ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din Alba: Georgeta Bădău a făcut pionierat în deschiderea Centrelor de documentare şi informare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Bădău este profesor la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia
Georgeta Bădău este profesor la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia

Georgeta Bădău este din 1998 profesor de Limba franceză la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia. Pe lângă rezultatele obţinute în activitatea didactică de zi cu zi, are o impresionantă carte de vizită când vine vorba de implicare în proiecte cu impact naţional şi internaţional.

Este unul din dascălii care au făcut pionierat în punerea pe picioare în România a Centrelor de documentare şi Informare (CDI), ce au dus la apariţia în peisajul educativ românesc a meseriei de profesor documentarist. Totul a început în anul 2000, prin includerea Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” în grupul de 11 unităţi şcolare pilot ale proiectului româno–francez „Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat”, proiect graţie căruia au apărut în ţara noastră CDI-urile, la care au acces în egală măsură elevi şi profesori.

Georgeta Bădău este autorul primului Curs opţional de iniţiere a elevilor în tehnicile de cercetare documentară (2004) şi coautor al  primului Ghid de amenajare şi gestionare a unui CDI (2009), lucrări care sunt folosite de personalul de specialitate de la şcolile din toată ţara. Este formator naţional pentru profesorii documentarişti şi profesorii de limba franceză.

Cel mai bun proiect în limba franceză din Europa în anul 2011

Încă din şcoala generală, Georgeta Bădău s-a simţit atrasă de cultura şi civilizaţia franceză. Şi-a aprofundat cunoştinţele despre limba şi civilizaţia lui Molière pe băncile Facultăţii de litere. Munca la catedră presupune şi implicare în proiecte didactice internaţionale. Într-o competiţie internaţională, eTwinning, din anul 2011, organizată de Comisia Europeană,  Georgeta Bădău a avut sorţi de izbândă  cu cel mai bun proiect în limba franceză, „Lectures partagees”, derulat în parteneriat cu Liceul Francez „Sainte Pulchérie” din  Istambul. „Tinerii de azi citesc, dar citesc altfel. Au desacralizat lectura, transformând-o din alfa şi omega formării intelectuale într-un act obişnuit al unui cotidian în care textul, sunetul şi imaginea coexistă. Tinerii cititori nu-şi mai şoptesc impresiile de lectură, le îmbracă în biţi şi pixeli şi le trimit fără milă sau teamă în arena Internetului”, aprecia Georgeta Bădău, imediat după aflarea rezultatului.

Lista  competiţiilor internaţionale de la care s-a întors cu premii este mult mai lungă: la concursul internaţional „Prix international des jeunes auteurs”, premiul I şi II (2004, 2007), 2 premii I la concursul „Bloguons en français” organizat de Federaţia Internaţioală a Profesorilor de limba franceză pentru cel mai bun blog creat în parteneriat de către două clase de elevi din două ţări diferite (2009, 2010). La acestea se adaugă premiul I şi premiul II la concursul internaţional de poezie în limba franceză „Poésie en liberté” (2010), premiul II la concursul internaţional „Des mots pour voir. Histoires de l’histoire de l’art” (2013).

Multe dintre proiectele educaţionale şi activităţile de formare pe care le-a desfăşurat cu elevii săi sau cu profesorii de limba franceză sunt accesibile on-line, iar în scurta perioadă în care a fost inspector şcolar de limbi moderne (ianuarie-august 2012), Georgeta Bădău a creat primul site oficial destinat profesorilor de limbi moderne din judeţul Alba. (Text scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite