Mituri despre exerciţiile fizice care îţi fac mai mult rău decât bine: explicaţii pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii fizice pot dăuna formei fizice dacă nu sunt executate corect FOTO Arhivă
Exerciţii fizice pot dăuna formei fizice dacă nu sunt executate corect FOTO Arhivă

Indiferent dacă vrei să slăbeşti sau să îţi tonifici corpul există foarte multe mituri despre exerciţiile fizice care odată puse în aplicare s-ar putea să îţi facă mai mult rău decât bine. „Business Insider“ a arătat care sunt adevărurile din spatele miturilor larg răspândite între cei care fac sport.

Mit: cea mai bună perioadă de timp în care să faci exerciţii este dimineaţa

Adevăr: Cea mai bună perioadă pentru exerciţii este acel timp în care poţi să practici sportul dorit în mod consistent. Ideal este să ai o rutină a exerciţiilor, iar dacă simţi că poţi să faci seara efortul dorit atunci poţi face exerciţii seara. Dacă preferi o alergare de dimineaţă, atunci fa-o, arată sursa citată.

Mit: ridicarea de greutăţi transformă grăsimea în muşchi

Adevăr: Nu poţi să transformi grăsimea în muşchi. Din punct de vedere fiziologic sunt două ţesuturi diferite. Ţesutul adipos se găseşte sub piele şi se întinde între muşchi şi în jurul organelor interne, cum ar fi inima. Ţesutul muscular, care poate fi împărţit în trei tipuri principale, se găseşte în întreg corpul. Ceea ce face antrenamentul cu greutăţi este să construiască mai bine ţesutul muscular în jurul ţesutului de grăsime. Cea mai bună modalitate de a reduce din ţesutul adipos este să ai o dietă sănătoasă care include legume, cereale integrale, proteine şi grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de măsline şi peşte.

Mit: puzzle-urile şi jocurile sunt cele mai bune „antrenamente“ ale creierului

Adevăr: Exerciţiile fizice obişnuite sunt cele mai bune exerciţii pentru creier. Noile studii au arătat că exerciţiile de aerobic, de exemplu, intensifică ritmul cardiac, vă ţine în priză şi vă determină să eliminaţi apă prin transpiraţie, lucruri cu un puternic impact benefic asupra creierului.

Mit: exerciţiile reprezintă cea mai bună cale de a slăbi

Adevăr: Dacă vrei să slăbeşti nu trebuie să te bazezi doar pe exerciţii, ci şi pe schimbarea dietei. Dieta, de altfel, joacă un rol mai important ca exerciţiile în acest proces.

Mit: abdomenele reprezintă cea mai bună cale să ai celebrele „pătrăţele“

Adevăr: abdomenele solicită, spre deosebire de alte exerciţii, doar o parte a muşchilor abdominali, în timp ce exerciţiile de tip plank sunt ideale pentru că stimulează mai multe categorii de muşchi, mai ales cei care ajută la formarea celebrelor „pătrăţele“.

Mit: fără exerciţii, în două săptămâni nu mai eşti în formă

Adevăr: În majoritatea cazurilor, ţesutul muscular format poate să se descompună în decurs de o săptămână, fără exerciţii regulate. „Dacă opreşti antrenamentele, o să ajungi în cele din urmă la stadiul de dinainte de a le începe. Problema se pune astfel: fie foloseşti muşchii, fie nu“, spune Shwan Arent, antrenor şi specialist în exerciţii.

Mit: băuturile dedicate sportivilor reprezintă cel mai bun mod de a te hidrata după exerciţii

Adevăr: Băuturile sportive sunt, de fapt, apă cu zahăr. Experiţii recomandă să te hidratezi cu apă şi o gustare bogată în proteine, deoarece proteinele ajută la reconstruirea muşchilor după antrenamente. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite