VIDEO Kusadasi, vacanţă de vis la doi paşi de Efes şi Troia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kusadasi se mândreşte cu plajele cu nisip fin, cu marea înspumată şi cu 300 de zile însorite pe an FOTO SHUTTERSTOCK
Kusadasi se mândreşte cu plajele cu nisip fin, cu marea înspumată şi cu 300 de zile însorite pe an FOTO SHUTTERSTOCK

Dacă nu vrei să-şi petreci întreaga vacanţă stând întins la soare pe un şezlong, poţi alege să-ţi petreci sejurul în Kusadasi, situată la o aruncătură de băţ de numeroase locuri istorice, cum ar fi Efes, Didim şi Milet.

În comparaţie cu mult mai titrata Antalya, Kusadasi îi dezvăluie turistului o altă faţă a litoralului turcesc. Plajele lungi, cu nisip fin, multe situate chiar în centrul oraşului, n-au creat încă o dependenţă atât de mare de cluburile de vacanţă ultra all-inclusive, din care poţi să nu mai ieşi cu lunile. Din acest motiv, staţiunea nu este faimoasă pentru resorturile luxoase, cu dotări şi servicii dintre cele mai moderne, dar oferă multe alte atracţii la doar 

10-15 minute de mers. 

În Kusadasi am întâlnit un oraş interesant, ale cărui clădiri şi cartiere poartă urmele civilizaţiilor care l-au modelat de-a lungul timpului. Peste amprentele lăsate de Imperiul Otoman, s-au suprapus din plin construcţiile veneţienilor şi ale genovezilor. Marca celor două civilizaţii, din Răsărit şi din Apus, am resimţit-o peste tot. De la vechile turnuri, porţi şi ziduri ale cetăţii de altă dată, deseori încercate de piraţi, şi până la arhitectura din Centrul Vechi ori de la ruinele castelului în stil bizantin, construit pe Insula Porumbelului, din apropiere.

Dar cel mai mult m-au fascinat ruinele antice din apropierea oraşului Efes. Construită de greci şi desăvârşită de romani, bătrâna urbe surprinde prin câteva obiective turistice bine conservate sau prin urbanismul ei cu accente de metropolă a acelor vremi: amfiteatrul, strada principală, arcele etc. 

Se spune că, în vremea ei de glorie, frumoasa bibliotecă a cărei mândră faţadă s-a păstrat până astăzi era construită perete în perete cu un foarte căutat bordel. Nobilii intrau să se culturalizeze, dar graţie unui pasaj secret, aveau parte de toate desfătările… trupeşti. Şi rareori mai apucau să-şi delecteze şi spiritul.

Toaletele publice, exponate de muzeu

Nu departe de casa de toleranţă se află şi astăzi, sub formă de exponat de muzeu, toaletele publice. În încăperea cu pricina, cetăţenii intrau şi se aşezau unii lângă alţii pe o banchetă din piatră, prevăzută din jumătate în jumătate de metru cu găuri de mărimea unei palme. În acest spaţiu, extrem de strâmt faţă de suprafaţa vaselor wc cu care suntem noi astăzi obişnuiţi, îşi făceau nevoile. Pe dedesubt, exista o canalizare care căra mizeria din locul cu 

pricina.

Când mă gândesc la faptul că oamenii respectivi beneficiau de canalizări, iar casele de milioane de euro bucata din Pipera, Corbeanca, Mogoşoaia etc. stau şi astăzi cu „rahatul la păstrare, în pungă“, vorba naşului meu, mă întreb pe ce-am cheltuit, noi, românii, 2.500 de ani de civilizaţie?

Amintirea zeiţei Artemis

Câţiva kilometri mai sus de Efes, pelerinii merg în vizită la casa în care se spune că a locuit Fecioara Maria în ultimii ani ai vieţii. Este unul dintre puţinele locuri din lume unde au loc procesiuni comune la care participă cu aceeaşi evlavie ortodocşi, catolici şi musulmani. 

Pe zidurile din împrejurimi se află zeci de mii de suvenire lăsate de cei pe care credinţa i-a vindecat sau care şi-au exprimat încrederea necondiţionată în spiritualitatea locului. 

Templul zeiţei Artemis

Tot în zonă, turcii se mândresc foarte mult şi cu Templul zeiţei Artemis (foto)– una dintre cele 7 minuni ale antichităţii. Cum nu puteam să-l ratez, am pornit către el cu o maşină închiriată. L-am căutat, m-am sucit, m-am învârtit, vedeam şi indicatoarele, mă uitam şi pe hartă, dar parcă trăiam un fenomen paranormal. Nici urmă de templu pe nicăieri. 

Abia într-un final m-am prins că balta din stânga mea, care găzduia câteva resturi de coloane, aruncate-n ea la întâmplare, în jurul căreia mă tot învârteam de aproape 20 de minute, era tot ce mai rămăsese din faimoasa costrucţie, distrusă complet în incendiul din 356 Înainte de Hristos. 

De ce mă mir, când şi la Troia păţisem la fel… În loc de vestigiile faimoasei cetăţi, am găsit doar o mulţime de şanţuri, săpate pe urmele temeliilor de altădată. Dar, măcar, la Troia exista un uriaş cal troian butaforic, construit din lemn, din vârful căruia puteai să fii pozat împreună cu prietenii, să înţeleagă lumea unde ai fost… 

Ce n-ai voie să ratezi în Kusadasi

Cel mai vechi castel din Kusadasi – Kervansaray (foto). Petrece o seară aici şi bucură-te de momente artistice cu specific turcesc: dansuri populare, precum şi vestitele dansatoare din buric. 

Cel mai vechi castel din Kusadasi

Dilek National Park, căruia localnicii îi spun Milli Park, este un mic colţ de paradis, cu peisaje superbe şi plaje curate. Locul ideal pentru un picnic deoarece există un spaţiu special amenajat, cu băncuţe, mese, duşuri şi toalete. 

Parcurile acvatice Adaland, Aquafantasy şi Aqualand pentru cei dornici de mişcare şi adrenalină: tobogane imense, piscine cu valuri, jocuri pe apă, restaurante şi baruri, totul într-o atmosferă veselă, de vacanţă.

Hamamul sau baia turcească. Masaj, răsfăţ şi o atmosferă relaxantă, vei rămâne plăcut surprins de starea pe care o vei avea după această destindere în stil tucesc! 

Shopping. După ce vezi marea varietate de produse atât de diferite de trendul european, vei dori să iei câteva ceva şi acasă. Shoppingul în Turcia este o adevărată aventură, negocierea este obligatorie, altfel negustorul se va simţi ofensat. Când începi tocmeala, ţine cont că preţurile afişate sunt cam cu 25% mai mari decât cele de vânzare. Obiectele din aramă, din piele şi argintăria sunt de bună calitate şi la preţuri convenabile. 

Bucătăria turcească. Degustă cocktailuri şi bere Efes rece pe terasa barului Dejazar Wine,

de unde ai o privelişte superbă a portului şi poţi admira un apus de soare spectaculos. 

O mini-croazieră cu vaporul pe apele Mării Egee (foto), o experienţă pe care trebuie s-o încerci. Plecările se fac din portul Kusadasi. Pe parcursul călătoriei de-a lungul ţărmului nordic, spre Golfurile Claros, vei lua prânzul. Ai la discreţie băuturi răcoritoare şi se fac opriri în golfuleţe, pentru o baie în apa limpede, de smarald.

croazieră pe apele Mării Egee

Selçuk, un orăşel aflat la doar 20 de minute distanţă de Kusadasi. Aici sunt câteva puncte de interes, precum Castelul, Basilica Sf. Ion şi Moscheea Işa Bey. Încearcă faimosul şi deliciosul çöp sis, un fel de frigărui din bucăţi mici de miel. 

Cătălina Alberti

Plaja Doamnelor, centrul atracţiilor 

Marcată la nord de Izmir, iar la sud de Bodrum, staţiunea Kusadasi se întinde pe coasta de vest a Turciei. Kusadasi mai este numită şi Insula Păsării pentru că forma sa este foarte asemănătoare cu un cap de pasăre. Ţărmurile oferă cele mai frumoase şi curate plaje din Turcia, iar Plaja Doamnelor (Ladies Beach) se află în topul preferinţelor turiştilor. 

Cu o lungime de numai 600 de metri, plaja are nisip fin, cu nuanţe delicate de bej, Iar marea este extrem de calmă datorită amplasării sale în golf. Aici este şi pulsul vieţii de noapte din Kusadasi, cu restaurante care oferă preparate din bucătăria turcească, italiană şi mediteraneană, alături de baruri unde poţi fuma narghilea cu arome exotice de vanilie sau fructe în timp ce stai confortabil pe perne.

300 de zile însorite pe an 

infografie harta turcia

Peisajul din jurul Kusadasi este destul de pitoresc. Într-un teritoriu mic se întind munţi, câmpii, plaje nisipoase şi ţărmuri stâncoase. Lângă Kusadasi se află Peninsula Dilek acoperită de păduri şi mici plaje cu pietriş foarte liniştite. 

Tărâmul are un un climat tipic zonei subtropicale, cu ierni blânde şi scurte şi veri călduroase, oferind un lung sezon estival. Ai parte de 300 de zile de soare pe an. Temperaturile medii ale aerului sunt cuprinse între 29 şi 37 de grade Celsius în perioada iunie-august. Populaţia din Kusadasi şi din împrejurimile sale este de aproximativ 65.000 de persoane. 

În timpul verii, oraşul mic primeşte mii de turişti, iar mulţi dintre ei devin locuitori permanenţi. Tendinţa de a cumpăra proprietăţi în Kusadasi este tot mai mare. Aici preţurile nu sunt foarte mari, iar clima caldă e foarte atractivă. 

Locuitorii vorbesc limba turcă, dar şi engleza, mai ales în zonele turistice.  Moneda oficială este lira turcească (TRY), dar în zonele turistice se acceptă dolari (1 dolar = 1,82 lire turceşti) şi euro (1 euro = 2,34 lire turceşti). 

Steluţa Năstase

Preţuri

o sticlă de apă (1,5) – 0,65 euro

o îngheţată – 1,5 euro 

o bere –  de la 1,3 euro

un fel principal de mâncare la restaurant (friptură cu garnitură, salată, pâine) – 11-17 euro 

o sticlă de vin la restaurant – de la 8,5 euro

un suc la restaurant – de la 1,3 euro

bilet autobuzul dolmuş – 0,85 euro

magnet de frigider – de la 0,43 euro

intrarea la o plajă privată – 2,2 euro

excursie la Pamukkale – 50 de euro

croazieră pe Marea Egee – 20 de euro

excursie la Efes – 30 de euro

seară turcească – 40 de euro

excursie în Insula Samos din Grecia – 30 de euro

intrare la Aquafantasy – 22 de euro la parc, 20 de euro prin agenţii

Delfinariu – 20 de euro

Seapark – 40 de euro 

jeep safari – 30 de euro

horse safari – 30 de euro

excursie în satul Sirince – 25 de euro

scuba diving – 30 de euro

Sejur în Kusadasi pentru toată familia

Hotel Atlantique Kusadasi

O vacanţă cu autocarul în Kusadasi costă de la 325 de euro de persoană şi include, pe lângă transport, şase nopţi de cazare cu all-inclusive la Hotel Flora de trei stele şi însoţitor de grup. Hotelul se află la 500 de metri de plaja scăldată de Marea Egee şi oferă apartamente cu două camere, dotate cu chicinetă, special concepute pentru familiile cu copii. Te poţi relaxa la piscina care are şi secţiune pentru copii, dar şi la o sesiune de saună, masaj şi jacuzzi. Detalii despre ofertă la Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021-9407. Agenţia Christian Tour a lansat conceptul AquaMania la Hotel Atlantique Holiday Club (foto) de trei stele, din Kusadasi, ceea ce însemnă că aici vei avea parte de o mulţime de facilităţi pentru toată familia: secţiune pentru copii în piscina exterioară, mini-club pentru copii cu vârste între 4 şi 12 ani, loc de joacă special amenajat, baby sitter la cerere, pătuţuri pentru bebeluşi. Echipa de animaţie oferă programe diverse în fiecare zi: aquagym, dansuri, meciuri de fotbal, spectacole în fiecare seară, dar şi discotecă şi muzică live. Un sejur la Hotel Atlantique Holiday Club de trei stele costă de la 467 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu all-inclusive şi asistenţă turistică. Mai multe informaţii pe www.christiantour.ro, tel. 021-211.11.39. Un sejur cu transport individual în Kusadasi costă de la 287 de euro de persoană la Hotel Arora de patru stele pentru şapte nopţi de cazare cu all-inclusive. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite