FOTO Moromeţii de la Siliştea Gumeşti, inundaţi pentru a şasea oară anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moromeţii au ajuns în pragul disperării din cauza inundaţiilor
Moromeţii au ajuns în pragul disperării din cauza inundaţiilor

Peste moromeţii lui Preda de la Siliştea Gumeşti a venit iar apa, azi noapte. Este pentru a şasea oară anul acesta când zeci de familii îşi văd curţile sub apele pârâului Câinelui. 10 case au fost inundate în urma ploilor torenţiale de azi-noapte,  iar 20 de oameni au fost evacuaţi. Apa a intrat în 40 de anexe, făcând prăpăd în gospodăriile siliştenilor.

De şase ori au fost inundaţi siliştenii anul acesta. Primul val a venit în noaptea de Înviere, chiar de Paşte, şi de patru luni inundaţiile se ţin lanţ. Nici nu li se usucă bine  curţile şi pereţii , că apa provenită de la pârâul Câinelui umflat din cauza precipitaţiilor abundente, dă năvală iar . Aşa s-a întâmplat şi azi-noapte la Siliştea Gumeşti. A plouat torenţial în comuna aflată la limita judeţului Teleorman.

Ploaia de noaptea trecută şi precipitaţiile abundente căzute în Argeş, în zona de nord, au făcut ca pârâul Câinelui să iasă iar din matcă. În câteva ore, uliţele din Siliştea Gumeşti s-au umplut de ape şi oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din nou.

Pentru Velişcă Ecaterina, viitura de azi-noapte a fost a şasea de la Paşte încoace  ” Am evacuat animalele prima dată. Păsările s-au înecat , le-a luat apa, o purcea a fătat, s-a dus tot. Aşteptăm să se retragă apa şi nu ştim ce vom face”, spune femeia disperată.

Oameni păţiţi şi speriaţi de furia naturii, siliştenii şi-au făcut asigurări la case, însă în ciuda viiturilor repetate de anul acesta , n-au primit nicio despăgubire. ” Avem asigurare. Nu ni s-a dat nimic. Am şi nuntă în august şi am zugrăvit de trei ori anul acesta. Nu ni s-a dat nimic de pe asigurare. Să ni se dea măcar  ce ni s-a dărâmat. Apa a avut aproape o jumătate de metru în casă, 30-40 de cm. În gospodărie e afectat totul”, mai spune femeia.

”N-am primit nimic!”

Şi peste Florica Crivăţ a venit viitura pentru a şasea oară. Femeia şi-a abandonat azi-noapte casa şi s-a refugiat la consătenii  feriţi din calea apelor. ” Toate lucrurile sunt strânse grămadă. Şi aşa stau pentru că sunt pereţii uzi. Am asigurare, nu am primit până acum nimic, deşi este pentru a şasea oară când vine apa”, spune femeia de 68 de ani.

Neajutoraţi în faţa intemperiilor şi fără ajutor din partea celor care îi conduc, siliştenii sunt revoltaţi: ” De fiecare dată , aici se vine după ce se trage apa! Nimeni nu ne ajută cu nimic! Chiar nu se poate face nimic să nu ne mai inunde?”. Revolta oamenilor se îndreapă către primărie, dar cum edilul şef e plecat la mare în această perioadă, oamenii nu prea au cui să se plângă.

La 79 de ani, Vasilica Vlaicu se vede nevoită să dea apa afară din casă pentru a şasea oară anul acesta. ” Am avut la Paşte inundaţii. Şi apoi, încă o dată  şi încă o dată...  Şi nimeni nu se uită la noi. Nu ne ia în considerare nimeni. Nu suntem chiar aşa proşti siliştenii ăştia. Ce zic ei? Lasă, că proşii ăia din Siliştea se descurcă ei. Nu ştie nimeni cum ne descurcăm. N-avem  nici apă, nici wc-uri, avem casele pline de apă”, se plânge femeia.

Prefectul a evaluat situaţia în teren

Situaţia de la Siliştea Gumeşti a fost evaluată de autorităţile judeţene, imediat după viitură. Prefectul Daniela Carmen Dan s-a deplasat în comună, astăzi, pentru a analiza la faţa locului, dezastrul produs de ape. ”Aici a plouat, ieri, în jur de 70 litri pe metru pătrat şi, în plus, din judeţul Argeş se scurge acel debit care se preia din Argeş şi se regăseşte în albia pârâului Câinelui. Asta se întâmplă.  Aici a fost o viitură, apa a început să se retragă. Monitorizăm şi situaţia din Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape”, a declarat prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

Este nevoie de un dig de 2, 5 kilometri

Autorităţile vor acţiona pentru scoaterea apei din curţile şi casele siliştenilor cu o pompă de mare capacitate, însă problema va fi rezolvată doar temporar. Pentru a stopa inundaţiile, aici va fi nevoie de o lucrare de apărare.  O altă lucrare, pe lângă cele două demarate deja în Teleorman la Beiu şi pe pârâul Câinelui. ” Este o zonă fără apărare. Este identificată în hărţile de risc. Noi ştim că aici vom avea probleme de fiecare dată. Aici va trebui să acţionăm în regim de urgenţă,  iar pe zona localităţii Siliştea Gumeşti,  obligatoriu, va trebui să luăm în calcul o lucrare de apărare pe aproximativ 2, 5 km, astfel încât să salvăm această parte din comună care de fiecare dată când plouă sau când sunt precipitaţii abundente în Argeş, este afectată”, a mai spus prefectul de Teleorman.

Măsură urgentă

Potrivit prefectului, există şi soluţie pentru finanţarea digului de 2,5 kilometri de care este nevoie la Siliştea Gumeşti. ” Nu va trebui să deblocăm o sumă de bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.  Aceşti bani îi avem deja alocaţi printr-o hotărâre care este dată cam în aceeaşi perioadă cu HG 320/2014 prin care s-au alocat cele două sume pentru Beiu şi pârâul Câinelui,  însă acea sumă este alocată pentru un studiu de oportunitate sau un studiu hidrologic. Eu am să propun, astăzi, ca măsură de urgenţă modificarea anexei acelei hotărâri de Guvern şi alocarea acelei sume pentru această  lucrare de apărare pentru Siliştea Gumeşti. Mi se pare mult mai benefic să începem să acţionăm aici şi să facem o lucrare, decât să facem o documentaţie şi să aşteptăm o finanţare ulterioară”.

Din cauza ploilor, lucrările de amenajare pe pârâul Câinelui sunt blocate

Ploile abundente din ultimele zile au îngreunat activitatea pe şantierul deschis de-alungul pârâului Câinelui în cadrul lucrărilor  de amenajare a pârâului Câinelui pe tronsonul amonte Baldovineşti-aval Vârtoape. ”  Din cauza situaţiei meteorologice nefavorabile, nici săptămâna trecută lucrările n-au putut să avanseze în ritmul pe care ni l-am propus. Se pare că şi acum utilajele vor avea o problemă în a draga albia pârâului. O să vedem ce se poate face din momentul în care aceste utilaje vor putea să intre în forţă”  a mai spus prefectul de Teleorman

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite