Femeia, văzută prin obiectivul a 12 fotografi români: „Frumuseţea unei femei trebuie căutată dincolo de aspectul fizic” FOTO
0Sunt lucruri care pot fi surprinse în fotografii şi cele care nicicând nu vor încăpea într-un cadru. Între cele două se situează şi feminitatea, acel ceva al unei femei pe care, de sute de ani, omul s-a străduit să-l imortalizeze. Nu mai puţin de 12 fotografi români au acceptat provocarea şi au încercat să explice cum văd femeia şi ce reprezintă pentru ei femeile din vieţile lor, în cadrul unui proiect realizat de F64.
De la o caracterizare la alta, cei 12 fotografi români au reuşit să compună un portret al mamei, iubitei, soţiei sau bunicii, în cadrul proiectului „Imortalizarea feminităţii” iniţiat de F64, magazin dedicat pasionaţilor de fotografie.
„Femeia reprezintă pentru mine acea jumătate fără de care îmi este foarte greu să trăiesc, este completarea mea. Liniile ei, pielea, părul, oasele... Totul în construcţia ei este atrăgător şi sexy. Ea este frumosul în lumea aceasta“, conturează Tiberiu Arsene portretul femeii. „În fotografiile mele am încercat să surprind naturaleţea, farmecul, mişcarea părului, spontaneitatea şi liniile perfecte ale corpului, atât de caracteristice femeii“.
FOTO Tiberiu Arsene
Andrei Baciu porneşte de la „ambalajul“ unei astfel de zile. „În ciuda subiectului, care presupune şi poartă în el însuşi intens-îmbătătorul parfum al delicateţii voi fi frust: nu îmi place ziua de 8 martie. Şi cred că cel mai bine, în această zi, poate bine ne-ar mai sta să nu scoatem nici un sunet şi, în muţenia cea mai bogată, să contemplăm. Să contemplăm şi, aşa, să ne minunăm“, susţine acesta.
FOTO Andrei Baciu
„Femeia este, în primul rând, un izvor de inspiraţie, o muză, un motiv de bucurie în viaţa bărbaţilor, un exemplu de putere şi aici mă refer la puterea de a alege să fie mamă şi, nu în ultimul rând, o luptătoare“, spune Mihai Bălănescu. „În fotografiile mele mereu caut cel mai mult naturaleţea, acea frumuseţe provenită dintr-un simplu surâs, momentul în care îşi aduce aminte de ceva frumos petrecut în viaţa ei“.
FOTO Mihai Bălănescu
„Pentru mine este acel echilibru dat de un prieten care te înţelege şi te susţine. Femeile au înţelepciunea şi sensibilitatea de a ne completa vieţile, ne fac lumea mai suportabilă. Viaţa mea este plină datorită celor patru prietene minunate: soţia, mama, mama soţiei şi fetiţa mea de 8 ani“, susţine Daniel Chindea. În fotografiile sale încearcă să surprindă eleganţa naturală a femeii, blândeţea şi senzualitatea. „Urăsc vulgaritatea cu care lumea de astăzi prezintă femeia. Frumuseţea unei femei trebuie căutată dincolo de aspectul fizic, iar atunci când fotografia se depărtează de spectaculos şi se apropie de firesc, cele mai banale gesturi, cum ar fi încălţatul pantofilor şi privirea aruncată soţului din imaginile alăturate, sunt încărcate de frumos”.
FOTO Daniel Chindea
Ştefan Dinu, despre portretele realizate femeilor, spune că nu caută ceva anume, ci doar înregistrează realitatea. „Prin folosirea tehnicii ambrotipiei şi a expunerilor lungi, suntem avantajaţi în relevarea unei imagini reale şi sincere a subiectului, pentru că e greu să menţii o mască timp de 15 secunde“, povesteşte acesta despre tehnica pe care o foloseşte pentru portrete la studioul foto Allkimik.
FOTO Ştefan Dinu
„Îmi place să cred că în esenţa noastră nu avem un sex definit, însă intrăm în existenţă fie într-un corp guvernat de principiul feminin, fie masculin. Una dintre încercările existenţei este tocmai balansarea celor două principii pentru a atinge echilibrul şi liniştea interioară. Cât despre surprinderea femeilor în fotografie, consider că există două tipuri de fotografi: cei care vor să transmită ceva şi se folosesc de fotografie pentru asta şi cei care se lasă folosiţi de fotografie şi nu au nimic special de transmis decât bucuria de a fotografia. Unul este masculin, bazat pe raţiune şi pe «paradigma rezolvării problemei, salvării prinţesei», iar celălalt e feminin, bazat pe deschidere, empatie, intuiţie şi simt estetic“.
FOTO Cătălin Georgescu
„Pentru mine, femeia este prieten, partener, povăţuitor, potrivnic, piele. Uneori e motivul pentru care mă ridic din pat dimineaţa, alteori e motivul pentru care nu-nchid un ochi noaptea. În multe feluri, femeia e cea care mă mână ba să grăbesc pasul, ba s-o ajung din urmă“, spune Cătălin Georgescu. „În fotografiile mele tind să descriu atitudini. Mă leg de ochi, pentru că ochii se leagă de mine. Imaginile femeilor mele vorbesc despre putere sau seducţie. Nu c-ar fi foarte diferite în esenţă. Ba chiar spuneam cuiva, cândva, că un portret cuceritor apare atunci când ne-ndrăgostim unul de celălalt măcar pentru o fracţiune de secundă“.
FOTO Matei Hablinschi
Matei Hablinschi a ales să citeze din Mircea Cărtărescu pentru a contura portretul femeii. „Cum zicea Cărtărescu: «(femeia este) fluture cu aripile lipite somnoros»“, spune acesta. În fotografiile sale caută să surprindă fragilitate, eleganţă şi putere în naturalul gestului.
„Dacă ar fi să citez dintr-o piesă a Bucureştiului interbelic, aş zice «femeia, eterna poveste» şi cred că asta e cea mai bună şi scurtă descriere care poate exista. Încerc mereu să surprind poveşti, emoţii, fericire, tristeţe, mirare, îngândurare, orice. Sunt un simplu observator“, explică Vlad Ilaş.
FOTO Vlad Ilaş
Sorin Onişor, tată, fiu şi soţ, spune că femeia reprezintă pentru el următoarele persoane: soţia Alina, fetiţa Mara şi mama. „Sunt cele trei femei ale vieţii mele. De vreo două luni, familia mea s-a întregit, pentru prima oară în viaţă, iar Mara este cea mai mare minune din viaţa mea“.
FOTO Sorin Onişor
„Femeia, pentru mine, este persoana care ne-a vegheat primii ani din viaţă, ne-a ajutat să depăşim bolile copilăriei, să ne dezvoltăm emoţional, prin urmare să devenim oameni. Ce încerc să subliniez în fotografiile mele sunt puritatea sufletească a acestor persoane, dar şi momente emoţionate trăite în acele clipe“, povesteşte Aurel Rapa.
FOTO Aurel Rapa
Pentru Sebastian Ionuţ Vasiu, trăsăturile pe care le-a surprins în imagini sunt frumuseţea, senzualitatea, bunătatea, bucuria, fericirea şi seninătatea. „Pentru mine, femeia este deopotrivă muză, cât şi sprijin moral de cele mai multe ori. Ea inspiră, transmite frumuseţe, dă siguranţă, oferă cele mai înţelepte sfaturi, dar şi dragoste necondiţionată“.
FOTO Sebastian Ionuţ Vasiu
„Pentru mine femeia reprezintă o completare: în viaţa de zi cu zi, într-un cadru fotografic, pe ringul de dans şi cea mai mare completare e atunci când două destine se unesc şi formează unul“, conturează Bogdan Zop portretul femeii. „Încerc să exprim sinceritatea şi feminitatea lor: femeile, când văd un aparat de fotografiat se schimbă, încearcă să îşi ia «faţa de poză» care este o manipulare a realităţii şi nu neapărat în bine. Încerc tot timpul să surprind diverse momente sincere, brute, când ele nu ştiu că sunt neapărat fotografiate şi, cel mai adesea, aceste cadre sunt cele mai de impact.“
FOTO Bogdan Zop