Adevărul Live: Tradiţiile de Moş Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ba vine pe geam, ba prin gaura cheii. Sunt poveşti pe care le-am auzit cu toţii de-a lungul copilariei despre Moş Nicolae. De unde îşi trage originea de fapt şi cine este Moş Nicolae, am aflat de la Doina Işfănoni, etnolog, Darie Cristea, sociolog INSCOP şi preotul Eugen Tănăsescu.

Doina Işfănoni, cercetător etnolog de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Darie Cristea, sociolog INSCOP şi Eugen Tănăsescu, preot, au vorbit despre originile sărbătorii Moş Nicolae, dar şi despre implicaţiile religioase ale zilei sfinte, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, de la ora 15.00.

Moş Nicolae, dar şi celelalte Sărbători de Iarnă implică, pe lângă bucuria de a oferi şi, bineînţeles, a primi cadouri, şi o alergătură aproape continuă, de regulă, prin magazine. 

Cele mai importante declaraţii:

Cine a fost Sfântul Nicolae? Care este povestea sa?

„Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi. A trăit între secole III-IV şi a fost episcop, iar dragostea sa pentru copii l-a transformat în aşa-zisul Moş Nicolae, un bătrân milostiv care aduce dulciuri micuţilor. La 6 decembrie, el a săvârşit mai multe minuni, printre care şi ajutorarea unei familii sărace, formată dintr-un tată şi trei fete. Din cauza resurselor insuficinte, tatăl s-a gândit să-şi trimită odraslele la prostituţie. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute şi acesta, drept răspuns, a umplut şosetele fetelor cu galbeni. Banii au fost găsiţi de tată, a doua zi“, povesteşte preotul Eugen Tănăsescu.

Reprezentantul Bisericii Ortodocse a adăugat că din moaştele Sfântului se extrage mir, un ulei sfinţit şi bine mirositor. 

„Fie că vine pe mare, aşa cum se întâmplă în Olanda, sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moşului într-un fel caracteristic propriului stilul de viaţă. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri şi fructe, asemenea portocalelor, care erau rare pe la noi în trecut. De asemenea, Moş Nicolae aduce şi nuieluşa , pentru a-l avertiza pe micuţ că trebuie să aibă  un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Işfănoni.

De unde îşi trage originile Moş Nicolae 

De ce primim dulciuri?

„Pentru că intrăm în luna în care relaţii se doresc a sta sub semnul armoniei, iar Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci. Aşa au apărut şi apelativele «frate-dulce» şi «neam-dulce», care însemană că eştio persoană bună, de încredere“, susţine specialista.

„Sfântul Nicolae nu este unul dintre sfinţii aşa cunoscuţi. Omul ştie mai puţine despre sfântul Nicolae, şi mai multe despre Moş Nicolae. La noi în ţară, 6 decembrie devine startul sezonului de cadouri. Mai ai două, trei săptămâni şi se apropie Crăciunul. Ai timp să-ţi îndrepţi greşelile“, completează şi sociologul Darie Cristea.

 „Românul îi înscrie pe Moş Nicolae şi pe Moş Crăciun alături de strămoşii lui. Din punct de vedere spiritual, este un fel de şcoală pe care comunitatea şi familia o realizează asupra mititeilor. Acum încep toate preparativele în crescendo. Sunt o sumedie întregă de avertismente pentru micuţi.Trecem pas cu pas din universul cotidian într-un alt univers, prin intermediul cetelor de colindători şi obiceiurilor din această vreme“, crede etnologul Doina Işfănoni. „Prin intermediul acestor sărbători se realizează responsabilizarea copilului. El îşi lustruieşte ghetuţele şi învaţă replici din scenete“, argumentează specialista.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite