Ce se întâmplă de fapt cu organismul tău în timpul zborului cu avionul: cauzele şi efectele modificărilor mai puţin plăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru unele persoane, călătoriile cu avionul reprezintă experienţe înfricoşătoare. În timpul zborului, organismul suferă o serie de modificări mai puţin plăcute, însă dacă le cunoaştem le-am putea preveni.

Senzaţia de oboseală acută, ameţelile, durerile de cap şi deshidratarea sunt doar câteva dintre problemele pe care le întâmpinăm în timpul unui zbor cu avionul, mai ales dacă se întâmplă să călătorim pe distanţe lungi.

Site-ul theactivetimes.com, specializat în sănătate şi travel, a întocmit o listă cu modificările pe care le suferă corpul uman în timpul zborului şi sfaturi pentru a le depăşi mai uşor.

Senzaţia de oboseală acută

„Sindromul decalajului orar“ nu este o problemă cauzată de lipsa somnului, ci un rezultat al dezechilibrului ceasului biologic al organismului determinat de călătoria după diferite fusuri orare. Ciclul de 24 de ore al proceselor biochimice, numit ritm circadian, se ajustează lent când oamenii călătoresc în zone cu diferite fusuri orare, ducând la senzaţii de somnolenţă acută în timpul zilei şi la insomnii în mijlocul nopţii.

Ameţeli şi dureri de cap

Răul de mişcare – când corpul, urechea internă şi ochii trimit semnale contradictorii către creier – este destul de comun în rândul celor care călătoresc cu avionul. Vestea bună este că pe măsură ce zburaţi mai des vă veţi obişnui cu acest neajuns. Pentru a reduce apariţia răului de mişcare este recomandat să nu citiţi, să nu ţineţi aerul condiţionat îndreptat către partea superioară a corpului şi să evitaţi pe cât posibil să vă odihniţi capul pe scaun.

Umflarea picioarelor

Umflarea picioarelor în timpului unui zbor este foarte frecventă şi, de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol. Problema este când oamenii stau prea mult timp pe scaun, pentru că acest lucru face ca sângele să se scurgă în venele piciorului. Rămânând într-o poziţie aşezată, creşte şi presiunea pe picioare. De asemenea, presiunea scăzută a cabinei împiedică sângele să se deplaseze cu viteza optimă, ceea ce duce la creşterea lichidului în zona picioarelor.

Deshidratarea

Un avion are umiditate limitată, călătorii fiind predispuşi la deshidratare. În lipsa apei, corpul va transforma căile respiratorii în mecanism de autoapărare pentru a păstra orice strop de apă. Deshidratarea îţi poate afecta starea de sănătate în multe moduri. Dacă nu doriţi să vă treziţi cu o durere acută de cap sau cu probleme digestive, e indicat să consumaţi apă.

Respiraţie urât mirositoare

Această problemă este cauzată în principal de deshidratare. Avioanele sunt spaţii uscate şi ocupate de o mulţime de oameni, iar aceste condiţii vă vor usca gura şi vor crea un teren propice dezvoltării bacteriilor. Saliva, care elimină germenii din gură, are multe proprietăţi anti-bacteriene şi este dovedit ştiinţific că este un antiseptic natural.

Privarea de oxigen

Cabinele sunt presurizate la 75% din presiunea atmosferică normală, potrivit unui studiu recent. Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot duce la hipoxie, o deficienţă a cantităţii de oxigen care ajunge la ţesuturi. Hipoxia prezintă simptome precum euforia, scăderea timpului de reacţie, dureri de cap şi afectarea judecăţii şi a vederii.

Tromboză venoasă profundă

Persoanele care călătoresc pe distanţe lungi cu avionul sunt expuse acestui risc. Tromboza venoasă profundă apare când un cheag de sânge se formează într-o venă mare. O parte a cheagului se poate rupe şi se poate deplasa la plămâni, provocând o embolie pulmonară, care poate fi fatală. Menţinerea curgerii sângelui când sunteţi sedentar pentru perioade lungi de timp este vitală, de aceea experţii recomandă să vă mişcaţi cât mai desc în timpul zborului, fie că alegeţi să vă plimbaţi pe culoar sau că faceţi exerciţii de pe scaun.

Pierderea auzului

Acest lucru se poate întâmpla când un dezechilibru al presiuniii aerului din urechea medie şi presiunea aerului împiedică vibraţia timpanului, potrivit experţilor de la Clinica Mayo. Sunetele pot fi adesea cuprinse între 95 şi 105 decibeli, crescând la 115 în timpul decolării. Când un avion urcă sau coboară, presiunea aerului se schimbă foarte repede, iar tubul eustachian nu reacţionează la fel de repede.

Pierderea simţului olfactiv

Aţi încercat vreodată mâncarea din avion şi vi s-a părut că nu este bine gătită sau că are un gust ciudat? Problema ar putea fi la voi. Se întâmplă multe lucruri care vă afectează simţurile olfactive. Presiunea aerului se schimbă prea repede şi inhalaţi aerul uscat din cabină, acest aspect provocând reducerea gustului cu până la 30%.

Lipsa poftei de mâncare

Acest lucru poate fi un simptom al „sindromul decalajului orar“. Nu trebuie să credeţi în mitul potrivit căruia este imposibil să mâncaţi sănătos la bordul unui avion. Majoritatea companiilor aeriene permit solicitarea unei mese vegetariene sau vegane în momentul rezervării biletului.

Sensibilitatea pielii

Pentru acest efect secundar puteţi da vina pe lipsa aerului şi pe cabina uscată. Pielea trebuie hidratată şi devine predispusă la apariţia coşurilor când nu se întâmplă acest lucru, pentru că este mai uşor ca sebumul să rămână blocat sub celulele pielii, care, ca într-un cerc vicios, vor încerca să compenseze aerul uscat prin producerea unei cantităţi mai mari de sebum.

Constipaţia

La ce v-aţi putea aştepta când staţi jos ore întregi? Corpul este proiectat pentru mişcare. Dacă nu îi oferiţi ceea ce are nevoie, metabolismul şi digestia vor încetini din cauza inactivităţii. Încercaţi să vă schimbaţi poziţia corpului cât mai des cu putinţă şi ridicaţi-vă de pe scaun cel puţin o dată pe oră.

Balonare şi flatulenţă

Acestea sunt rezultatele directe ale constipaţiei. Incapacitatea de a goli intesinele şi balonarea merg de obicei mână în mână, potrivit cercetărilor ştiinţifice. Asiguraţi-vă că aţi consumat o cantitate suficientă de fibre – 25 de grame pe zi pentru femei şi 30-38 de grame pentru bărbaţi. Alimentele bogate în fibre sunt fulgii de ovă, zmeura, migdalele , merele, legumele verzi. Beţi des apă şi rămâneţi activi pentru a evita constipaţia. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite