat aproape patru decenii. După ce şi-au închis afacerea în  1992, Helen şi soţul ei s-au retras în Franţa. In 1994, Jimmy O'Brien a murit. Helen a revenit în România în 1990.

 A adus cu ea o asociaţie britanică şi 20 de tone de alimente şi  îmbrăcăminte pentru a ajuta săracii din România. A încercat să-şi recupereze o parte din proprităţile părinţilor, arestaţi politic în timpul regimului comunist, dar a avut de furcă cu autorităţile române. S-a judecat cu statul român şi a câştigat un teren pe care îl revendicase. 

Helen O’Brien, fostă Elena Constantinescu, s-a stins din viaţă la vârsta de 79 de ani, în 2005. Poveştile trăite şi le-a mărturisit în memoriile adunate în cartea ”Regina nopţii : cabaretul Eva”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite