”Muzeul Viu” din satul cu 14 bătrâni: tabără cu 30 de voluntari în luna mai pentru finalizarea proiectului
0
Iniţiatorii proiectului ”Muzeul Viu” din Munţii Apuseni vor relua lucrările de construcţie în această primăvară după ce au reuşit să strângă suma de 6.000 de euro printr-o campanie derulată pe parcursul lunii februarie. Primul ”Muzeu Viu” din România este amenzajt în satul Tecşeşti, comuna Întregalde, din judeţul Alba.
Lucrările pentru finalizarea sectorului neolitic din cadrul muzeului vor fi reluate în luna mai, sub forma unei tabere de construcţii la care vor participa meşteri populari şi o echipă de 30 de voluntari. Se vor reproduce locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/stuf. ”În vara acestui an, sectorul neolitic al muzeului va fi complet funcţional, gata să îi găzduiască pe cei care au contribuit la construcţia acestuia — şi cărora le mulţumim. Le garantăm o experienţă unică”, a declarat Ionuţ Onea, preşedintele Asociaţiei Groove ON.
Primul Muzeu Viu din România va funcţiona într-un sat izolat şi depopulat din Apuseni, Tecşeşti, un proiect lansat de Asociaţia Culturală Groove ON. Proiectul ”La Origini - Muzeul Viu” a putut fi susţinut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care au contribuit primesc în schimb acces la diverse evenimente şi ateliere desfăşurate la Tecşeşti sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici şi hrăni ca pe vremuri.

Foto: laorigini.ro
Muzeul este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent, de unde şi denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunităţii pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, de etnografie, antropologie şi folclor. Conform proiectului, Muzeul Viu de la Tecşeşti va fi împărţit în mai multe

sectoare, care corespund unor diferite perioade istorice.
Astfel, va reproduce locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică, din structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/stuf, iar perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ şi locuinţe din piatră, cu un turn de veghe fortificat. Pentru perioada modernă vor fi restaurate şcoala din sat, o casă veche de 200 de ani şi şuri cu acoperiş înalt de paie. Totodată, în muzeu va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului. (Foto dreapta - harta viitorului muzeu de la Tecşeşti)
Experienţa traiului în Tecşeşti îi va învăţa, de asemenea, pe locuitorii muzeului viu să obţină diverse uleiuri şi unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista şi o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi şi arbuşti, bazată pe principiile permaculturii — sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. Vor fi amenajate şi un iaz şi un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale şi zona de bucătărie. Până în prezent, pe suprafaţa muzeului au fost construite o structură de casă de lut cu acoperiş de paie, un cuptor de lut pentru pâine şi s-au pus bazele grădinii ecologice.
În prezent, muzeul este funcţional în proporţie de 30%. În ultimii doi ani au fost organizate în Tecşeşti diverse activităţi culturale, tabere şi Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoşilor noştri. În satul Tecşeşti, comuna Întregalde, trăiesc 14 bătrâni, în condiţiile în care în 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.