Luptătorul K1 Benny Adegbuyi achitat pentru tentativă de omor într-un scandal din 2009, de la clubul Yax Cîmpeni. Doi interlopi din Cluj şi Mureş, condamnaţi cu executare
0
Luptătorul în gale K1 Benny Adegbuyi a scăpat de închisoare pentru acuzaţia de tentativă de omor calificat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat, definitiv, joi, 16 mai, după ce Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia au decis condamnarea sportivului la 7 ani şi 6 luni de închisoare. Judecătorii instanţei supreme au mai achitat trei inculpaţi, în timp ce alţi trei au primit pedepse cu închisoarea.
Sentinţa instanţei supreme este definitivă. Infracţiunile pentru care au fost judecaţi cei şapte inculpaţi au avut loc în iunie 2009 la un club din oraşul Cîmpeni. Au fost acuzaţi că au bătut un bărbat care s-a ales cu răni grave care i-au pus în pericol viaţa. O parte dintre inculpaţi, printre care şi Benny Adegbuyi (28 ani), a stat în arest timp de mai multe luni, în perioada 2009 – 2010.
În afară de achitarea luptătorului K1, ÎCCJ a menţinut sentinţa de achitare pronunţată de Tribunalul Alba pentru încă trei inculpaţi: Ardelean Alin Ionuţ, Bota Gheorghe şi Măgurean Bogdan Cristian. Cei trei au fost condamnaţi la Curtea de Apel Alba Iulia, în faza de apel a dosarului, la câte 5 ani de închisoare cu executare. Luptătorul K1 a fost achitat pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpat.
Benny Adegbuyi, pe numele său real Benjamin Adegbuyi Adekunle Miron, poreclit Mister Gentleman şi The Hammer, s-a născut la Aiud din tată nigerian şi mamă româncă. În prezent locuieşte în Bucureşti şi este una dintre vedetele naţionale în galele de Local Combat organizate în ţară şi în străinătate.
Au rămas cu pedepsele decise de instanţa de fond şi menţinute în apel trei inculpaţi. Flaviu Traian Tărău (29 ani), cu domiciliul în Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, este condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Tărău nu a fost găsit încă pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă din 2009. Interlopul clujean Adalbert Valentin Şule a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar Richard Lucaks Dominic, în vârstă de 25 de ani, din Aiud s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani. ÎCCJ a mai decis ca inculpaţii achitaţi să nu plătească daunele morale şi civile de peste 200.000 de lei.
Minuta deciziei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:
“Admite recursurile declarate de inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian împotriva deciziei penale nr.125/A/2012 din 24 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează, în parte, decizia recurată şi, în parte, sentinţa penală nr.35 din 06 februarie 2012 pronunţată de Tribunalul Alba şi, rejudecând: În baza art.11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 20 Cod penal raportat la art. 174, 175 lit. şi Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal şi art.321 alin.2 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal.
Menţine soluţia instanţei de fond cu privire la inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ şi Măgurean Bogdan Cristian. Înlătură obligarea inculpaţilor Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian la plata despăgubirilor civile către părţile civile Pui Ioan Vasile şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Înlătura dispoziţia de prelevare a probelor biologice de la inculpatul Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Lukacs Dominic Richard şi Tărău Flaviu Traian împotriva aceleiaşi decizii”.
Judecătorii de la ÎCCJ au menţinut acţiunea civilă formulată de Spitalul Judeţean de urgenţă Alba Iulia şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi la plata sumei de 13.161 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea părţii vătămate. A fost admisă şi acţiunea civilă formulată de victima bătăuşilor şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi să plătească acestei părţi civile suma de 49.378 lei daune materiale şi 200.000 lei daune morale.
Scandal în clubul Yax
Bătaia în urma căreia a rezultat dosarul penal a avut loc în luna iunie 2009, la clubul Yax din oraşul Cîmpeni. Claudiu Iulian Popa (27 de ani), fiul unui om de afaceri din Albac cu investiţii în domeniul turismului şi o veritabilă „beizadea“, a organizat o mega-petrecere pentru a-şi sărbători ziua de naştere. A invitat interlopi din mai multe judeţe ale ţării, persoane dubioase implicate în infracţiuni cu violenţă. La un moment dat a izbucnit un scandal între interlopi şi un bărbat din Câmpeni, Ioan Pui (39 ani).
Victima a fost bătută cu cruzime şi a ajuns în comă la spital. A fost internată la spitalul din Alba Iulia cu traumatism cranian grav şi cu traumatisme în zona umerilor şi a coastelor. Agresorii au părăsit imediat oraşul şi s-au făcut nevăzuţi. Prima persaană arestată a fost Richard Lucaks Dominic, după care la diferite interval de timp, cuprinse între câteva zile şi câteva luni, au fost reţinuţi ceilalţi inculpaţi. Lupătorul de K1 a părăsit arestul preventiv în martie 2010, iar Adalbert Şule a fost eliberat în iunie 2010. Lukacs Dominic şi Alin Ardelean au părăsit arestul tot în martie 2010.
„Şmecherul“ de Apuseni
Adalbert Valentin Şule a fost condamnat în iulie 2008, de Tribunalul Arad, la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de

şantaj. Sentinţa a rămas definitivă. Şule a fost condamnat alături de alţi patru bărbaţi, printre care şi Vlad Alexandru Ţepeş, considerat liderul grupului. Cei cinci au fost acuzaţi că luau taxă de protecţie de la patronii mai multor baruri din Cluj-Napoca şi participau la „intervenţii“ de recuperări de bani prin şantaj, ameninţări şi bătăi.
Claudiu Popa, „şmecherul“ de Apuseni (foto dreapta), organizatorul petrecerii din 2009, este, la rândul său, un personaj implicat în activităţi infracţionale. A fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi mai are o condamnare de 3 ani de închisoare pentru înşelăciune, pedeapsă care nu este definitivă.