Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul, de la rezervarea biletelor şi până la îmbarcare, pas cu pas!

Dacă ai planificat o vacanţă peste hotare în următoarea perioadă şi vei călători pentru prima dată cu avionul, trebuie să te asiguri că deţii toate informaţiile necesare pentru a nu întâmpina probleme cu documentele, rezervarea biletelor, bagajele şi vizele. De la rezervarea biletelor şi până la îmbarcare, iată ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul!

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Rezervarea biletelor

Rezervările de zboruri se pot face fie direct la compania aeriană, fie prin intermediul agenţiilor de turism, care au acces la bazele de date ale companiilor de transport aerian. La cererea pasagerului, transportatorul îi poate furniza acestuia confirmarea în scris a rezervării. Mai departe, achitarea biletului se face în termenul specificat de acesta. În caz contrar, transportatorul sau agenţia de turism poate anula rezervarea fără preaviz.

Important de ştiut este că orice companie aeriană îşi rezervă, de obicei, dreptul de a modifica locul selectat iniţial dacă are loc o schimbare de configuraţie a aeronavei (un alt tip de aeronavă).

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Bagajele

Există două categorii de bagaje la călătoriile cu avionul: cele de cală şi cele de mână (care pot fi luate în avion). Pentru cele de cală, unele companii aeriene, în special cele low cost, percep taxe suplimentare. Fiecare companie îşi stabileşte propriile limite de greutate pentru bagajele de cală, ele variind şi în funcţie de clasa aleasă (economic, business, clasa întâi).

Bagajul care poate fi luat în avion are, de obicei, dimensiunile 55 cm x 35 cm x 25cm, iar greutatea lui nu poate depăşi 10 kg, dar trebuie să vă interesaţi exact la compania aeriană cu care aţi ales să călătoriţi. În cazul în care bagajul de mână nu corespunde cu dimensiunile impuse de transportator, acesta poate solicita încărcarea lui ca bagaj de cală şi poate percepe o taxă suplimentară în acest sens.

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Obiecte permise şi interzise

În cazul în care călătoreşti cu un laptop în bagajul de mână, va trebui să-l scoţii şi să-l aşezaţi într-un sertar special. De asemenea, obiectele metalice pe care le ai asupra ta (precum ceasul, bijuteriile, cureaua, monedele, telefonul mobil) trebuie puse într-un coş înaintea controlului de securitate. Excepţie fac piercingurile, care nu trebuie scoase.

Atenţie la lichidele transportate în bagajul de mână! Cantitatea maximă permisă este de 100 ml, iar regula se aplică şi pentru creme, parfumuri şi deodorante. Este permisă călătoria cu mâncare pentru copii (preferabil sigilată) şi cu jucării, atâta timp cât nu depăşeşti greutatea permisă la bagajul de mână.

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Actele necesare

Pentru a te înregistra şi îmbarca, trebuie să deţii documentele necesare călătoriei: carte de identitate sau paşaport în cazul în care călătoreşti în destinaţii din afara UE şi alte acte cerute de transportator. Atenţie! Anumite ţări cer ca paşaportul să fie valabil pentru cel puţin 3, 6 sau 9 luni de la data începerii călătoriei, informaţie pe care trebuie să o verifici la ambasada ţării pe care o vei vizita.

Dacă intenţionezi să călătoreşti în afara ţării cu unul sau mai mulţi copii şi aceştia nu sunt însoţiţi de ambii părinţi sau tutori, veţi avea nevoie de o procură care se obţine de la cabinetele notariale. În lipsa acesteia, copilul sau copiii nu pot părăsi ţara.

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Check-in

Există mai mult variante de checki-in. Mai avantajos este check-in-ul online, care se poate face fie de acasă (se intră pe site-ul companiei aeriene şi se printează biletele), fie de la automatele (chioşcurile) speciale din aeroporturi.

Dacă ai ales această variantă, trebuie să te prezinţi la ghişeul alocat (menţionat pe tabela de plecări de la intrarea în aeroport) şi să predai bagajul de cală. Există ghişee speciale pe care scrie „Baggage Drop“, unde poţi preda mai rapid bagajul de cală, având check-in-ul deja făcut. Dacă există ghişee pe care scrie „Sky Priority“, înseamna că acolo pot sta cei care au prioritate (cei care zboară frecvent, cu carduri de loialitate). Dacă nu ai bagaj de cală, te poţi duce direct la controlul de securitate şi vei scăpa astfel de statul la coadă.

Varianta clasică de check-in este cea făcută în aeoport, dar companiile aeriene low-cost percep o taxă de 5-10 euro pentru acest tip de check-in.

Ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul. Declaraţia vamală

La intrarea/ieşirea în/din România ai obligaţia legală de a înscrie în declaraţia vamală următoarele obiecte:

- sumele de bani mai mară de 10.000 de euro sau echivalentul acesteia în altă monedă;

- armele, muniţiile, materialele explozibile, radioactive sau nucleare;

- medicamentele, substanţele chimice, materialele toxice (medicamente pot fi transportate şi în bagajul de mână, dar numai în cantităţi mici, necesare pasagerului pe durata călătoriei)

- bijuteriile ce depăşesc nevoile personale;

- băuturile alcoolice în cantitate mai mare de 1 litru;

- ţigări în cantitate mai mare de două cartuşe (200 ţigări);

- orice obiect de artă din patrimoniul statului.

Iată tot ce trebuie să ştii când mergi prima dată cu avionul!

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite