Cum recunoşti un ceas de lux contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este de preferat să cumpăraţi un ceas la un preţ mai mare dintr-un magazin cunoscut decât unul mai ieftin de la un vânzător dubios FOTO: Guliver Getty Images
Este de preferat să cumpăraţi un ceas la un preţ mai mare dintr-un magazin cunoscut decât unul mai ieftin de la un vânzător dubios FOTO: Guliver Getty Images

Ceasurile de lux contrafăcute au invadat piaţa în ultimii ani, iar falsificatorii devin tot mai pricepuţi. Unele replici sunt atât de reuşite, încât reuşesc să păcălească mulţi cumpărători, dar întotdeauna vor exista câteva indicii care trădează un fals.

Colecţionarea de ceasuri de lux este un hobby foarte costisitor, iar în condiţiile în care unele bijuterii de acest fel ajung să coste chiar şi un milioan de euro, orice „ofertă“ poate fi tentantă. Dacă unele falsuri sunt grosolane, altele reuşesc să se apropie destul de mult de ceasul autentic.

„Preţul ceasurilor contrafăcute devine tot mai mare pe măsură ce trece timpul. Aşa cum se întâmplă cu orice obiect de lux, dacă sunt bani la mijloc, falsificatorii vor fi întodeauna pe urmele lui“, spune Timothy Gordon, evaluator şi expert consultant pentru Lofty, un comerciant online de bijuterii de lux, obiecte de artă şi mobilier de colecţie. Specialistul citat de publicaţia americană „Business Insider“ este evaluator de 25 de ani şi deţine propria companie de profil, Timothy Gordon Appraisers. El a oferit câteva sfaturi utile pentru depistarea ceasurilor de lux falsificate:

Documentează-te

Înainte de a cumpăra un astfel de accesoriu, ar trebui să te informezi cu privire la brandul şi la modelul pe care ţi l-ai dori. „Când te vei uita la un potenţial ceas contrafăcut, trebuie să ştii cum arataă cel real. Ar trebui să ştii cum se simte, cum arată, ce greutate are şi ce sunete scoate“, recomandă Timothy Gordon.

Evaluatorul recomandă casele de licitaţii ca sursă de informare. „Poţi căuta uşor brandurile mari şi modelele online pentru a-ţi face o idee, dar o sursă foarte bună ar fi casele de licitaţii, care sunt specializate în identificarea falsurilor. Când te uoiţi la arhivele Christie’s, Sotheby’s, Heritage Auctions sau Bonhams, trebuie să ai încredere că acei oameni sunt specialişti de multe decenii. Verificaţi în baza de date a licitaţiilor şi veţi găsi modele de ceasuri cu care să vă familiarizaţi. Acestea sunt însoţite de fotografii şi preţuri. Astfel, vă veţi face o idee foarte clară despre lucrurile la care să vă aşteptaţi“, mai spune expertul.

ceasuri de lux FOTO

FOTO: Guliver Getty Images

În urma documentării, ar trebui să aveţi următoarele cinci informaţii:

Materialul. De regulă, materialul, finisajele şi culoarea ceasurilor contrafăcute sunt mai puţin reuşite. Pe ceasurile de aur ar trebui să existe marcaje.

Greutatea. Ceasurile contrafăcute sunt realizate de obicei din materiale mai ieftine şi mai uşoare decât cele originale.

Literele, cifrele şi gravurile. În cazul ceasurilor autentice, acestea sunt mai mai clare. Se întâmplă adesea ca literele şi cifrele de pe ceasurile contrafăcute să fie de forme şi dimensiuni diferite, iar cuvintele – greşeli de ortografie.

Mecanismul. Oricât de reuşit ar părea un ceas contrafăcut, există un detaliu care nu poate fi copiat: mecanismul din interior. Consultaţi un specialist pentru a-l examina şi a determina dacă este autentic sau nu.

Sunetul. Reperul unui mecanism autentic este sunteul pe care îl scoate ceasul. Cele originale au mecanisme foarte silenţioase, ceea ce ănseamnă că nu ar trebui să auzi acel ticăit caracteristic ceasurilor ieftine. Dacă ticăitul este puternic, nu cumpăra ceasul.

ceasuri de lux FOTO

FOTO: Guliver Getty Images

Atenţie la vânzător!

Dacă cineva te ademeneşte pe o alee întunecată ca să-ţi vândă un Rolex la un preţ de nimic, nu ar trebui să mai ai dubii că ceasul este un fals. Este important să te ducomentezi atât cu privire la modelul de ceas, cât şi la vânzător. „Căutaţi un vânzător consacrat, cu o reputaţie bună. Este de preferat să cumpăraţi un ceas ceva mai scump de la un vânzător cunoscut decât să optaţi pentru o versiune mai ieftină de la un comerciant dubios“, spune evaluatorul Timothy Gordon. În cele din urmă, garanţia vâânzătorului este cea mai importantă.

Documentele sunt importante

Nu toate ceasurile vintage au şi un certificat de autenticitate, dar te vei simţi mai bine dacă le alegi pe cele care au. „Prefer ceasurile cu certificat de autenticitate, cu un cod şi ambatale în cutii“, spune Timothy Gordon. Documentele pot cuantifica şi pot creşte valoarea unui ceas.

Semnale de alarmă:

Preţul mic. „Să spunem că ţi se oferă un ceas la un preţ mult mai mic decât cel văzut la casele de licitaţii. Întreabă-te de ce costă atât de puţin. Dacă un ceas Cartier a fost vândut la o licitaţie cu 100.000 de dolari şi ţie îşi este oferit cu 50.000 de dolari, ar trebui să te întrebi dacă faci, într-adevăr, o afacere cumpărându-l“, atenţionează evaluatorul american.

Ofertele rapide. Nu te grăbi să cumperi rapid un produs de lux. Când vânzătorul pare grăbit, nu este niciodată un semn bun. „Nu vrei să-ţi iei un ceas de la o lichidare de stoc dintr-o seară de sâmbătă fără să te documentezi înainte. Ia-o uşor şi nu trece la fapte fără să ai informaţii“, recomandă Gordon.

Aşa cum se întâmplă întotdeauna, când un lucru arată prea bine ca să fie adevărat, atunci sigur nu este. „Sigur că există o şansă la un milion să intri într-un magazin de antichităţi şi să găseşti un ceas la un preţ foarte avantajos, dar fiţi cu băgare de seamă“, atenţionează evaluatorul.

Citiţi şi:

Marii pasionaţi de ceasuri luptă împreună împotriva „fake-urilor“

Mihai Ceciu, ceasornicarul de lux care nu poartă ceas

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite