Marți, 9 Septembrie 2025
Home
Știri interne
Știri locale
Știri externe
Politică
Economie
Sport
Stil de viață
Showbiz
Opinii
Video
Adevărul de weekend
Anunțuri în ziar
Ultimele știri ⏱️
Război în Ucraina
Război în Israel
Istoria zilei
doina isfanoni - ultimele știri
Etnologul Doina Ișfănoni explică tradițiile pascale: „La ortodocși nu te obligă nimeni să ții post și nu te pedepsește dacă nu o faci“ INTERVIU
În religie creștină, postul este o alegere personală, un test menit să îți arată dacă ai o voință suficient de puternică pentru a duce la îndeplinire ceea ce ți-ai propus, dar și o invitație la regenerare trupească și sufletească odată cu renașterea naturii, cu precădere în Postul Mare.
Cultură
16 apr. 2023
Tradiţii de Revelion: jocul mascaţilor, plugul mare, vergelul şi „pedepsirea“ fetelor orgolioase
Între o frenezie a travestirii şi o perioadă a permisivităţii, între urseală şi urare, tradiţia românească specifică cumpenei dintre ani este şi astăzi intens păstrată. Etnologul bucureştean Doina Işfănoni a explicat care sunt tradiţiile de Revelion ...
București
30 dec. 2013
Adevărul Live: Tradiţiile de Moş Nicolae
Ba vine pe geam, ba prin gaura cheii. Sunt poveşti pe care le-am auzit cu toţii de-a lungul copilariei despre Moş Nicolae. De unde îşi trage originea de fapt şi cine este Moş Nicolae, am aflat de la Doina Işfănoni, etnolog, Darie Cristea, sociolog IN...
Stil de viață
06 dec. 2013
Deochiul: superstiţie sau nu?
Mai mult de jumătate din români sunt convinşi că anumite persoane le pot provoca stări de rău doar privindu-i cu admiraţie ori cu invidie şi că „Tatăl Nostru“ îi scapă de deochi.
Stil de viață
15 apr. 2013
Ce a însemnat distrugerea băilor publice de către Biserică şi cum îi alergau jandarmii "cu săpun" pe ţărani
Igiena în rândul românilor reprezintă o problemă. Asta dacă te iei după studiile făcute atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de diferite companii, care arată că, în medie, un român foloseşte pe an doar patru săpunuri şi două tuburi de pastă de dinţi.
Stil de viață
21 feb. 2011
Alimentaţia românilor de-a lungul timpului: cum am evoluat de la "un popor mâncător de lapte” şi cum porumbul ne-a influenţat decisiv destinul
Trăim într-o societate consumeristă în care „ofertele” şi „promoţiile” sunt la tot pasul. Înainte de ’90, pentru un kilogram de carne trebuia să stai ore întregi la coadă, şi asta numai de sărbători, pentru că în rest „adidaşii de porc” erau la puter...
Stil de viață
18 feb. 2011
Cum ne-au modificat străinii alimentaţia
„Modul de preparare a hranei este o expresie identitară a unui popor, este un act cultural şi mai puţin un simplu mijloc de întreţinere biologică a vieţii”, afirmă dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”....
Stil de viață
17 feb. 2011