De ce exerciţiile fizice trebuie făcute în funcţie de vârstă: ce funcţionează cel mai bine la 20, 30, 40, 50 şi 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mens sana in corpore sano, dar se pare că nu orice tip de exerciţiu fizic are beneficii maxime pentru corp atunci când nu ţinem cont şi de vârstă. Astfel, la 20 de ani este recomandat să facem exerciţii cardio timp de 30 de minute pe zi, însă nu la fel stau lucrurile la 30 de ani sau la 40 de ani pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Orice tip de exerciţiu este recomandat, dar unele sunt mult mai benefice decât altele în perioade diferite ale vieţii voastre, conform cercetătorilor, relatează huffingtonpost.com.

La 20 de ani 

Astfel, la începutul perioadei de maturizare, în cea de-a doua decadă a existenţei, cercetătorii recomandă să vă legaţi şireturile la încălţările pentru alergat. Cu cât mai mult alergat sau mers pe jos cu atât mai bine, durata medie recomandată pentru exerciţiile fizice este însă de 30 de minute de exerciţii cardio pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, sau de 25 minute la o intensitate mai mare, de trei ori pe săptămână. Tot la 20 de ani este recomandată şi practicarea de yoga, care, potrivit cercetărilor, ajută la reglarea nivelului de stres din organism, precum nivelurile crescute de cortizol şi ale presiunii sângelui. Ideal ar fi să practicaţi yoga în fiecare zi, dar şi două sesiuni pe săptămână reprezintă un start bun.

La 30 de ani

La 30 de ani, când metabolismul începe să încetinească, specialiştii recomandă, pentru combaterea declinului, adăugarea de intervale de antrenament care să vă ajute la arderea caloriilor după ce terminaţi exerciţiile fizice. „Din cauza încetinirii metabolismului, aţi putea lua în plus aproape un kilogram de grăsime în fiecare an”, spune Mike Siemens, director în fiziologia exerciţiului la Canyon Ranch Health Resort, din Tucson, Arizona. Exerciţiile recomandate sunt cele la scară fixă, între 20 şi 40 de minute de trei ori pe săptămână, şi ridicarea de greutăţi (pentru că începând cu vârsta de 30 de ani începeţi să pierdeţi aproximativ 150 de grame de muşchi pe an, iar prin ridicarea de greutăţi puteţi reconstrui ceea ce aţi pierdut).

La 40 de ani

Deşi se spune că la vârsta de 40 de ani orice tip de exerciţiu fizic este binevenit, studiile arată că, de fapt, este bine să ridicaţi greutăţi, să faceţi jogging şi spinning (activitate aerobică practicată în grup sau singur, cu ajutorul unei biciclete statice) sau să mergeţi pe jos ori cu bicicleta.

La 50 de ani 

La 50 de ani, potrivit studiilor, ar fi bine să jucaţi tenis, să dansaţi şi să faceţi hiking (activitate sportivă recreativă ce presupune parcurgerea unor trasee montane). Astfel de exerciţii vă pot ajuta la menţinerea densităţii oaselor, care de obicei începe să scadă atunci când ajungeţi la menopauză (nivelurile de estrogen în scădere au şi ele un aport pentru acest fapt). Activităţile fizice de acest tip sunt recomandate în reprize de câte 45 de minute, de trei ori pe săptămână.

La 60 de ani 

La 60 de ani, este recomandat să vă antrenaţi şi creierul cu ajutorul anumitor exerciţii fizice, după cum au indicat mai multe studii. Astfel, femeile în vârstă de 60 şi de 70 de ani care au ridicat greutăţi de două ori pe săptămână au avut mai puţine leziuni ale materiei albe din creier, care este un semnal alarmant pentru declinul cognitiv care are legătură şi cu un risc mai mare de căderi periculoase, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Societăţii Geriatrice Americane. Cele care şi-au antrenat rezistenţa doar o dată pe săptămână nu au avut aceleaşi beneficii. Recomandarea specialiştilor pentru femeile aflate la această vârstă este utilizarea de greutăţi medii pentru exerciţii variate care să le lucreze tot corpul timp de 40 de minute, de două ori pe săptămână.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite