Confesiunea unui protestatar în judeţul lui Liviu Dragnea: „Au aruncat în noi cu ouă. Ne-au explodat petarde la picioare“
0Frica de a nu îşi pierde locurile de muncă la stat, teama de oprobriul public şi lipsa conştiinţei civice îi ţin pe mulţi teleormăneni în case. Puţinii protestatari care au avut curajul să strige ”Jos Dragnea!” în faţa conacului liderului PSD spun că a protesta în cel mai roşu judeţ al României este aproape un act sinucigaş social.
De trei seri, la Alexandria, în Teleorman, se strigă ”Dragnea nu uita, Rahova e casa ta!”. Câteva zeci de oameni s-au adunat în fiecare seară pe platoul din faţa Casei de Cultură pentru a protesta faţă de modificările aduse Codului Penal de Guvernul Grindeanu. Dacă în alte oraşe din ţară, protestele din ultimele zile au scos din case mii de oameni, la Alexandria, numărul protestatarilor nu a depăşit 200 în nicio seară.
După părerea puţinilor curajoşi care au ieşit din case şi şi-au strigat nemulţumirile în public, să fii protestatar în Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea, este aproape un gest sinucigaş din punct de vedere social.
”Oamenii nu ies din case, pentru că se tem. E judeţul lui Dragnea în care PSD are mulţi susţinători. Este Alexandria, oraş în care aproape jumătate dintre salariaţi lucrează la stat, la primărie sau în serviciile din subordine. Dacă nu lucrează ei personal, lucrează rudele lor, soţi, copii, părinţi. Se tem că dacă vor fi văzuţi, îşi vor pierde locurile de muncă. Şi dacă lucrezi în privat şi şeful tău are legături cu administraţia, rişti acelaşi lucru. Într-un judeţ în care rata şomajului este cea mai mare din ţară şi în care locurile de muncă sunt o raritate, nu există frică mai mare decât să nu cumva să ajungi fără loc de muncă”, spune Pepino Iordănescu, unul dintre protestatarii care a ieşit în toate cele trei seri de protest, pe platoul din faţa Casei de Cultură.
Temerile oamenilor nu sunt legate doar de pierderea locurilor de muncă. ”Îţi asumi nişte riscuri ca protestatar. Spre exemplu, în cazul meu, cunoscut fiind ca participant la toate mitingurile anti-PSD, dacă intru într-o instituţie publică, oamenii se feresc să fie văzuţi în preajma mea. Şi nu e numai cazul meu. Cunosc oameni nemulţumiţi care nu ies de frică”, mai spune Pepino Iordănescu.
Ouă şi petarde
În judeţul în care PSD a ieşit la fiecare rundă de alegeri câştigător cu scoruri zdrobitoare, iar Liviu Dragnea este primit cu fanfara la evenimente publice, să fii protestatar înseamnă să-ţi atragi oprobriul public.
În a treia seară de protest, la Alexandria, protestatarii au fost huiduiţi şi, la un moment dat, în coloana care mărşăluia liniştită în centrul oraşului s-a aruncat cu ouă şi petarde. ”Treceam pe strada Dunării, în zona blocului BM. Au aruncat cu ouă pe geam. S-au aruncat petarde. S-au auzit două petarde. Au căzut lângă o dubă parcată. Eram la doi metri de noi. Am fost şi huiduiţi, da” , spune protestatarul.
Oamenii care strigau ”Hoţii!” sau ”Dragnea şi Carmen Dan, ruşinea din Teleorman!” au primit de la trecători invective de genul ”Penibili!”, ”Distruşi!”. Inclusiv mediatizarea pe paginile de Facebook a protestelor a fost primită cu comentarii negative: ”Aţi intrat şi voi în era haosului!? Vai de viitorul acestei ţări (dacă va mai fi ...)!” sau ”Au băut ceva?”.
Faptul că protestele sunt hulite la Alexandria, în patria lui Dragnea, mai mult decât în alte părţi nu reprezintă o supriză pentru protestatarii care au avut curajul să iasă din case. ”Faptul că Dragnea are susţinători în Teleorman nu este de mirare. Deşi este cel mai sărac judeţ, deşi suntem la pământ din toate punctele de vedere, sunt oameni care nu numai că îl votează, dar îl susţin frenetic. După părerea mea sunt în lanţ. Oamenii nu au învăţat niciodată să fie liberi, să gândească. Dacă le deschizi ochii, nu ştiu ce să facă. Ei se întorc înapoi, la lanţ. Pentru că aşa sunt de ani de zile. Opoziţia în Teleorman nu a fost niciodată suficient de puternică”, mai spune acelaşi protesatar.
Au preferat să plece la Bucureşti.
Mulţi teleormăneni au preferat să protesteze serile trecute la Bucureşti. „La Bucureşti, te pierzi în mulţime. Nu te vede nimeni. Sunt oameni nemulţumiţi care vor să îşi strige supărările. S-au urcat în maşină şi au plecat la Bucureşti. De frică. Aici pot fi văzuţi şi nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Eu am considerat că este mai bine să rămânem aici”, spune Pepino Iordănescu.
Cine sunt curajoşii din Teleorman
Protestatarii care s-au adunat serile trecute pe platoul din faţa Casei de Cultură sunt, în majoritate, aceeaşi oameni care au participat şi la mitingurile de la Colectiv sau la alte mişcări anti PSD.
Cum opoziţia politică în Teleorman este slabă, printre protestatari s-au regăsit foarte puţini oameni politici. ”Sunt mai mult oameni care au ieşit din Teleorman şi au văzut că viaţa este altfel în ale părţi. Când s-au întors în Alexandria, s-au întors în timp. Şi cred că, dincolo de ordonanţe, este vorba despre multe alte nemulţumiri acumulate în timp. Sunt oameni care simt că s-a umplut paharul de mult timp şi că nu se mai poate aşa. Oameni care nu s-au resemnat şi, deşi sunt priviţi cu ură sau dispreţ de pe margine, speră, încă mai speră că va veni o zi în care Teleormanul să nu mai fie asociat cu sărăcia şi, mai ales, cu Dragnea”, explică protestatarul.
La Alexandria, protestele vor continua şi în serile următoare. ”Eu sunt dispus să ies până când vor abroga ordonanţa. Vom continua să ieşim în fieare seară!”.