Dezvăluirile unui călău care a pus în aplicare execuţia a doi condamnaţi la moarte: experienţele care l-au făcut să militeze împotriva pedepsei capitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fost gardian din Oregon a povestit cum este să iei viaţa cuiva. Foto The Sun
Un fost gardian din Oregon a povestit cum este să iei viaţa cuiva. Foto The Sun

Un fost gardian dintr-o închisoare din Oregon, SUA, a dezvăluit ceea ce se ascunde dincolo de aplicarea pedepsei capitale, vorbind despre trăirile oamenilor care trebuie să se ocupe de administrarea injecţiei letale şi despre ce l-a făcut să renunţe la locul său de muncă.

Semon Frank Thompson a fost chestorul Penitenciarului de Stat din Oregon, acolo unde a efectuat singurele două execuţii care au existat în istoria recentă a statului. Era responsabil pentru fiecare aspect al execuţiei, de la legatul cu bandă al prizonierilor până la efectuarea injecţiei letale. "Am sprijinit pedeapsa cu moartea. Nu o mai fac", a spus Thompson.

Deşi la interviul de angajare a spus că este capabil să se ocupe de execuţiile deţinuţilor, bărbatul a ajuns la concluzia că nu este deloc o sarcină simplă. 

„În anul 1994, în timpul interviului meu pentru locul de muncă, am fost întrebat dacă aş fi capabil să efectuez o execuţie. Am spus da. În Oregon nu a  fost executat nimeni în zeci de ani, dar pedeapsa cu moartea a fost parte a sistemului de justiţie penală, şi a trebuit să fiu pregătit pentru toate sarcinile pe care un chestorului ar trebui fi trebuit să le îndeplinească”, a spus bărbatul într-un articol publicat de cotidianul „The New York Times”. 

 La scurt timp după ocuparea postului, acesta a trebui să administereze injecţii letale la doi deţinuţi, condamnaţi la moarte. Unul dintre aceştia îşi ucisese sora şi pe fostul ei soţ, iar celălalt omorâse trei oameni fără adăpost şi un băiat în vârstă de 10 ani, scrie thesun.co.uk.

Chstorul a explicat că echipa sa a petrecut mai mult de o lună repetând execuţia programată. Cele două execuţii au fost la opt luni distanţă una de cealaltă, iar moartea celor doi deţinuţi le-a dat viaţa peste cap aproape un an de zile. "Nu pot exprima anxietatea simţită numai gândindu-mă la posibilitatea unei proceduri greşite”, a povestit Thompson.

Bărbatul a adăugat că planificarea execuţiei era un lucru terifiant, condamnaţi fiind ţinuţi sub supraveghere cu 24 de ore înainte de aplicărea injecţiei letale. Ofiţerii erau responsabili pentru fiecare aspect al lucrării, de la legatul deţinutului până la administrarea injecţiei.

"După fiecare execuţie, am avut membri ai personalului care au decis că nu mai vor să continue în această funcţie. Câţiva mi-au spus ca au avut probleme cu somnul. Atunci am început să mă îngrijorez că ar putea dezvolta tulburări de stres post-traumatic în cazul în care ar trebui să treacă prin asta încă o dată", a spus Thomas.
executie

"Am realizat că execuţiile nu a făcut nimic pentru îmbunătăţirea siguranţei publice, dar trebuia să-mi fac treaba. M-am concentrat la îndeplinirea responsabilităţilor noastre cu cât de multă demnitate posibil”, a spus bărbatul. Acesta aminteşte că deşi susţinătorii pedeapsei cu moartea cred că în acest fel sunt descurajaţi cei care comit infracţiuni grave, un raport din 2012 al Consiliului Naţional de Cercetare a constatat că nu există dovezi cu privire la modul în care pedeapsa capitală scade sau creşte rata cazurilor de omucidere.

Chestorul a vorbit şi despre dezechilibrele emoţionale care au loc în viaţa cuiva care are o sarcină atât de grea, cum este uciderea unei persoane.

„După ce m-am retras, misiunea mea a fost aceea de a convinge oamenii că pedeapsa capitală este o politică greşită. America ar trebui să nu mai accepte mitul că pedeapsa capitală joacă un rol constructiv în sistemul nostru de justiţie penală. Va fi grea excluderea pedepsei cu moartea, dar asta va avea ca rezultat o societate mai sănătoasă”, a spus convins bărbatul. 

Semon Frank Thompson a explicat cât de greu este să aplici pedeapsa cu moartea fără a-ţi pierde empatia şi umanitatea, adăugând că un astfel de loc de muncă poate duce la consum de droguri, abuz de alcool, depresie şi suicid.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite